*

Πώς να επιβιώσετε σε ένα Blackout: 6 πράγματα που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ένα κουτί πρώτων “τεχνολογικών” βοηθειών

Εάν πέσει το ρεύμα, αυτές οι συσκευές θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα κι αν αυτές είναι τόσο ακραίες όσο ανεμοστρόβιλοι, πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Ακόμα κι αν μια πυρκαγιά σας αφήσει στο σκοτάδι, όπως έγινε πέρυσι στο Μάτι, υπάρχουν πολλές τεχνολογικές συσκευές που θα μπορούσαν να κάνουν μια διακοπή ρεύματος πιο υποφερτή. Ορίστε πως να δημιουργήσετε το δικό σας κουτί πρώτων “τεχνολογικών” βοηθειών.

Φορητοί φορτιστές και Power Banks

Παρά το ότι η διάρκεια ζωής των μπαταριών των smartphones έχει βελτιωθεί, οι περισσότερες συσκευές δεν πρόκειται να αντέξουν περισσότερο από μία μέρα, κάνοντας μια φορητή πηγή φόρτισης ένα απαραίτητο αξεσουάρ.

Το RAVPower έχει μπαταρία 26,800mAh
με 3 θύρες USB και κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ. Υπόσχεται να φορτίσει smartphones γύρω στις 6 φορές και ένα tablet 2 φορές, με μέσο όρο τις 9 μέρες φόρτισης πριν εξαντληθεί.

Θα μπορούσατε επίσης να αγοράσετε 2 ή 3 μικρότερες μπαταρίες των 10.000mAh για να έχετε περισσότερες επιλογές. Οι μικρότερες μπαταρίες θα φορτίσουν γρηγορότερα, αντί για 12+ ώρες φόρτισης που απαιτούν συσκευές με περισσότερα από 20,000mAh. Για περισσότερες επιλογές, μπορείτε να δείτε τη λίστα μας με τα καλύτερα portable chargers και power banks.

Και όσο αφορά την ηλιακή ενέργεια; Αν θέλετε να μην ξεφύγετε οικονομικά, θα ήταν καλό να προτιμήσετε power banks για να σας βοηθήσουν εάν πέσει το ρεύμα. Γενικά, τα μικρότερα και οικονομικότερα πάνελ ηλιακής ενέργειας για smartphones και μικρές ηλεκτρονικές συσκευές δεν παρέχουν αρκετή ενέργεια και δεν την αποδίδουν όσο γρήγορα απαιτείται, κάνοντάς τα να μην αξίζουν το χρόνο ή τα χρήματά σας σε τέτοιες περιπτώσεις - ειδικά σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχουν πάντα περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να είναι λειτουργικές, όπως αν πάτε για κάμπινγκ, αλλά η απαίτηση 10+ ωρών σε απευθείας έκθεση στον ήλιο για μερική φόρτιση δεν αξίζει ακόμα τα λεφτά σας.

Σταθμοί ενέργειας και φορητές γεννήτριες

Το επόμενο βήμα σε φορητές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι σταθμοί ενέργειας και οι φορητές γεννήτριες, οι οποίοι προσφέρουν 50,000mAh χωρητικότητας ή και παραπάνω και διαθέτουν επιπλέον θύρες, όπως πρίζες εναλλασσόμενου ρεύματος. Πέρα από τα προφανή οφέλη της αυξημένης χωρητικότητας, συνήθως διαθέτουν αρκετή δύναμη για να φορτίσουν laptops, συσκευές οξυγονοθεραπείας και μικρά φορητά ψυγεία.

Για 150-200 ευρώ, θα μπορέσετε να έχετε στα χέρια σας μια entry-level συσκευή που θα είναι ικανή να σας παρέχει μια ή δυο μέρες συνεχούς φόρτισης των smartphones, των συσκευών που παρέχουν φως και του υπόλοιπου εξοπλισμού σας.

Μια από τις συσκευές με τις καλύτερες κριτικές σε αυτό το εύρος τιμών είναι το Jackery Explorer 160 που είναι ελαφρύ, φορητό και έχει όλες τις βασικές θύρες που μπορεί κάποιος να χρειαστεί. Τα Goal Zero Yeti 150 και Rockpals 60W solar charger είναι επίσης καλές επιλογές.

Αν και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι καλή επιλογή για μικρότερες συσκευές φόρτισης, αυτοί οι μεγαλύτεροι generators μπορούν να φορτιστούν από τα μεγαλύτερα πάνελ 50W-100W και έχουν τα μέσα να συλλέξουν και αποθηκεύσουν ηλιακή ενέργεια σε περίπτωση εκτεταμένης διακοπής ρεύματος ή ενός επείγοντος περιστατικού. Ένα πάνελ ηλιακής ενέργειας 50W-60W τιμολογείται περίπου στα 150-200 ευρώ και μπορεί να επαναφορτίσει ένα entry-level power station μετά από 9-12 ώρες απευθείας έκθεσης στον ήλιο.

