*

Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima Review

Για να νικήσεις τον εχθρό, πρέπει να γίνεις ο εχθρός σου.

4.5 Excellent
Ghost of Tsushima Review - Ghost of Tsushima
4.5 Excellent

Επιγραμματικά

H καλύτερη ως τώρα δουλειά της Sucker Punch Productions είναι ένας απόλυτα immersive, “κινηματογραφικός” τίτλος που θέτει στο προσκήνιο την εσωτερική πάλη του Jin Sakai και την αποτυπώνει σε μια συγκλονιστική τραγωδία.

Έξι χρόνια μετά το standalone expansion του Infamous Second Son, η Sucker Punch Productions “σπάει” τη σιωπή της, παρουσιάζοντάς μας το Ghost of Tsushima. To τελευταίο ενδεχομένως exclusive του PS4, αφηγείται την ιστορία του σαμουράι Jin Sakai και τοποθετείται χρονικά κατά την πρώτη εισβολή των Μογγόλων στην Ιαπωνία. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας προκάλεσε εντύπωση, το γεγονός ότι μια αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης αποφάσισε να μας παρουσιάσει έναν τίτλο βαθιά ριζωμένο στην ιαπωνική κουλτούρα και στις παραδόσεις των σαμουράι. Δεν σας κρύβουμε δε ότι βαθιά μέσα μας ανησυχούσαμε και για την ποιότητα του τελικού προϊόντος, καθώς η προηγούμενη δουλειά της εταιρείας δεν είχε καταφέρει να σταθεί αντάξια των προσδοκιών μας.

Ghost of Tsushima PS4 4K Screenshots

Ευτυχώς, οι φοβίες μας σκορπίστηκαν πολύ γρήγορα στους πέντε ανέμους, και μάλιστα η αναφορά αυτή δεν είναι διόλου τυχαία, αφού οι άνεμοι της νήσου Tsushima καθοδηγούν πρακτικά τα βήματα του ήρωά σας. Το μονοπάτι του Jin μπορεί να είναι στρωμένο με άνθη, ωστόσο αποδεικνύεται δύσβατο , καθώς οι ορδές των Μογγόλων υπό την ηγεσία του Khotun Khan έχουν υποδουλώσει το νησί του. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε μπροστά είναι να θυσιάσετε τα πιστεύω σας στον βωμό του κοινού καλού. Να γίνετε μια σκιά, ένα φάντασμα του εαυτού σας και μια αόρατη δύναμη που θα σπείρει τον φόβο και τον όλεθρο στους εχθρούς σας...

Η πρώτη μογγολική εισβολή στην Ιαπωνία θέτει απλά τα θεμέλια της αφήγησης, μιας αφήγησης που κατά βάση αποστασιοποιείται από την ιστορική ακρίβεια και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές των γεγονότων του 1274. Τόσο ο Jin Sakai, όσο και ο κεντρικός villain, Khotun Khan, αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας. Σε αντίθεση, ωστόσο με άλλα games, στα οποία πρωταγωνιστούσε ένας σαμουράι, όπως το Onimusha και το Genji, το υπερφυσικό στοιχείο περιορίζεται στους τοπικούς θρύλους και τους μυθικούς ήρωες της Tsushima. Εδώ δεν υπάρχουν oni ή bakemono, και οι μόνοι “δαίμονες” που καλείστε να αντιμετωπίσετε είναι αυτοί που πηγάζουν από μέσα σας.

Ghost of Tsushima PS4 4K Screenshots

Οι βασικές πηγές έμπνευσης και οι επιρροές της Sucker Punch Productions προέρχονται κυρίως από τις ταινίες του αλησμόνητου σκηνοθέτη Akira Kurosawa. Μάλιστα ο Daisuke Tsuji, ο ηθοποιός δηλαδή που υποδύεται τον Jin Sakai φέρνει λίγο στον επίσης αλησμόνητο Toshiro Mifune. Μία από τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο Kurosawa, ήταν να προσθέτει επιπλέον πτυχές στα πλάνα του, δίνοντας περισσότερα οπτικοακουστικά ερεθίσματα στον θεατή. Την ίδια ακριβώς τεχνική υιοθετούν και οι developers, παρουσιάζοντάς μας έναν από τους πιο “ζωντανούς” κόσμους που έχουμε δει πότε. Ο άνεμος, η βροχή, οι βροντές, η ομίχλη, το χιόνι, και τα φύλλα των δέντρων εμπλουτίζουν ανάλογα με τις περιστάσεις τα πλάνα, δίνοντάς σας ένα επιπλέον ερέθισμα και βυθίζοντάς σας ακόμη περισσότερο στον κόσμο του Ghost of Tsushima. Τουλάχιστον σε επίπεδο θεματολογίας, ο τίτλος παραπέμπει στο Seven Samurai, το Kagemusha και το Sanjuro, σαφέστατα όμως υπάρχουν επιρροές και από το Dreams. Να προσθέσουμε ότι οι developers όχι μόνο δεν κρύβουν τις επιρροές τους, αλλά κάνουν το ένα βήμα παρακάτω, μέσω του φίλτρου γραφικών Kurosawa, το οποίο δίνει μια ασπρόμαυρη χροιά στην οθόνη σας, ταξιδεύοντάς σας πίσω στο χρόνο.

