*

Η Κίνα δημιουργεί το "Neucyber", τη δική της εκδοχή του εγκεφαλικού εμφυτεύματος της Neuralink

Η Κίνα φέρεται να έχει αναπτύξει ένα τσιπ με την ονομασία Neucyber που επιτρέπει σε έναν πίθηκο να ελέγχει ένα ρομποτικό χέρι μόνο με τις σκέψεις του.

(Credit: Gorodenkoff/Shutterstock.com)

Η Κίνα δημιούργησε τη δική της εκδοχή ενός τσιπ εγκεφάλου που μοιάζει με το Neuralink και το χρησιμοποίησε για να δείξει ότι ένας πίθηκος μπορεί να χειριστεί ένα ρομποτικό χέρι χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις του, αναφέρει το Reuters.

Ο πίθηκος με το εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) Neucyber περιορίστηκε σωματικά και μπόρεσε να κάνει ένα ρομποτικό χέρι να κρατήσει μια φράουλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το κινεζικό τσιπ Neucyber αναπτύχθηκε από την Beijing Xinzhida Neurotechnology και ανακοινώθηκε στο Zhongguancun Forum στο Πεκίνο την Πέμπτη, το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα της επόμενης εβδομάδας.

"Το BCI περιλαμβάνει τη σύλληψη λεπτών αλλαγών στα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου, την αποκωδικοποίηση των προθέσεων του εγκεφάλου και την επίτευξη του "σκεπτικού" ελέγχου των "ενεργειών", επιτρέποντας τον έλεγχο των μηχανών χωρίς φυσική επαφή", δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Tsinghua Luo Minmin, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Ερευνών Εγκεφάλου του πανεπιστημίου, σε ένα ρεπορτάζ στην αγγλική έκδοση του κρατικά υποστηριζόμενου κινεζικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Global Times.

Το τσιπ Neucyber αποτελείται από εύκαμπτα μικροηλεκτρόδια, δύο "συσκευές απόκτησης νευρωνικού σήματος" και έναν "γενεσιουργό αλγόριθμο νευρωνικής αποκωδικοποίησης", αναφέρει το πρακτορείο. Σε αντίθεση με τη Neuralink, η οποία έχει ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους και της οποίας ο πρώτος ασθενής σε άνθρωπο είναι σε θέση να παίζει παιχνίδια όπως το Civilization VI και το ario Kart, η Κίνα δεν έχει αρχίσει ακόμη να δοκιμάζει το εμφύτευμα Neucyber σε ανθρώπους, σημειώνει το Reuters.

Τον Φεβρουάριο, οι Global Times ανέφεραν ότι το Πανεπιστήμιο Tsinghua εμφύτευσε ένα διαφορετικό τσιπ BCI, το Neural Electronic Opportunity (NEO), σε έναν τετραπληγικό ανθρώπινο ασθενή. Το NEO επέτρεψε έκτοτε στον ασθενή να πίνει νερό χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο γάντι στο χέρι του, υποστηρίζει το δημοσίευμα. Η Κίνα άνοιξε επίσης ένα νέο εργαστήριο αφιερωμένο στην έρευνα για την αλληλεπίδραση εγκεφάλου-μηχανής πέρυσι και η κυβέρνηση της χώρας επιβεβαίωσε φέτος ότι η ανάπτυξη τεχνολογίας διεπαφής εγκεφάλου παραμένει προτεραιότητα.

Στις ΗΠΑ, η Neuralink δοκιμάζει τώρα ένα εμφύτευμα "Blindsight" σε πιθήκους με απώτερο στόχο να προσφέρει σε τυφλούς ανθρώπους έναν νέο τρόπο να "βλέπουν". Το εμφύτευμα Blindsight σχεδιάζεται για να προσομοιώνει τον πραγματικό κόσμο σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Neuralink, Elon Musk, η "ανάλυση" του Blindsight θα είναι χαμηλή στην αρχή, αλλά μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου και να ξεπεράσει ακόμη και την κανονική ανθρώπινη όραση στο μέλλον.