Αν και τα Jackery και Goal Zero έχουν τις δικές τους εκδοχές σε φόρτιση από ηλιακή ενέργεια, το Rockpals ίσως είναι καλύτερη επιλογή. Διαθέτει adaptors για κάθε ένα από power stations μεγάλων εταιρειών και περιέχει θύρες USB. Αυτό επιτρέπει την χρήση των πάνελ για φόρτιση του smartphone ή του μικρού power bank σας πολύ πιο γρήγορα.

Φωτισμός

Το να χρησιμοποιήσετε το φλας του smartphone σας σε διακοπή ρεύματος θα εξαντλήσει την μπαταρία σας γρήγορα, οπότε θα ήταν χρήσιμο να διαθέτετε κάποιες άλλες πηγές ενέργειας.

Στις πιο οικονομικές επιλογές, το Onite light bulb κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ και συνδέεται απευθείας μέσω θύρας USB. Θα λειτουργήσει για 10-12 ώρες ύστερα από μια φόρτιση με 10,000mAh power bank και θα παρέχει αρκετό φως για να φωτίσει ένα ολόκληρο δωμάτιο.

Για περισσότερες δυνατότητες, τα LuminAID Solar Inflatable Lanterns μπορούν να παρέχουν 24 ώρες φωτός με μια και μόνο φόρτιση. Είναι αδιάβροχες και διπλώνονται για εύκολη αποθήκευση. Αν και τα μικρά πάνελ ηλιακής ενέργειας δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, έχουν κάποιο νόημα σε αυτή την περίπτωση μιας και μπορείτε να τα βάλετε να φορτίσουν μέσα στη μέρα. Εάν έχετε την οικονομική ευχέρεια να το αγοράσετε, προτείνουμε να πάρετε παραπάνω από ένα LuminAID φανάρια για να παρέχετε φως σε μεγαλύτερες εκτάσεις.

Στις πιο ακριβές επιλογές, τα BioLite headlamps είναι άνετα και ελαφριά, ενώ μπορούν να φορτίσουν από μια back up μπαταρία σας. Μην υποτιμάτε το πόσο βολικά είναι τα hands-free φώτα, ειδικά σε κάποιο επείγον περιστατικό.

Το πιο ακριβό BioLite PowerLight Mini δε προσφέρει τόσο πολύ φως όπως τα φανάρια, αλλά είναι πολύ πιο compact, δίνει διαφορετικές επιλογές για φωτισμό και μπορεί να λειτουργήσει για 52 ώρες.

Ραδιόφωνο

Ένα αξιοπρεπές ραδιόφωνο μπορεί να δώσει πληροφορίες για τον καιρό και ειδήσεις χωρίς την ανάγκη διαδικτυακής σύνδεσης. Το RunningSnail έχει και δυνατότητες φωτισμού και ενός μικρού 2,000mAh battery pack. Έχει λαβή και ηλιακό πάνελ για παροχή ενέργειας, αλλά θα συνιστούσαμε να έχετε μαζί σας και μερικές AAA μπαταρίες για κάθε ενδεχόμενο.

Το Midland ER310, στο ενδιάμεσο, παρέχει οπτική ειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακόμα, έρχεται με μια ultrasonic σφυρίχτρα για σκυλιά για να σας βοηθήσει να βρείτε τα κατοικίδιά σας που μπορεί να έχουν χαθεί.

Πιο εξεζητημένες επιλογές

Εάν θέλετε να είστε εντελώς καλυμμένοι, το BioLight CampStove 2 μπορεί να κάψει ξύλινα υλικά όπως pellets, ξυλαράκια και κουκουνάρια για παροχή θερμότητας ώστε να είναι ικανό για 3W φόρτιση σε πραγματικό χρόνο ή αποθήκευσης της ενέργειας στην 2,600mAh μπαταρία του.

Το DemerBox, ωστόσο, είναι ουσιαστικά ένα Pelican Case με Bluetooth speakers και μια μπαταρία για φόρτιση συσκευών. Είναι αδιάβροχο και έχει αντοχή σε κραδασμούς, μπορεί να κρατήσει πολύτιμα πράγματα ή προμήθειες στο εσωτερικό του σε έκτακτη ανάγκη και το ηχείο μπορεί να παίξει έκτακτες ανακοινώσεις ή να προσφέρει λίγη διασκέδαση όταν αυτή ζητείται.

Κινητό επείγουσας ανάγκης

Εάν διαθέτετε κάποιο παλιό κινητό που ακόμα λειτουργεί, μην το πετάξετε. Απαιτείται από το νόμο όλα τα κινητά να μπορούν να καλέσουν το 112, ακόμα και χωρίς την εγγραφή σε κάποιον πάροχο. Αντί να βάλετε το παλιό σας smartphone με ραγισμένη οθόνη σε κάποιο συρτάρι, βάλτε το στο κουτί των πρώτων “τεχνολογικών” βοηθειών σας. Απλά, σιγουρευτείτε ότι η συσκευή είναι πλήρως φορτισμένη και κρατήστε την απενεργοποιημένη μέχρι να την χρειαστείτε.