*

Hands-on με το χειριστήριο του Google Stadia

Εκπρόσωπος της Google περιέγραψε το χειριστήριο ως ένα αμάλγαμα των controllers του Xbox One και του PS4.

Στα πλαίσια του Google I/O που έλαβε χώρα στο Σαν Φρανσίσκο από τις 7 έως και τις 9 Μαίου, η Google έδωσε την δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να δοκιμάσουν το χειριστήριο της επερχόμενης game streaming υπηρεσίας, Stadia.

To Stadia ανακοινώθηκε στο GDC, δίνοντας τέλος στις εικασίες για το αν η Google θα έμπαινε στην αγορά του game streaming. Τότε η Google είχε δηλώσει ότι το λανσάρισμα της υπηρεσίας θα λάμβανε χώρα εντός του τρέχοντος έτος και ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δίνονταν περισσότερες πληροφορίες για αυτήν. Το κόστος, για παράδειγμα, της υπηρεσίας παραμένει μέχρι αυτή την ώρα άγνωστο.

Google Custom Controllers white with bright yellow accents

Το πρώτο απτό δείγμα από το Google Stadia είναι το χειριστήριο του. Στην προκειμένη περίπτωση η Google έχει κατασκευάσει ένα ανθεκτικό χειριστήριο, το οποίο είναι σε θέση να αντέξει πολύωρα gaming sessions.

To χειριστήριο που είδαμε στο Google I/O είναι παραπλήσιο με αυτό που αποκαλύφθηκε στο GDC, με την διαφορά ότι αυτή τη φορά απουσιάζει το Konami code από το κάτω μέρος του. Το Stadia controller θα διατεθεί σε τρία χρώματα: μαύρο, πράσινο και λευκό. Η λευκή έκδοση παρουσιάζει κάποιες διαφορές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, καθώς το κάτω μέρος της έχει textured υφή.

Ένας εκπρόσωπος της Google περιέγραψε το χειριστήριο του Stadia, ως ένα αμάλγαμα των χειριστηρίων του Xbox One και του PS4. To πάνω μέρος του είναι επίπεδο και αρκετά φαρδύ, ενώ στο κάτω μέρος του φέρει δύο λαβές. Αν και η κατασκευή του είναι εξ' ολοκλήρου από πλαστικό, ο εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι οι λαβές του έχουν όσο βάρος χρειάζεται, έτσι ώστε το χειριστήριο να “κάθεται” άνετα στα χέρια σας. Δεν είναι τόσο στιβαρό, όσο το DualShock 4, ωστόσο είναι αρκετά ελαφρύ και ανθεκτικό.

Hands on with Google's Custom Controller

Όπως είδαμε στο GDC, η συσκευή έχει δύο triggers, δύο shoulder buttons, δύο αναλογικούς μοχλούς, τέσσερα face buttons (τα Χ, Υ, Α και B) και ένα d-pad. Μεταξύ των δύο αναλογικών μοχλών συναντάμε ένα ακόμη κουμπί που φέρει το λογότυπο του Stadia, και το οποίο χρησιμοποιείται για να συγχρονίσετε το χειριστήριο με τη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να κάνετε game streaming.

Το χειριστήριο του Stadia έχει επίσης ένα dedicated κουμπί για να κάνετε καταγραφή του gameplay σας, στα πρότυπα του Share button του DualShock 4. Αν θέλετε να τραβήξετε ένα screenshot πατάτε απλά μια φορά του κουμπί, ενώ αν θέλετε να τραβήξετε κάποιο gameplay βίντεο θα χρειαστεί να το κρατήσετε παρατεταμένα. Στην πορεία μπορείτε να ανεβάσετε άμεσα το βίντεο σας στο YouTube. Το Google Assistant κουμπί σχετίζεται με την λειτουργία του voice assistant, η οποία σας επιτρέπει να ζητήσετε tips στην περίπτωση που έχετε κολλήσει σε κάποιο boss ή σε κάποιο level.

Δυστυχώς δεν είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε τo capture και το Google Assistant κουμπί του χειριστηρίου, για να δούμε πως ακριβώς λειτουργούν στην πράξη (τα χειριστήρια ήταν συνδεδεμένα σε ένα Pixelbook laptop μέσω ενός USB-C καλωδίου).

Η Google μας ενημέρωσε ότι αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην ανάπτυξη του χειριστηρίου, έτσι ώστε κάθε πάτημα των κουμπιών να έχει και την ανάλογη “αίσθηση”. Για παράδειγμα, οι αναλογικοί μοχλοί είναι εξαιρετικά “σφιχτοί”, ενώ τα triggers είναι πιο “χαλαρά”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε το χειριστήριο του Stadia για να αποκτήσετε πρόσβαση στην υπηρεσία. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα third-party χειριστήρια, καθώς και mouse/keyboard.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Stadia controller βρίσκονται στο εσωτερικό του. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χειριστήρια που συνδέονται μέσω Bluetooth ή μέσω κάποια άλλης τοπικής ασύρματης σύνδεσης με τη συσκευή σας, το χειριστήριο του Stadia χρησιμοποιεί Wi-Fi. Με τον τρόπο αυτό το χειριστήριο επικοινωνεί απ' απευθείας με το cloud της Google εκμηδενίζοντας το latency.

Δοκιμάσαμε το Assassin's Creed Odyssey -για την ώρα το μόνο game που διατίθεται στην beta του Stadia- με το χειριστήριο της Google και μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι. Για την ώρα βέβαια η Google έχει αρκετό δρόμο μπροστά της μέχρι να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Πάντως η Google θα χρειαστεί να υπερκεράσει μερικά ακόμη εμπόδια για να μπορέσει να λανσάρει το Stadia. Παραδείγματος χάριν, από τη στιγμή που το χειριστήριο του Stadia χρησιμοποιεί Wi-Fi θα χρειαστεί να λάβει πιστοποίηση από την FCC (Federal Communications Commission), κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί. Είμαστε επίσης περίεργοι να δούμε πόσο γρήγορα το χειριστήριο θα συνδέεται με τη συσκευή (π.χ μια τηλεόραση που να υποστηρίζει Chromecast ή ένα PC), μέσω της οποίας θα κάνετε game streaming.

About Pantelis Daskalelos