*

Stellar Blade

Stellar Blade Review

"Μαύρο μαλλί, όπλο στη πλάτη, έτοιμη για συμπλοκή..."

3.5 Good
Stellar Blade Review - Stellar Blade
3.5 Good

Επιγραμματικά

Ένα παιχνίδι που θα κατηγοριοποιούσα άνετα ανάμεσα στα καλύτερα Soulslikes, χάνεται λόγω των όμορφων αλλά κενών χαρακτήρων του. Δυστυχώς, εκτός του τεχνικού τομέα, δεν προσφέρει μια μοναδική soulslike, post-apocalyptic περιπέτεια.
Προτεινόμενη τιμή 79,99€

Ο υπότιτλος απεικονίζει τις σκέψεις μου πριν παίξω. Αλλά παρόλο που η Eve είναι αποστομωτικά όμορφη χαρακτήρας στα μάτια μου, μην αφήσετε αυτό το γεγονός να σας κάνει να πιστεύετε ότι το νέο Action-Adventure του Κορεάτικου στούντιο με όνομα Shift Up, είναι μόνο αυτό (όπως έλεγα πριν παίξω, μην πέσετε κι εσείς στην παγίδα).

H περιπέτειά μας αρχίζει πηγαίνοντας σε μια post-apocalyptic γη, στην οποία οι άνθρωποι έχασαν την μάχη με κάτι τερατόμορφα όντα που ονομάζονται Naytibas. Η Eve και το γοητευτικότατο squad της (με κοπέλες που πρέπει να γεννήθηκαν και να μεγάλωσαν σε γυμναστήριο εφόσον είναι εξωπραγματικά σμιλευμένες), μπαίνουν στην μάχη με σκοπό να πολεμήσουν την εξωγήινη εισβολή. Και γρήγορα γρήγορα το παιχνίδι μας ξυπνάει απ’ το όνειρο με δύο πράγματα. Η “παγίδα” που έλεγα πριν.

Το πρώτο πράγμα είναι το εξής, και ας το βγάλουμε απ’ την μέση τώρα που είναι νωρίς. Το Stellar Blade παρόλο που έχει πρωταγωνίστρια που κατατάσσεται εύκολα στις κορυφαίες θέσεις ενός ranking ομορφιάς (που θα κάνουμε σύντομα στο IGN Greece), είναι και ένα soulslike που δεν συγχωρεί λάθη. Παίζοντας στο Normal mode (έχει Story και Normal στην αρχή) ανάμεσα στους εντυπωσιακότατους και δύσκολους εχθρούς και τα πολύπλοκα και απαιτητικά combos που μπορείτε να κάνετε, δύσκολα παρατηρείτε αποκλειστικά την πανέμορφη Eve. Όπως και με τη Lara Croft που ήταν και είναι πανέμορφη, αυτό ποτέ δεν αποτέλεσε “εμπόδιο” στο να χαρακτηριστούν τα Tomb Raider καλά games και δεν τα απέτρεψε από το να αφήσουν ιστορία.

Όμως η miss Croft, σε αντίθεση με την Eve είχε και μυαλό, κάτι που η πρωταγωνίστριά μας και η παρέα της δεν μας παρουσιάζουν σε κανένα σημείο της περιπέτειας, πέραν μερικών γρίφων που καλείστε να λύσετε. Κανένα ίχνος χιούμορ ή προσωπικότητας δεν κάνει την εμφάνιση του, κάτι που μου χτύπησε άσχημα. Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλους γυναικείους χαρακτήρες, η Eve και οι φίλες της, όσο όμορφες και καλοφτιαγμένες να είναι, έχουν έλλειψη φαιάς ουσίας. Θα εκτιμούσα αν το στούντιο, έδειχνε στον παίκτη ότι ναι μεν η Eve είναι πανέμορφη αλλά μπορεί να απαντήσει με λίγο χιούμορ σε αυτά που της λένε - τουλάχιστον, είναι badass.

Επιστρέφοντας στις μάχες, απευθείας παρατηρούμε ότι η κίνηση της Eve είναι ακριβής. Βασίζεται αρκετά στα dodge και parries που κάνετε ώστε να αποφύγετε τις επερχόμενες επιθέσεις του εχθρού. Με απλά tutorials καταλαβαίνετε πλήρως τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τους εχθρούς. Τους “μικρούς” και “απλούς” μπορείτε να τους αντιμετωπίζετε και ευθέως, αλλά συνήθως η μάχη θέλει μια διαφορετική προσέγγιση, που οι παίκτες των Soulsborne και των Soulslike games, θα βρουν γνώριμη. Κινήστε κυκλικά γύρω απ’ τον εχθρό ώστε να “διαβάσετε” τις κινήσεις του, αποφεύγοντας τις επιθέσεις που σας κάνει. Την κατάλληλη στιγμή κάνετε την επίθεσή σας, με σκοπό να “σπάσετε” το shield του και το posture του. “Sekiro μυρίζει εδώ” είπα κατά την διάρκεια της μάχης του πρώτου boss... Δεν έπεσα έξω. Το Stellar Blade δανείζεται, ελαφρώς αλλαγμένα και λίγο πιό player-friendly, μερικά στοιχεία από το πιο δύσκολο Soulslike που υπήρξε ποτέ, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ίσως ως Soulslike, παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι μοιάζει και με άλλα games (όπως Devil May Cry).

Κατά την διάρκεια της αποστολής σας στην post-apocalyptic γη, θα συναντήσετε και τα λεγόμενα camps που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Tα απλά Camps και τα Supply Camps. Και στα 2 μπορείτε να ξεκουραστείτε, όπως και να αγοράσετε προμήθειες από το vending machine με όνομα “Perfect Shop” αλλά στο δεύτερο μπορείτε να αναβαθμίσετε το όπλο σας, να κάνετε craft, και να αναβαθμίσετε το exospine σας, καθώς και να κάνετε fast travel ανάμεσα σε Camps.

