*

Mafia III: Definitive Edition

Mafia III: Definitive Edition Review

Οφθαλμός αντί οφθαλμού

4.0 Excellent
Mafia III: Definitive Edition Review - Mafia III: Definitive Edition
4.0 Excellent

Επιγραμματικά

Μία ιστορία εκδίκησης με πρωταγωνιστή των Lincoln Clay, ολοκληρωμένη και τεχνικά άρτια.
Προτεινόμενη τιμή 29,99€

Πώς είναι δυνατόν ένας τίτλος που ξεκινά με ένα από τα πιο εμβληματικά ροκ τραγούδια της δεκαετίας του 60 να μην σου τραβήξει την προσοχή ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από τον υπότιτλο Definitive Edition; Με τον Jimmy να φθάνει στον στίχο “Businessmen, they drink my wine, Plowmen dig my earth…” από την μία θέλεις να πατήσεις το x για να χαθείς στον κόσμο του αλλά συγχρόνως το σόλο της διαολεμένης κιθάρας με το wah wah εφέ σου παίρνει τα μυαλά βυθίζοντας σε, σε έναν κόσμο που δύσκολα θα καταφέρεις να αποδράσεις, αυτόν του Mafia ΙΙΙ: Definitive Edition.

Το τρίτο κεφάλαιο του επιτυχημένου franchise της 2K που μας συστήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2016 ακολουθεί την ιστορία του Lincoln Clay και αποτελεί συνέχεια του Mafia 2. Αναφέροντας συνοπτικά την ιστορία ο Lincoln γυρίζοντας από τα πεδία των μαχών του Βιετνάμ συνειδητοποιεί ότι ο Sam, ο θετός του πατέρας, βρίσκεται στριμωγμένος από την Ιταλική Μαφία που έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην “φανταστική” πόλη του New Bordeaux. Η ροή των γεγονότων μας οδηγεί σε μία ολοκληρωτική σφαγή της οργάνωσης του Sam με τον L.C. να μένει πίσω στα εγκόσμια με προίκα την χαρακτηριστική γραμμή στο δεξί μέρος του κρανίου του προερχόμενη από την σφαίρα που δεν του πήρε τελικά την ζωή. Μοναδικός σκοπός του πλέον η εκδίκηση και η ολοκληρωτική καταστροφή του δικτύου του Salvatore Marcano.

Έχοντας στη διάθεσή σας μία ποικιλία από αυτοκίνητα της εποχής και παρέα με πάνω από 100 licensed τραγούδια της δεκαετίας του '60 στο ραδιόφωνο, θα ξεκινήσετε την περιπλάνηση σας στις εννέα περιοχές του παιχνιδιού. Σε κάθε μία από αυτές ολοκληρώνοντας τα αντίστοιχα story missions, και φτάνοντας στον τελικό στόχο της αποκαθήλωσης του κουμανταδόρου μαφιόζου της περιοχής, αναθέτετε τον έλεγχό της στους δικούς σας συνεργάτες. Μέσω των side quests, όπου η έλλειψή τους από τους προηγούμενους τίτλους ήταν εμφανής, επιτυγχάνεται να κάνετε τα underbosses σας πιο ισχυρά που απευθείας σημαίνει για σας περισσότερα δολάρια, passive abilities, assets on demand, ενισχυμένο οπλοστάσιο, αυτοκίνητα και άλλα.

Η κεντρική ιστορία αν και όμορφα δομημένη, με ενδιαφέροντες διαλόγους και καλό voice acting, δεν πρωτοτυπεί και ούτε εκπλήσσει ιδιαίτερα με την πλοκή της. Το επιπρόσθετο περιεχόμενο στην αντίπερα όχθη δίνει την εντύπωση ότι οι developers είχαν περισσότερες ελευθερίες στην διάθεσή τους για δημιουργία και πειραματισμό. Καθένα από τα τρία πακέτα DLC κατάφερε με έναν ιδιαίτερο τρόπο να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον συστήνοντας μας μία διαφορετική εμπειρία στο σύμπαν του Mafia ΙΙΙ.

Θα ξεκινήσουμε με την σειρά που έμελλε να τα παίξουμε, με πρώτο από αυτά το Sign Of The Times. Μία αρκετά σκοτεινή ιστορία που μας τοποθετεί στον ρόλο του ντετέκτιβ απέναντι σε ένα θρησκευτικό cult που χρησιμοποιεί περιοχές του New Bordeaux, στις οποίες έχουν διαπραχθεί τρομακτικά γεγονότα για αποτρόπαιες τελετές και ανθρωποθυσίες. Κάνοντας βήματα μπροστά στο gameplay, προς την θετική κατεύθυνση κατά την γνώμη μας, ο Lincoln έχει πλέον την δυνατότητα να κάνει investigate σε σκηνές εγκλήματος αναζητώντας στοιχεία και φωτογραφίζοντας τα, όπως και να χρησιμοποιήσει μαχαίρια και να ακινητοποιήσει από μακριά τους εχθρούς του. Σε συνάρτηση με την σκοτεινή ατμόσφαιρα και τα horror στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί, υπάρχουν στιγμές που κινούμαστε σε σκοτεινούς διαδρόμους απλά με τον φακό μας, η όλη εμπειρία οδηγείται σε άλλα μονοπάτια. Ενδιαφέρον είναι και το end game activity που μας παρέχει την δυνατότητα να ανακατασκευάσουμε το Sammy’s Bar επιστρέφοντας στο στις παλιές του δόξες, ενώ δεν λείπουν και τα rewards που περιλαμβάνουν νέα όπλα, αυτοκίνητα και outfits.

