*

REZ PLZ

REZ PLZ Review

Ο θάνατός σου η ζωή μας;

4.0 Excellent
REZ PLZ Review - REZ PLZ
4.0 Excellent

Επιγραμματικά

Ένα ιδιαίτερα ευχάριστο platformer, με χιούμορ και ανθρωποθυσίες για τη σωτηρία του καλού.

Rez plz, μία "φράση" η οποία έχει στοιχειώσει κάθε έναν από εμάς που αποφάσισε να παίξει έστω και μία στιγμή healer ή support σε κάποιο παιχνίδι. Και μία φράση που σίγουρα θα λέγατε στον αδελφό σας που μόλις σας πέταξε μέσα στη λάβα για να περάσει σε ασφαλές έδαφος. Ολόκληρη η λογική του εν λόγω παιχνιδιού λοιπόν, του REZ PLZ, είναι βασισμένη σε αυτό, στο γεγονός πως στον φανταστικό κόσμο του το ressurection είναι εφικτό κι έτσι μπορείτε να αναστήσετε τον συμπαίκτη, αδελφό, μαθητευόμενο μάγο που έχετε μαζί σας. Η δημιουργία της Long Neck Games έχει αντλήσει έμπνευση από τον ίδιο τον χώρο της βιομηχανίας του gaming και προσφέρει μία πρωτότυπη εμπειρία, όπου η συνεργασία πάει σε άλλο επίπεδο.

Τα αδέλφια Arcan και Zeph είναι δύο μαθητευόμενοι μάγοι με μεγάλες φιλοδοξίες. Όταν ένας ισχυρός μάγος μαζί με δαίμονες και άλλους συμμάχους της σκοτεινής πλευράς εισβάλουν στην πόλη τους, οι δύο άπειροι ακόμα μάγοι καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και χρησιμοποιώντας το Resurrection Scroll και όσα spells πρόλαβαν να μάθουν ως τώρα να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Dark Arcanum. Το ταξίδι κρύβει πολλούς κινδύνους, τόσο με τη μορφή πλασμάτων που θα σας επιτεθούν όσο και με τη μορφή γρίφων που θα πρέπει να λύσετε για να προχωρήσετε στην αναζήτησή σας. Ευτυχώς το Resurrection Scroll είναι το πρώτο και καλύτερο εργαλείο που έχετε στη διάθεσή σας, οπότε οι προκλήσεις φαίνονται λιγότερο βουνό.

Πώς όμως αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις με ένα scroll; Απλά κάθε φορά που ένα από τα δύο αδέλφια πεθαίνει μάταια ή στο βωμό της επιτυχίας, ο εναπομείνας αδελφός μπορεί να τον αναστήσει και να τον έχει πάλι δίπλα του σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πετράδι Lazarus και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Έτσι, με τη λογική πως ο θάνατος είναι προσωρινός, τα δύο αδέλφια χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλο για τη λύση γρίφων, όποιο και αν είναι το ρίσκο, ενώ το σώμα του ενός μπορεί να γίνει γέφυρα (κυριολεκτικά) για τη σωτηρία του άλλου και τελικά την ευημερία και των δύο τους, αλλά και του βασιλείου απ' όπου κατάγονται.

Το γεγονός πως παίζουμε με δύο μάγους ίσως αφήνει να εννοηθεί πως το παιχνίδι είναι co-op. Στην πραγματικότητα μπορείτε να παίξετε και co-op αλλά και single-player. Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός και μπορείτε να αλλάξετε χαρακτήρα οποιαδήποτε στιγμή θέλετε, ώστε να διευκολυνθείτε στο ταξίδι σας. Ο ένας αδελφός μπορεί να βοηθήσει τον άλλο να πηδήξει πιο ψηλά, να καταστρέψει εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο του ή ακόμα και να γίνει θυσία για το κοινό καλό. Εκτός από την αλληλοβοήθεια όμως, οι μαθητευόμενοι μάγοι γνωρίζουν και κάποια spells τα οποία μπορούν να σας φανούν χρήσιμα στην περιπέτειά σας. Καθώς προχωράτε στο παιχνίδι οι δυνατότητες των αγοριών αυξάνονται και νέα, δυνατότερα spells κάνουν την εμφάνισή τους, ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά στις νέες απαιτήσεις.

Η εμπειρία του παιχνιδιού δεν περιορίζεται μόνο στο να ακολουθήσετε το story των δύο αγοριών. Σταδιακά μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέα επίπεδα στο gauntlet mode και να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε εναλλακτικά επίπεδα. Όσον αφορά τον co-op χαρακτήρα του παιχνιδιού μπορείτε να φανταστείτε πόσο ωραία θα είναι η συνεργασία με τον συμπαίκτη σας. Τα ευτράπελα δε λείπουν ποτέ από τα co-op παιχνίδια, ακόμα και όταν μιλάμε για παραδοσιακή συνεργασία, όταν όμως πρέπει να βρείτε κάποιον πρόθυμο να "πεθάνει" για εσάς τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα και αστεία. Αν και για single-player ο χειρισμός είναι αρκετά απλός, τόσο χρησιμοποιώντας controller όσο και με ποντίκι και πληκτρολόγιο, η συνεργασία είναι πιο εύκολη με τη χρήση χειριστηρίων.

Τα γραφικά του REZ PLZ φωνάζουν indie. Pixel graphics και 2D περιβάλλον είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Οι χαρακτήρες είναι χαριτωμένοι και εκτός από τα δύο αδέλφια που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους -φαντάζομαι όχι τυχαία- υπάρχει αρκετή ποικιλία στον σχεδιασμό των διάφορων χαρακτήρων και των πλασμάτων που θα αντιμετωπίσετε. Το περιβάλλον του παιχνιδιού είναι ικανοποιητικότατο, αφού σε κάθε περιοχή έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά χρώματα και σχέδια για να εκφράσουν τα χαρακτηριστικά της. Οι απαιτήσεις είναι λογικές, με minimum requirements έναν διπύρηνο επεξεργαστή και 2GB RAM και προτεινόμενες τουλάχιστον έναν διπύρηνο i5, 4GB RAM και μία πρόσφατη κάρτα γραφικών. Εμείς με 8GB RAM και ελαφρώς καλύτερο επεξεργαστή δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Graffiti Games.


VERDICT


Εν κατακλείδι, η εφιαλτική αυτή φράση, Rez plz, έχει μετατραπεί σε ένα πολύ όμορφο game. Το απαιτητικό gameplay, το οποίο όμως δίνει μια δεύτερη και τρίτη και τέταρτη ευκαιρία αν έχετε αρκετά πετράδια Lazarus, και τα χαρακτηριστικά των indie, pixel γραφικά, κάνουν το ταξίδι προς τη νίκη πιο ευχάριστο. Παρά τη συνεργασία που απαιτείται από τα δύο αδέλφια για την πρόοδο στο παιχνίδι, η συνεργασία στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητη για να παίξετε αποτελεσματικά, αφού και ως single player στέκεται μια χαρά σε σύγκριση με παρόμοιους τίτλους που είναι σχεδόν unplayable ακόμα και αν προβλέπεται single player. Συνολικά η προσπάθεια της Long Neck Games, η οποία αποτελείται από δύο αδέλφια, φαίνεται να έχει αποφέρει καρπούς αφού το REZ PLZ είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει άψογα υψηλές απαιτήσεις με ευχάριστα "διαλείμματα".