*

Romance of the Three Kingdoms XIV

Romance of the Three Kingdoms XIV Review

Ενώστε τα βασίλεια της Κίνας υπό την κυριαρχία σας.

3.0 Good
Romance of the Three Kingdoms XIV Review - Romance of the Three Kingdoms XIV
3.0 Good

Επιγραμματικά

Πρόκειται για μια αρκετά φιλότιμη προσπάθεια, η οποία θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς, αλλά δύσκολα θα καταφέρει να προσελκύσει νέους παίκτες στους κόλπους της.
Προτεινόμενη τιμή 59,99€

H ιστορική νουβέλα “Romance of the Three Kingdoms” του 14ου αιώνα αποτελεί εδώ και αρκετές δεκαετίας πηγή έμπνευσης τόσο για την Koei, όσο και για την Omega Force, developer της σειράς Dynasty Warriors. Για την ακρίβεια, η ομώνυμη σειρά της Koei, η οποία φέτος έφτασε αισίως στο 14ο κεφάλαιό της, μας κρατά συντροφιά από το μακρινό 1985. Η αλήθεια είναι ότι τα Grand Strategy, όπως το Romance of the Three Kingdoms XIV ευδοκιμούν κυρίως στα PC, παρόλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των κεφαλαίων της σειράς είχε επίσης διατεθεί και στις οικιακές κονσόλες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση, καθώς η νέα δημιουργία της Koei κυκλοφορεί και στο PS4 από τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Όσοι δεν έχουν παίξει κανένα από τα προηγούμενα κεφάλαια ή έστω κάποιο Dynasty Warriors, θα υποστούν ένα μικρό πολιτισμικό σοκ. Παρόλα αυτά, ένα μικρό... μάθημα ιστορίας ποτέ δεν έβλαψε κανένα. Όσοι πάλι έχουν προηγούμενη εμπειρία, θα αναγνωρίσουν τις βασικές παρατάξεις, δηλαδή τα βασίλεια του Wu, του Wei και του Shu, καθώς και τους αντίστοιχους ηγέτες τους. Ανεξάρτητα από την παράταξη που θα επιλέξετε, ο στόχος σας είναι ένας. Να ενώσετε την Κίνα και να φέρετε την τάξη στο χάος.

Αφού παρακολουθήσετε μια σειρά από μακροσκελή tutorials, τα οποία αναλαμβάνουν να σας μυήσουν στους βασικούς μηχανισμούς του gameplay, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα οχτώ διαθέσιμα σενάρια. Σε καθένα από τα σενάρια αυτά καλείστε να επιλέξετε την παράταξη (force) που θα εκπροσωπήσετε. Η επιλογή σας αυτή καθορίζει μέχρις ενός σημείου και τον βαθμό πρόκλησης. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε ένα ισχυρό ηγέτη, όπως τον δολοπλόκο Cao Cao, θα έχετε γεμάτα θησαυροφυλάκια, αρκετές προμήθειες και πολυάριθμους στρατιώτες. Εάν πάλι επιλέξετε τον τύραννο Dhong Zhuo, τότε ναι μεν θα έχετε αρκετό στρατό, αλλά όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις θα είναι εναντίον σας.

Καλό θα είναι επίσης να λάβετε υπόψιν σας και την αρχική θέση της παράταξης στον χάρτη. Εάν για παράδειγμα ξεκινάτε περικυκλωμένοι, τότε το έργο σας εξαρχής είναι δύσκολο, καθώς θα πρέπει άμεσα να κατακτήσετε τις γύρω περιοχές ή να κάνετε εκτενή χρήση διπλωματίας. Αντίθετα, αν ξεκινήσετε από μια απομακρυσμένη περιοχή του χάρτη, θα έχετε την ευκαιρία να κινηθείτε πιο μεθοδικά, εστιάζοντας κάθε φορά τις ενέργειες σας σε έναν ή δύο αντιπάλους. Η δυνατότητα πάντως ολοκλήρωσης κάθε σεναρίου με διαφορετικές παρατάξεις ευνοεί θετικά το replayability. Για παράδειγμα, στο πρώτο χρονικά σενάριο, το “Yellow Turbans Rebellion” υπάρχουν εννιά διαφορετικές παρατάξεις, ενώ στο “The Three Visits” υπάρχουν 13 διαφορετικές παρατάξεις.

