*

Lenovo IdeaPad S540 13 IML

Lenovo IdeaPad S540 13 IML Review

Lenovo IdeaPad S540 Review

4.5 Excellent
Lenovo IdeaPad S540 13 IML Review - Lenovo IdeaPad S540 13 IML
4.5 Excellent

Επιγραμματικά

Ενα laptop που, παρότι δεν σπάει τα benchmarks, ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία.
  • Υπέρ

    • Εντυπωσιακή οθόνη//Premium design/Μεγάλη αυτονομία μπαταρίας/Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής
  • Κατά

    • Θα μπορούσε να έχει μακράν καλύτερο πληκτρολόγιο/ Έλλειψη Thunderbolt

Η Lenovo μας έχει αφήσει αρκετά ικανοποιημένους τα τελευταία χρόνια στον τομέα των φορητών υπολογιστών με αρκετά μοντέλα που καλύπτουν τις ανάγκες τόσο των απλών, όσο και των πιο απαιτητικών χρηστών. Καιρός λοιπόν να ερευνήσουμε και το S540 13 της σειράς IdeaPad, το οποίο κρίνοντας από την πρώτη μας επαφή, θέτει ήδη τον πήχη αρκετά ψηλά.

Στον τομέα του σχεδιασμού, όπως και σε πολλούς άλλους, θα βρούμε αρκετές ομοιότητες με το ThinkBook 13s, πού είδαμε πρόσφατα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε και εδώ μία αξιοσημείωτη ποιότητα κατασκευής, με το μεγαλύτερο μέρος της συσκευής να καλύπτεται από αλουμίνιο καθιστώντας την έτσι στιβαρή, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά ελαφριά. Με πάχος μόλις 16 χιλιοστά και βάρος περίπου 1,5 κιλά, είναι αρκετά μικρό για να το μεταφέρετε μαζί σας όπου πάτε.

Η μεγαλύτερη αναβάθμιση που βρίσκουμε στο Ideapad σε σχέση με το ThinkBook είναι η οθόνη, η οποία τώρα έρχεται σε 16:10 aspect ratio και σε QHD IPS panel ανάλυσης 2560 x 1600 px, η οποία είναι απλά καθηλωτική. Η Lenovo αποφάσισε να μην κάνει ματ την οθόνη και να αφήσει την glossy επίστρωση, κάτι που σε συνδυασμό με την υψηλή ανάλυση και τα έντονα χρώματα δίνει μία καταπληκτική εμπειρία θέασης.

Πάνω από την υπέροχη οθόνη, η οποία παρεμπιπτόντως ανοίγει αυτή τη φορά με το ένα χέρι, θα βρουμε την 720p webcam, της οποίας η ποιότητα είναι ικανοποιητική για βίντεοκλήσεις, αλλά όχι για πολλά περισσότερα. Θα βρούμε, ή μάλλον θα δυσκολευτούμε να βρούμε καθώς είναι καλά κρυμμένη, και μία IR camera η, οποία είναι συμβατή με το Windows Hello. Στο μοντέλο των 13 ιντσών δεν θα βρούμε σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων, κάτι που όμως θα επιτρέψει στο πληκτρολόγιο να μεταφερθεί σε μία πιο εργονομική και άνετη θέση.

Μιλώντας για το πληκτρολόγιο, δυστυχώς, πρέπει να πούμε ότι μας απογοήτευσε αρκετά, και ο κύριος λόγος είναι γιατί η ίδια η Lenovo έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά. Τα πλήκτρα έχουν πολύ μικρό travel distance και δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα κατά την πληκτρολόγηση. Έχοντας χρησιμοποιήσει το ThinkBook η διαφορά είναι εμφανέστατη και η μεγάλη απορία είναι το γιατί έκανε αυτή την επιλογή η Lenovo, από την στιγμή που και οι δύο συσκευές έχουν ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις. Τουλάχιστον δεν είναι τόσο κακό όσο των Macbook. Κάτω από το πληκτρολόγιο θα βρούμε φυσικά το Windows Precision trackpad το οποίο παραμένει άκρως ικανοποιητικό και clickable στο μεγαλύτερο μέρος του.

Τα ηχεία ενδεχομένως να αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σχέση με το ThinkBook. Η ένταση ήταν αισθητά μεγαλύτερη ενώ παράλληλα βρήκαμε και καλύτερη γενική ποιότητα στις χαμηλότερες συχνότητες με αποτέλεσμα ο ήχος να ακούγεται πιο καθαρός και γεμάτος.

