*

Truberbrook

Trüberbrook Review

Ένα χωριό φάντασμα.

4.5 Excellent
Trüberbrook Review - Truberbrook
4.5 Excellent

Επιγραμματικά

Μία εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις των point and click Adventures και γενικότερα των story-driven τίτλων.

Ο συνδυασμός της επιστημονικής φαντασίας με μία εποχή, όπως η δεκαετία του '60 ίσως να φαντάζει ανορθόδοξος, όμως το Trüberbrook είναι ένα μέρος όπου όλα μπορούν να συμβούν. Το Trüberbrook είναι ένα νέο point & click Adventure που προέκυψε από τη συνεργασία των εταιριών btf και Headup Games και υπόσχεται να σας συναρπάσει με τη μυστηριώδη ιστορία του και τη μοναδική εμφάνιση και μουσική του.

Το ταξίδι στο Trüberbrook ξεκινά κάπως περίεργα. Έχοντας ξεμείνει από καύσιμα, η Gretchen βρίσκεται με τη μηχανή της σε ένα εγκαταλειμμένο βενζινάδικο προσπαθώντας να βρει μία λύση στο πρόβλημά της και να συνεχίσει το ταξίδι της. Μετά από μία μικρή έρευνα στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος του μαγαζιού και αφού καταφέρουμε να βρούμε ένα τρόπο να "ξεδιψάσουμε" τη μηχανή της Gretchen και να βρούμε κάποια στοιχεία για την ακριβή τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε η πορεία μας συνεχίζεται. Ή ίσως και όχι, αφού η μηχανή δε λέει να ξεκινήσει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μας.

Η χρονολογία είναι 1967 και πλέον ο χαρακτήρας που ελέγχουμε είναι ένας νεαρός επιστήμονας, ο Dr. Hans Tannhauser, που έχει ταξιδέψει από τη μακρινή Αμερική σε ένα μικρό χωριό της Γερμανίας, το Trüberbrook. Το ταξίδι αυτό υποτίθεται πως ήταν το έπαθλο σε μία λοταρία στην οποία συμμετείχε κάποτε. Βέβαια ούτε ο ίδιος είναι σίγουρος για το πότε και το αν πραγματικά συμμετείχε σε κάποια λοταρία όμως πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι όπως και να έχει. Μαζί του φυσικά έχει και τις σημειώσεις για την έρευνά του σχετικά με την κβαντομηχανική, αφού θεωρεί πως στις διακοπές του θα μπορέσει να μελετήσει με ηρεμία.

Αν και η τοποθεσία του χωριού είναι πανέμορφη και δείχνει ενδιαφέρουσα, κάποια πράγματα φαίνονται ασυνήθιστα. Ένα τόσο όμορφο μέρος δε θα έπρεπε να είναι τόσο ήσυχο, σχεδόν έρημο με μόνους κατοίκους κάποιους μισότρελους μεσήλικες. Στο πανδοχείο όπου θα διαμένει ο Hans βρίσκεται μόνο η ιδιοκτήτρια με την κόρη της, η οποία έχει εμμονή με τους εξωγήινους και τα ταξίδια στους άλλους πλανήτες και η Gretchen. Η Gretchen είναι ανθρωπολόγος και βρίσκεται εκεί για να μελετήσει τους ανθρώπους του Trüberbrook και να ανακαλύψει την ιστορία αυτής της αινιγματικής περιοχής που φημίζεται πως είναι αλλόκοτη και πλησιάζει τα όρια του μεταφυσικού.

Από την πρώτη μέρα κιόλας της διαμονής μας στο Trüberbrook αρχίζουμε να παρατηρούμε περίεργα γεγονότα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας κι ενώ ο Hans ξεκουράζεται από το μεγάλο ταξίδι του κάποιος κλέβει τις σημειώσεις της έρευνάς του. Ποιος όμως θα μπορούσε να βρει τόσο ενδιαφέρον σε σημειώσει κβαντομηχανικής ώστε να τις κλέψει; Τα ερωτήματα του Hans είναι πολλά οπότε το επόμενο πρωί προσπαθεί να βρει και τις απαντήσεις. Δυστυχώς δεν πηγαίνει μακριά όμως καταλαβαίνει πως η μυστηριώδης σιλουέτα που φαίνεται να είναι ο υπεύθυνος για την κλοπή καθώς και πολλά άλλα περίεργα γεγονότα έχουν κάποια σχέση με τα ορυχεία της περιοχής. Έτσι έρχεται πιο κοντά με την Gretchen και αποφασίζουν να συνεχίσουν μαζί την εξερεύνηση της τοποθεσίας.

Το gameplay του παιχνιδιού είναι εξ' ολοκλήρου Point & Click. Οι κινήσεις του χαρακτήρα μας καθώς και οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον γίνονται μόνο με το ποντίκι. Φυσικά στο παιχνίδι υπάρχουν και στοιχεία puzzle, αφού σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται συγκεκριμένα αντικείμενα ή κινήσεις για τη συνέχιση της ιστορίας, ενώ δε λείπουν οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων που διευκολύνουν την εξερεύνηση και μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Trüberbrook. Για να συλλέξουμε τα απαραίτητα στοιχεία και αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν στην πορεία της ιστορίας ίσως είναι απαραίτητη η μετακίνηση σε περιοχές που δεν περιμένουμε ή η χρήση αντικειμένων με περίεργο τρόπο, κάτι που προσθέτει περισσότερο ενδιαφέρον στην περιπέτειά μας.

Η εμφάνιση του Trüberbrook έχει μία ιδιαίτερη ομορφιά. Τα σκηνικά είναι όλα φτιαγμένα στο χέρι και συνδυασμένα άψογα τόσο μεταξύ τους όσο και με τους χαρακτήρες οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι με ένα τρόπο που θυμίζει την εποχή στην οποία ξετυλίγονται τα γεγονότα του παιχνιδιού. Η μουσική καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι ήρεμη, με εμφανή την παρουσία της ηλεκτρικής κιθάρας και μας έκανε να νιώθουμε πως βρισκόμαστε κι εμείς σε αυτό το μικρό χωριό προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τα μυστήρια που κρύβει. Το voice acting είναι επίσης καλό, με διαφορετική προφορά ανάλογα με την καταγωγή κάθε χαρακτήρα. Συνολικά το οπτικοακουστικό κομμάτι είναι ένα πολύ δυνατό στοιχείο του παιχνιδιού που του προσδίδει ένα μοναδικό χαρακτήρα.

Δοκιμάσαμε το Trüberbrook σε PC με AMD A10-5800K στα 3.80GHz, 8GB RAM και κάρτα γραφικών ASUS HD 7870 DC2 2GB επιλέγοντας resolution 1280x720 60Hz και δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, όμως προσφέρονται πολλές διαφορετικές επιλογές resolution ώστε να μπορεί ο καθένας να το προσαρμόσει ανάλογα με το σύστημά του για καλύτερα αποτελέσματα.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Headup Games.


VERDICT


Εν κατακλείδι, η δημιουργία των btf και Headup Games μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Ο συνδυασμός ενός καλοδουλεμένου σεναρίου με το μοναδικό χαρακτήρα των hand-made σκηνικών και της "χαλαρωτικής" μουσικής είχαν ένα πανέμορφο αποτέλεσμα. Ένα παιχνίδι με διάρκεια και πραγματικό περιεχόμενο όσον αφορά την ιστορία του, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον στο κομμάτι του design που αξίζει σίγουρα την προσοχή σας.