Το βασικό πάντως στοιχείο γύρω από το οποίο περιστρέφεται η ιστορία, είναι ο κώδικας τιμής των σαμουράι. Ένας σαμουράι δεν αρκεί να πολεμά με θάρρος, αλλά θα πρέπει να πολεμά με τιμή. Αυτόν ακριβώς τον περιορισμό εκμεταλλεύονται οι εχθροί σας υπό την “έξυπνη” μεν, αδίστακτη δε ηγεσία του Khotun Khan. Κάποιος που ενδεχομένως δεν έχει καμία απολύτως επαφή με τον κώδικα τιμής των σαμουράι, είναι δύσκολο να καταλάβει το δράμα του κεντρικού πρωταγωνιστή, τουλάχιστον στην αρχή της ιστορίας. Οι δημιουργοί όμως καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία να βάλουν τον παίκτη στο κλίμα. Ο Jin Sakai, είναι ξεκάθαρα μια τραγική φιγούρα, που ταλανίζεται από μια εσωτερική πάλη. Από την μία πλευρά θα πρέπει να προστατέψει τους υποτακτικούς του και τους συμπολεμιστές του και από την άλλη θα πρέπει να απαρνηθεί τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσε και γαλουχήθηκε.

Ghost of Tsushima PS4 4K Screenshots

Η εσωτερική αυτή πάλη εξωτερικεύεται κυρίως στην μάχη, όπου ο παίκτης έχει συνήθως δύο επιλογές. Να προκαλέσει σε έντιμη μονομαχία τους αντιπάλους του ή να τους ξεπαστρέψει από τις σκιές. Στην μια πλευρά λοιπόν έχουμε το μονοπάτι του σαμουράι και στον αντίποδα το μονοπάτι του ninja. O όρος αυτός πρακτικά δεν αναφέρεται πουθενά, ίσως γιατί δεν είναι δόκιμος στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο που λαμβάνει χώρα το παιχνίδι και αντ' αυτού επιλέγεται ο όρος “ghost”. Πολεμώντας ως ένας αρχετυπικός σαμουράι θα πρέπει να βασιστείτε αποκλειστικά στην katana σας και σε ένα εκ των τεσσάρων διαθέσιμων stances.

Η εναλλαγή μεταξύ των διαθέσιμων stances είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας στις μάχες, καθώς καθένα εξ' αυτών κάνει counter συγκεκριμένη κατηγορία αντιπάλων. Παραδείγματος χάριν, οι γρήγορες επιθέσεις με το σπαθί και οι κλωτσιές του Wind stance είναι ιδανικές για να εξουδετερώσετε αντιπάλους που κρατούν κοντάρια. Το δεύτερο κλειδί της επιτυχίας είναι τα parries, να μπλοκάρετε δηλαδή την επίθεση του αντιπάλου σας, ακριβώς πριν δεχθείτε ένα hit. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να αντεπιτεθείτε με ένα χτύπημα που συνήθως προκαλεί τεράστια ζημιά.

Ghost of Tsushima PS4 4K Screenshots

Επιλέγοντας το μονοπάτι του ninja, σημαίνει ότι επιλέγετε τον ανταρτοπόλεμο και τις stealth τακτικές. Μπορείτε να κρυφτείτε στα ψηλά χορτάρια ή να σκαρφαλώσετε στα κτήρια για να περάσετε απαρατήρητοι και ύστερα να δολοφονήσετε με μια ύπουλη επίθεση τους ανυποψίαστους αντιπάλους σας. Στο οπλοστάσιο σας προστίθενται σταδιακά τα συνηθισμένα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι ninja, όπως τα kunai, οι βόμβες καπνού, αλλά και εκρηκτικές βόμβες. Επιπροσθέτως, υπάρχει η δυνατότητα να εκτοξεύσετε “καμπανάκια” για να προκαλέσετε θόρυβο και να αποσπάσετε την προσοχή των αντιπάλων σας.

Αν και θεωρητικά υπάρχει μια τεράστια ποικιλία εργαλείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, το σύστημα μάχης δεν έχει το βάθος που θα θέλαμε. Γενικώς σε αυτό τον τομέα η Sucker Punch έχει μια κακιά παράδοση, όπως είδαμε και στην περίπτωση του Infamous Second Son. Πιο συγκεκριμένα, αν εξασκηθείτε στο parrying και μάθετε να χρησιμοποιείτε το ανάλογο stance για κάθε εχθρό, θα διαπιστώσετε ότι όλα τα υπόλοιπα εργαλεία ή το τόξο σας σας είναι απλά επουσιώδη. Για να μην αδικήσουμε βέβαια τους developers, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πάντα νιώθαμε ευχαρίστηση μετά από κάθε επιτυχημένο counterattack. Σε στιγμές σαν και αυτές νιώθαμε σαν ένας πραγματικός ξιφομάχος σαμουράι.