Το δεύτερο DLC, Stones Unturned, θα δυσκολευόταν να μας πείσει ότι δεν είναι αναφορά στην πυραυλική κρίση της Κούβας το 1962. Ο συνεργάτης μας και πράκτορας της CIA, Donovan, μας καλεί σε βοήθεια προσπαθώντας να συλλάβει τον δοσίλογο συνάδελφό του Aldridge, όπου έχει έρθει σε συμφωνία με τους Ρώσους κομμουνιστές, παραδίδοντάς τους πυραυλικό εξοπλισμό ο οποίος βρίσκεται σε ένα νησί του Ειρηνικού ονόματι Hermosa Pez. To gameplay είναι καθαρά εστιασμένο στο gunplay, με την έκφραση “πάμε πόλεμο” να ταιριάζει απόλυτα στο Stones Unturned. Οι μάχες και οι καταδιώξεις στην πυκνή ζούγκλα έχουν την τιμητική τους κερδίζοντας τις εντυπώσεις με την συνεχόμενη ροή και την ένταση με την οποία παρουσιάζονται. Μας συστήνεται η νέα λειτουργία sniper support ιδιαίτερα χρήσιμη σε stealth καταστάσεις, το νέο bounty hunting activity, η χρήση του αναισθητικού όπλου όπως και νέα όπλα, οχήματα και outfits κατά την ολοκλήρωση του DLC.

Faster, Baby! Η “Φωνή” μίλησε, και ζητά την βοήθειά μας. Στην περιοχή του Sinclair Parish, δυτικά του New Bordeaux ο ρατσιστής Σερίφης φαίνεται να καταφέρνει να την γλυτώνει αφού οι μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση που έχει συσταθεί εναντίον του για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο. Με την συνδρομή της Roxy, κόρης του “The Voice”, θα ξεκινήσουμε ένα ανθρωποκυνηγητό προσπαθώντας να φέρουμε τον σερίφη ενώπιον της δικαιοσύνης κηρύσσοντας συνάμα πόλεμο εναντίον της ΚΚΚ. Έμφαση έχει δοθεί στο car chasing κομμάτι το οποίο καταφέρνει να είναι αρκετά διασκεδαστικό, ανασύροντας μας πολλές φορές αναμνήσεις από τους Dukes of Hazzard. Τα κυνηγητά με τα περιπολικά, που είναι αρκετά πιο ευαίσθητα στην παρουσία μας, και τα άλματα περνώντας μέσα από τις διαφημιστικές πινακίδες ενώ η εξωτική Roxy βρίσκεται κρεμασμένη έξω από το παράθυρο μοιράζοντας μολύβι, προσφέρουν την αίσθηση ταινίας δράσης του Hollywood. Φυσικά και εδώ δεν λείπουν τα αντίστοιχα rewards κατά την ολοκλήρωση της ιστορίας, όπλα, αυτοκίνητα, όπως και το end game activity που μας βάζει στην θέση του καλλιεργητή-έμπορα ινδικής κάνναβης. Σκοπός μας να αναπτύξουμε τη επιχείρηση παρέχοντας καλύτερο εξοπλισμό, καλύτερης ποιότητας προϊόν και τρόπους καλλιέργειας όπου θα έχουν σαν αποτέλεσμα την καλύτερη τιμή πώλησης του προϊόντος σε μία αγορά που η τιμή του συνεχώς θα μεταβάλλεται.

Συνολικά ο τίτλος δεν παρουσιάζει κανένα τεχνικό πρόβλημα και το frame rate καταφέρνει επιτυχώς να μένει κλειδωμένο έστω και στα 30fps χωρίς πρόβλημα. Η οδηγική εμπειρία και η περιήγησή μας μέσα στην πόλη του New Bordeaux, η οποία είναι εμπνευσμένη από την Νέα Ορλεάνη, είναι απολαυστική οπτικά και η αισθητική της εποχής έχει αποδοθεί ιδιαίτερα πιστά. Σε αυτό εκτός της καταπληκτικής επιλογής που έχει γίνει στα μουσικά κομμάτια που συνοδεύουν τον τίτλο, βάζουν και το λιθαράκι τους τα collectibles που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στις περιοχές που κινείστε. Μεταξύ των άλλων θα συλλέξετε τεύχη του Playboy, όπως και του περιοδικού Hot Rod τα οποία θα μπορείτε να τα ξεφυλλίσετε, πίνακες του Vargas, αφίσες είτε κομμουνιστικής προπαγάνδας είτε δεξιών φονταμελιστών και album covers μουσικών δίσκων! Ευτυχώς η αναζήτηση τους δέν θα σας ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα αφού καλωδιώνοντας τα juction boxes της εκάστοτε district αυτά θα σας εμφανιστούν αυτόματα στον χάρτη.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη CD Media.


VERDICT


Εάν εξαιρέσουμε τα παρατράγουδα που εμφανίστηκαν με τις υψηλότερες αναλύσεις σε PS4 Pro και Xbox One X όπου μέσω downgrade τελικά αποσύρθηκαν, η συλλογή του Mafia III: Definitive Edition μας άφησε θετικές εντυπώσεις. Αν και δεν έχουμε να κάνουμε με έναν 100% Mafia τίτλο λόγο της αλλαγής ρότας σε σενάριο και πρωταγωνιστή, η όλη ροή της κύριας ιστορίας και ο τρόπος με τον οποίο έχουν προσαρτηθεί και παρουσιαστεί τα story line των DLC κάνουν το πακέτο αρκετά δελεαστικό. Αν για κάποιον λόγο δέν είχατε ασχοληθεί ακόμα με το συγκεκριμένο κεφάλαιο της σειράς, σας προτείνουμε να το πράξετε άμεσα.