*

Αποκαλύφθηκε ο Exynos 9820, η απάντηση της Samsung σε Huawei και Apple

Ήρθε λοιπόν η στιγμή που τα 10nm αποτελούν παρελθόν για τα chipset της Samsung, με τον νέο Exynos 9820

Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να υποθέσουμε με αρκετή σιγουριά είναι ότι το Samsung Galaxy S10 θα έρθει εξοπλισμένο με το τελευταίας τεχνολογίας Exynos chipset, το οποίο και μόλις ανακοινώθηκε.

Το νέο οχταπύρηνο chipset της Samsung, που ακούει στο όνομα Exynos 9820, θα αποτελείται από 2 custom πυρήνες σχεδιασμένους για μέγιστη επεξεργαστική ισχύ, δυο Cortex-A75 υψηλών επιδόσεων και τέσσερις πιο αποδοτικούς Cortex-A55.

Περνώντας σε αριθμούς, οι μονοπύρηνες επιδόσεις υπόσχονται έως και 20% αύξηση σε σχέση με τον 9810 που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Galaxy S9 και Galaxy Note 9, ενώ η πολυπύρηνες επιδόσεις θα δουν μια αντίστοιχη αύξηση της τάξης του 15 τοις εκατό. Καλά νέα και για τους gamers καθώς η Samsung ισχυρίζεται ότι η Mali-G76 MP12 GPU θα φέρει έως και 40% αυξημένες επιδόσεις στα παιχνίδια.

Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι ο 9820 θα είναι αρκετά ισχυρότερος από τον προκάτοχο του, ενώ παράλληλα και αποδοτικότερος με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται πολύ περισσότερο την ήδη μεγάλη μπαταρία του.

Η αυξημένη αποδοτικότητα επιτεύχθηκε με το πέρασμα στην αρχιτεκτονική 8nm η οποία μείωσε την κατανάλωση κατά 10% σε σχέση με τον 9810 στα 10nm.

Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι οι ανταγωνιστές της Samsung, Huawei με τον Kirin 980 στο Mate 20 Pro αλλά και Apple με τον A12 Bionic στο iPhone XS βρίσκονται ένα βήμα μπροστά καθώς και οι δύο επεξεργαστές είναι ήδη στα 7nm.

Άλλο ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Exynos 9820 είναι η ενσωμάτωση NPU(neural processing unit), που θα επιτρέψει στην συσκευή να εκτελεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έως και εφτά φορές γρηγορότερα σε σχέση με τον προκάτοχο του. Ενδιαφέρουσα είναι επίσης και δυνατότητα καταγραφής βίντεο 8Κ στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο Exynos 9820 φαίνεται να είναι μια δυνατή αναβάθμιση ικανή ίσως και να φέρει το Galaxy S10 στα ισχυρότερα κινητά του 2019.

About Κώστας Δεσίπρης