Ghost of Tsushima PS4 4K Screenshots

Μία από τις σκέψεις που ταλάνιζε το μυαλό μας, καθ' όλη τη διάρκεια του playthrough μας είναι γιατί οι developers δεν ενσωμάτωσαν ένα morality system, παρόμοιο με αυτό του τελευταίου Infamous. Σταδιακά βέβαια συνειδητοποιήσαμε, ότι αν μας δίνονταν η δυνατότητα να παίξουμε ως ένας έντιμος Jin ή ως ένα Jin που επιδίδεται καθαρά σε ανταρτοπόλεμο θα χάνονταν όλη η μαγεία του σεναρίου. Εάν δεν υπήρχαν αυτά τα αντικρουόμενα συναισθήματα, τότε δεν συμπάσχαμε και εμείς με το δράμα του πρωταγωνιστή. Το δράμα αυτό εξελίσσεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω του βασικού storyline που διαρκεί περίπου 20 ώρες. Side quests υπάρχουν και μάλιστα πολλά, αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία εξ' αυτών απαρτίζεται από τυπικές αποστολές εξολόθρευσης των μογγολικών δυνάμεων. Αντιθέτως, οι προαιρετικές αποστολές που σχετίζονται με την εξερεύνηση του κόσμου παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, απλά γιατί η νήσος της Tsushima είναι ένας υπέροχος κόσμος με πανέμορφα τοπία. Το θέαμα από την κορυφή ενός βουνού ή από τα βράχια των ακτογραμμών είναι μαγευτικό και ταξιδεύει το νου σας σε μια άλλη εποχή.

Οι προαιρετικές αποστολές, αρκετές εκ των οποίων περιλαμβάνουν platforming α λα Rise of the Tomb Raider, και τα εκατοντάδες collectibles αυξάνουν αισθητά τη συνολική αντοχή του τίτλου στο χρόνο. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν προλάβαμε να ψεξαχνίσουμε και τις τρεις βασικές περιοχές του παιχνιδιού, αλλά με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα χρειαστείτε γύρω στις 50-60 ώρες gameplay για το 100% completion. Έχουμε πάντως όλη την καλή διάθεση και για να ακριβολογούμε ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στο Ghost of Tsushima για να ολοκληρώσουμε όλα τα sidequests και βρούμε όλα τα collectibles.

Ghost of Tsushima PS4 4K Screenshots

Σε τεχνικό επίπεδο, η Sucker Punch Productions μας προσφέρει έναν ακόμη αρτιότατο τίτλο που εκμεταλλεύεται στο έπακρο το “γερασμένο” πλέον hardware του PS4. Η καθαρά κινηματογραφική προσέγγιση δημιουργεί ένα φαντασμαγορικό, σχεδόν ονειρικό αποτέλεσμα, που μαγεύει τον θεατή και τον αφήνει να παρατηρεί αποσβολωμένος τα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα πριν από μία επική μονομαχία ή να ακούει με δέος τις βροντές λίγο πριν την επερχόμενη καταιγίδα. Το μόνο πρακτικά ψεγάδι εντοπίζεται στην περίπτωση του clipping που παρατηρείται όταν λόγου χάρη ανεβαίνετε σκαλοπάτια και βλέπετε ότι τα πόδια του ήρωα σας περνούν μέσα από αυτά, αντί να πατάνε πάνω σε αυτά.

Ο ηχητικός τομέας του Ghost of Thushima επίσης μας άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις. Θέλουμε να σταθούμε λίγο στο soundtrack, το οποίο “ντύνει” με τον πλέον μαεστρικό τρόπο, τόσο τις πιο επικές, όσο και τις πιο συγκινητικές στιγμές του παιχνιδιού. Εάν δεν μας απατά η μνήμη μας το τελευταίο soundtrack που μας είχε αφήσει τόσο καλές εντυπώσεις, ήταν αυτό του Ryse: Son of Rome. Αν και επικροτούμε το αγγλικό, αλλά και το ελληνικό localization, είναι απλά ιεροσυλία να παίξετε αυτό τον τίτλο, χωρίς να επιλέξετε τα ιαπωνικά voice-overs. Ειδικά η ερμηνεία του ταλαντούχου Daisuke Tsuji σπάει κόκαλα.

Ghost of Tsushima gameplay screenshots.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas.


VERDICT


To Ghost of Tsushima είναι μια επική περιπέτεια που αφηγείται την ιστορία ενός πολεμιστή που θυσιάζει τα πάντα και προδίδει τον κώδικα τιμής του για να επιβιώσει και για να προστατέψει τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του. Όσοι γοητεύεστε από την ιαπωνική κουλτούρα και τους σαμουράι μπορεί να θεωρήσετε αρχικά την Sucker Punch ως “βλάσφημη”, αλλά αυτή ακριβώς η γενναία της απόφαση μας χαρίζει μια μοναδική ιστορία που αποτίει φόρο τιμής στο έργο του Akira Kurosawa. Οι μοναδικές μας ενστάσεις εστιάζονται στο βάθος του συστήματος μάχης και στις... filler προαιρετικές αποστολές, οι οποίες υστερούν σε ποιότητα έναντι του main story.

About Pantelis Daskalelos