Οι εχθροί είναι πολυποίκιλοι, γεγονός που δεν καθιστά την μάχη βαρετή. Μπορεί να πάρει διάφορες τροπές ανάλογα τους εχθρούς που αντιμετωπίζετε καθώς και το επιλεγμένο σας Exospine, τον “εξωτερικό σκελετό” σας, που σας επιτρέπει να κινείστε διαφορετικά στην μάχη, αλλάζοντας την προσέγγιση σας, αναλόγως και τις αναβαθμίσεις που του έχετε κάνει φυσικά. Καλό θα ήταν να συλλέγετε όλα τα materials μετά την μάχη, καθώς και να επιστρέφετε σε διάφορα side quests στον χάρτη, με σκοπό να τα τελειώσετε αν δεν μπορείτε την στιγμή που τα συναντάτε. Το fast travel θα σας βοηθήσει αρκετά με αυτή την “αποστολή”! Η εξερεύνηση όμως του Stellar Blade, μερικές φορές μοιάζει με αγγαρεία σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο quest σε linear level. Ενώ τις περισσότερες φορές που θα δείτε μία νέα περιοχή, θα ενθουσιαστείτε, το να πηγαίνετε πίσω σε γραμμικά σχεδιασμένες πίστες δεν είναι πολύ διασκεδαστικό. Επίσης δυστυχώς, οι συγκεκριμένες αποστολές δεν είναι πολύ rewarding. Δίνουν Gold και EXP για να αναβαθμιστείτε αλλά το Gold στο μεγαλύτερό του μέρος, είναι ένα άχρηστο νόμισμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αγοράσετε materials στην αρχή του παιχνιδιού αλλά αργότερα, σπάζοντας κουτιά, θα βρείτε τα υλικά που χρειάζεστε. Το EXP απ’ την άλλη είναι πάντοτε ευχάριστο να το συναντάς στα παιχνίδια, όμως φαντάζει επίσης λίγο αχρείαστο στις τελευταίες ώρες παιχνιδιού.

Τα γραφικά από την άλλη, είναι εντυπωσιακότατα. Οι δυνατότητες του PlayStation 5, που αντικειμενικά είναι μία δυνατή κονσόλα, επιτρέπουν στο Stellar Blade να γίνει από απλά ευχάριστο παιχνίδι, ένας πανέμορφος τίτλος που πραγματικά ελπίζω να βελτιώσει λίγο τις αρνητικές του πτυχές (όπως τις linear πίστες του) και να γίνει ένα post-apocalyptic staple. Τα γκρεμισμένα κτήρια και η ένδειξη ότι κάποτε αυτός ο πλανήτης ήταν γεμάτος ζωή, είναι το δεύτερο αγαπημένο μου setting (γιατί πρώτο είναι το medieval. Μου αρέσουν πολύ οι σιδερένιες πανοπλίες, τα κράνη και τα άλογα συγγνώμη).

Και φτάσαμε σε κάτι που πιστεύω ότι είναι το selling point του παιχνιδιού. Θα σας δώσω ένα hint, αλλά απαντήστε το χωρίς να διαβάσετε την παρακάτω παράγραφο. Ποιο είναι το πρόσφατο post-apocalyptic game της Square Enix με τέσσερα γράμματα και πρωταγωνίστρια μια κοπέλα-ρομπότ;

Δεν σας λέω ακόμα. Αρχίζει από Ν.

Σωστά το σκεφτήκατε, η μουσική του είναι η εντυπωσιακότερη πτυχή του παιχνιδιού και η απάντηση στο μικρό μου quiz γνώσεων είναι NieR. Ο Keiichi Okabe που έγραψε την μαγευτική μουσική του NieR: Automata, κάνει το θαύμα του και εδώ. Κοσμεί το Stellar Blade με περίπου 100 κομμάτια που σας υπόσχομαι θα σιγοτραγουδάτε και αφού ολοκληρωθεί η περιπέτειά σας, των περίπου 20 ωρών. Η μουσική του παιχνιδιού θα σας κόψει την ανάσα από την πρώτη στιγμή. Δεν πίστευα ότι από την opening “πίστα” η μουσική θα με μαγνήτιζε. Από την πρώτη κιόλας μάχη με τους απλότερους εχθρούς μπορείτε να ακούσετε τον Keiichi Okabe να σας “ψιθυρίζει” πως έχει κάνει φοβερή δουλειά για ακόμη μια φορά.

VERDICT

Ενώ το Stellar Blade είναι μερικές φορές ένας εξαίσιος τίτλος, δυστυχώς σε κάποιους τομείς, όπως η εξερεύνηση, υστερεί. Είναι πραγματικά ένα παιχνίδι που θα ήθελα να έχει "μαγειρευτεί" λίγο περισσότερο καιρό. Σαν ιδέα ακούγεται εκπληκτικό. Ένα soulslike με πανέμορφη πρωταγωνίστρια που πολεμάει για να ελευθερώσει την Γη από τους εξωγήινους Naytibas. Δυστυχώς η έλλειψη ουσιαστικής ιστορίας και μόνο όμορφων χαρακτήρων δεν το καθιστά όσο καλό όσο το περίμενα. Σίγουρα έχει τις εντυπωσιακές του στιγμές, κάνοντάς με να μην το θεωρώ κακό παιχνίδι, αλλά νιώθω πως κάτι του λείπει.

About Χριστίνα Νικολιδάκη