Για την συνδεσιμότητα δεν έχουμε να πούμε και πολλά, αριστερά υπάρχουν δύο υποδοχές USB type-C 3.1, η μία εκ των οποίων λειτουργεί και ως θύρα φόρτισης, και δεξιά θα βρούμε ένα USB type-A για παλαιότερα περιφερειακά, το power button, και το 3.5mm audio jack. Δεν βρίσκουμε ethernet port ή card reader και δυστυχώς ούτε κάποια θύρα εξόδου εικόνας, οπότε δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για σύνδεση σε εξωτερική οθόνη.

Η ακριβής μέτρηση της μπαταρίας είναι αδύνατη καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν, αλλά από την στιγμή που το συγκεκριμένο laptop περιορίζεται σε πολύ βασικές λειτουργίες όπως browsing και document editing, είδαμε την στάθμη να πέφτει κάτω από το 15% μετά από 7 ώρες χρήσης, με την φωτεινότητα στο μέγιστο και το power mode ρυθμισμένο στο balanced. Τα καλά νέα είναι ότι η φόρτιση από το 10 στο 80 τοις εκατό πήρε λίγο περισσότερο από μία ώρα ενώ για να ξαναφτάσει στο 100% χρειάστηκαν συνολικά σχεδόν δύο ώρες. Δεν είναι και η μεγαλύτερη μπαταρία που έχουμε δει ποτέ, αλλά από την άλλη ούτε και η μικρότερη.

Το laptop που μας παραχωρήθηκε προς αξιολόγηση από την Lenovo, ήταν εξοπλισμένο με έναν εξαπύρηνο Intel Core i7 10ης γενιάς, 8GB RAM και Μ.2 SSD 512GB, αλλά η σειρά IdeaPad είναι ικανή να καλύψει μία μεγάλη γκάμα από ανάγκες. Εκτός από το μικρό και ελαφρύ μοντέλο των 13 ιντσών, υπάρχει το 14” το οποίο φέρει και dedicated Nvidia MX250 GPU και υπάρχει και το 15” μοντέλο με ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι επιλογές με επεξεργαστή AMD πού πιθανότατα θα δώσει μία μικρή ώθηση στην διάρκεια της μπαταρίας.


VERDICT


Αν και το IdeaPad S540, εκ πρώτης όψης μπορεί να μην σας γεμίζει το μάτι, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει γίνει πολύ μελέτη από πίσω και η Lenovo εχει δώσει αρκετή προσοχή στην λεπτομέρεια, όχι απλώς διορθώνοντας τα λάθη των προηγούμενων μοντέλων, αλλά εξελίσσοντας ταυτόχρονα και την σειρα IdeaPad στο επόμενο επίπεδο. Παρότι με το συγκεκριμένο laptop η Lenovo να έκανε τρία βήματα μπροστά (και ένα πίσω λόγω του πληκτρολογίου), το παρόν μοντέλο σίγουρα δεν απευθύνεται στους πιο απαιτητικούς χρήστες, αλλά παρέχει αρκετές επιλογές ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες, από αυτούς που βρίσκονται συνέχεια εν κινήσει έως αυτούς που ψάχνουν ένα φθηνό laptop με πιο premium αίσθηση.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Επεξεργαστής: Up to 10th Gen Intel Core i7-10710U (6-core)
Λειτουργικό Σύστημα: Windows 10 Home
Οθόνη: 13.3" QHD (2560 x 1600) IPS, 300 nits
RAM: Up to 16GB
Φόρτιση: 56Whrs Rapid charge: 100% in 2 hrs, 80% in 1 hr
Αποθηκευτικός Χώρος: Up to 1TB PCIe M.2 SSD
Camera: 720p HD, Infrared
Συνδεσιμότητα: 802.11 AC 2 x 2, Bluetooth 5, WiFi 6 (802.11 ax 2x2)
Graphics: NVIDIA GeForce MX-250, Intel Integrated Graphics
Ήχος: 2 x 2W speakers, Dolby Audio, 2 x microphones
Διαστάσεις: (Π x Μx Υ) 308.3mm x 211mm x 15.95mm
Βάρος: Starting at 1.3kg
Θύρες: 2 x USB-C USB-A 3.1 (Gen 1) Headphone/ mic combo
Πληκτρολόγιο: White-backlit

About Κώστας Δεσίπρης