Το Romance of the Three Kingdoms XIV θυμίζει ίσως περισσότερο από ποτέ wargame, καθώς ο χάρτης είναι χωρισμένος σε εξάγωνα. Στο γύρο σας καλείστε να μεριμνήσετε για την ευημερία και την πρόοδο της παράταξης σας, και παράλληλα να επεκτείνετε την σφαίρα επιρροής σας. Όσο περισσότερες επαρχίες/εξάγωνα έχετε υπό την κυριαρχία σας, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα resources σας (χρυσός, προμήθειες και στρατός). Ως εκ τούτου, το πρώτο σας μέλημα είναι να στείλετε τον στρατό σας να κατακτήσει τα γειτονικά εξάγωνα. Η διαδικασία αυτή βέβαια δεν γίνεται στο άψε σβήσε και μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετοί γύροι. Κατά κανόνα όσο μεγαλύτερα είναι τα στρατεύματά σας, τόσο πιο γρήγορα θα κατακτήσετε μια επαρχία. Η διαδικασία μετακίνησης των στρατευμάτων σας πάντως δεν είναι και η πιο εύκολη αν παίζετε από την άνεση του καναπέ σας, καθώς είναι δύσκολο να διακρίνετε καλά τις μονάδες σας. Ο εν λόγω τίτλος μπορεί να είναι σαφέστατα playable στο PS4, ωστόσο είναι πολύ πιο απολαυστικός στα PC, όπου μεταξύ άλλων το mouse αποδεικνύεται σωτήριο για την επιλογή των μονάδων σας και την περιήγηση στα μενού.

Οι μάχες διεξάγονται κατά βάση αυτόματα, οπότε θα πρέπει να διασφαλίσετε την θετική έκβασή τους μέσα από τις επιλογές που θα κάνετε πριν ξεκινήσουν. Λόγου χάρη, καλείστε να επιλέξετε το formation που ταιριάζει με τις περιστάσεις. Δεν σας κρύβουμε πώς θα θέλαμε έναν μεγαλύτερο βαθμό αλληλεπίδρασης στις μάχες. Ενδεικτικά θα προτιμούσαμε κάτι στο ύφος του Dynasty Tactics, το οποίο είχε αναπτυχθεί από την Koei και είχε κυκλοφορήσει πριν δύο δεκαετίες περίπου στο PlayStation 2.

Στο οπτικοακουστικό κομμάτι επίσης περιμέναμε κάτι παραπάνω, καθώς τα Grand Strategy πάσης φύσεως κάνουν σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια στον τομέα των γραφικών. Το Romance of the Three Kingdoms IV δυστυχώς παραμένει στάσιμο, αφού ο χάρτης του αποδίδεται με αρχαϊκά και πεπαλαιωμένα γραφικά που παραπέμπουν στην προηγούμενη γενιά οικιακών κονσολών. Τα voice-overs όπου υπάρχουν είναι εξαιρετικά, αλλά δυστυχώς δεν συνοδεύουν όλες τις συνομιλίες σας με τους αξιωματικούς σας.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη CD Media.


VERDICT


Δυστυχώς η σειρά Romance of the Three Kingdoms ακολουθεί το παράδειγμα του Dynasty Warriors, καθώς τα δείγματα εξέλιξής της είναι πολύ μικρά. Το 14ο κεφάλαιό της είναι ένα αξιόλογο Grand Strategy που όμως χαντακώνεται από τον απαρχαιωμένο οπτικό τομέα του. Παρόλα αυτά, όσοι ακολουθούν πιστά τη σειρά από το ξεκίνημά της είναι δεδομένο ότι θα περάσουν ευχάριστα για δεκάδες ίσως και εκατοντάδες ώρες, καθώς το replayability του συγκεκριμένου τίτλου είναι υψηλότατο.

About Pantelis Daskalelos