*

Skaramazuzu

Skaramazuzu Review

Τι συμβαίνει άραγε στις ψυχές που δεν βρήκαν τον δρόμο τους;

3.5 Good
Skaramazuzu Review - Skaramazuzu
3.5 Good

Επιγραμματικά

Μια ακόμα αξιόλογη προσπάθεια από Έλληνες συντελεστές που εστιάζει στην έντονη συναισθηματική ιστορία, με ανάλαφρους γρίφους και χαριτωμένα hand-drawn visuals.
Προτεινόμενη τιμή 9,75€
  • Υπέρ

    • Συγκινητική ιστορία με καλογραμμένους χαρακτήρες
    • Soundtrack
    • Συμπαθητικά hand-drawn visuals
  • Κατά

    • Φλύαροι διάλογοι
    • Κουραστικά quests

Το Skaramazuzu είναι μια ακόμα εγχώρια παραγωγή που έρχεται από τους δημιουργούς του Abtos Covert, Iphigames, και την ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης Bleeding Moon Studio. Οι δύο ομάδες μας μεταφέρουν μέσω της κυκλοφορίας τους σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο, στα ερείπια αρχαίων γοτθικών κτισμάτων. Εκεί ο πρωταγωνιστής μας Zuzu (υποκοριστικό του Skaramazuzu), μια αθώα χαμένη ψυχή, ψάχνει να βρει το νόημα της ύπαρξής του. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν ατμοσφαιρικό 2D Adventure που λαμβάνει χώρα στο μέρος όπου οι οντότητες δεν θεωρούνται ζωντανές αλλά ούτε και νεκρές, το λεγόμενο κενό (The Void). Ενώ αυτή η περιοχή έχει αναλυθεί εκτενέστατα σε φιλοσοφικά και θρησκευτικά επίπεδα, εδώ φαίνεται πως ορίζεται ως μια δεύτερη ευκαιρία για τις χαμένες ψυχές να βρουν την ταυτότητα τους ή να παραμείνουν για πάντα ανάμεσα στην ύπαρξη και το μηδέν.

Ο αγαθός κεντρικός χαρακτήρας βρίσκεται σε αυτό το μέρος χωρίς να θυμάται τίποτα από το παρελθόν του ή πως βρέθηκε εκεί. Μια απρόσωπη φωνή φαίνεται να προσπαθεί να βοηθήσει τον Zuzu σε αυτό το ταξίδι. Υπό την καθοδήγηση του Master η ψυχή του χαρακτήρα μας ψάχνει να βρει λύτρωση. Στην πορεία του θα χρειαστεί να συναντήσει πολλές άλλες αμφιλεγόμενες φυσιογνωμίες όπως ο Κύριος και η Κυρία, έναν σκύλο που ονειρεύεται να γίνει δράκος, πλάσματα, γέροντες και μερικούς ακόμα χαρακτήρες. Ο καθένας με τη δική του ιστορία και προσωπικότητα εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό στην πλοκή, αλλά και στο δίδαγμα που εν τέλει θέλουν να μας περάσουν οι δημιουργοί.

Σύμφωνα με τον Master, για να τα καταφέρουμε πρέπει να ενεργοποιήσουμε τέσσερα orbs, τα οποία κρύβονται πίσω από κλειδωμένες πόρτες – κάθε μια με το δικό της σχήμα. Οι NPC θα μας γεμίσουν με “quests” και γρίφους που πρέπει να λύσουμε προκειμένου να μας δώσουν μερικά από αυτά τα κλειδιά. Στην αρχή το παιχνίδι θα σας “μπουκώσει” με αναπάντητα ερωτήματα και απορίες για τη συνέχεια. Η αλήθεια είναι όμως πως γρήγορα καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί, αφού μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε την επόμενη κίνηση από τους διαλόγους. Οι γρίφοι περιλαμβάνουν τη μεταφορά αντικειμένων στα κατάλληλα άτομα, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα straightforward. Για παράδειγμα, για να παραδώσουμε σε ένα παιδάκι τον καρπό που μας ζήτησε, πρέπει να ζητήσουμε από ένα πουλί να τον φτάσει, το οποίο με την σειρά του μας ζητά σπόρους, τους οποίους βρίσκουμε μετέπειτα στην πορεία μέσα από ένα παρόμοιο αλισβερίσι. Γενικότερα δημιουργείται αυτή η αλυσίδα με αντικείμενα και άτομα που πρέπει να βρούμε και να μεταφέρουμε. Τα ανάλογα (παρόμοια) ερωτήματα εμφανίζονται και στο quest tracker για να γνωρίζουμε το επόμενο βήμα μας.

Στην πραγματικότητα, ο απώτερος σκοπός είναι να ταιριάξουμε τα σχήματα των κλειδιών σε σχήματα των αντίστοιχων πυλών. Δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει ποικιλία, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε έναν κύκλο διαρκής αναζήτησης αντικειμένων. Η έλλειψη ποικιλίας στα puzzles είναι εμφανής κάνοντας το παιχνίδι έντονα επαναλαμβανόμενο. Σε όλο αυτό έρχονται να κολλήσουν οι φλύαροι διάλογοι και οι περιττές – όχι πάντα - συζητήσεις που παρέχουν οι χαρακτήρες, κάνοντας το Skaramazuzu κουραστικό σε σημεία. Ακόμα και έτσι βέβαια, οι δημιουργοί έχουν καταφέρει να χωρέσουν λίγο χιούμορ κάνοντας τα υπαρξιακά προβλήματα…πιο εύπεπτα. Σε γενικές γραμμές οι χαρακτήρες που εμφανίζονται στην ιστορία δεν είναι ρηχοί, και όταν δεν γίνονται φλύαροι μας διηγούνται ωραία πράγματα.

Κάπως έτσι θα μεταφερόμαστε στις περίπου 20 οθόνες του Void και των κτισμάτων. Ο δισδιάστατος κόσμος έχει σχεδιαστεί στο χέρι, χωρίς πολλές λεπτομέρειες ή εφέ όμως ικανοποιεί το σκοπό του. Η μουντή και ασπρόμαυρη αισθητική δίνει ένα ανεπαίσθητο, αλλά εντυπωσιακό υπόβαθρο στο Skaramazuzu κάνοντας το να ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρά του και την προσωπική του προσέγγιση στην αφήγηση της ιστορίας. Αν και οι γρίφοι του μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα πρωτότυποι ή δύσκολοι, η εμπειρία που προσφέρει μέσα από την ατμόσφαιρά του είναι πραγματικά χαλαρωτική. Το δε soundtrack που συνοδεύει το τίτλο εναρμονίζεται άψογα με το σύνολο.

Το review βασίστηκε στη ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού, η οποία μας παραχωρήθηκε από το Keymailer και την Iphigames.

VERDICT

Το Skaramazuzu είναι μια ακόμη αξιόλογη ελληνική προσπάθεια. Τα δυνατά του στοιχεία συναντώνται στην πλοκή και το βάθος της ιστορίας, η οποία φυσικά υποστηρίζεται από τους ανάλογους καλογραμμένους χαρακτήρες. Οπτικοακουστικά παραμένει σε συμπαθητικό επίπεδο όμως χάνει αρκετούς πόντους από την ευκολία και την επαναληψιμότητα που συναντάμε στα puzzles. Σίγουρα θα προσφέρει μια ανάλαφρη, σύντομη και ευχάριστη εμπειρία στους λάτρεις του είδους, αλλά και σε όσους ψάχνουν το διαφορετικό.

About Βαγγέλης Κομνής