*

Apple: Εαν βάζετε κάλυμμα στην κάμερα του MacBook σας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην οθόνη

Το κλείσιμο ενός MacBook ενώ η κάμερα είναι καλυμμένη μπορεί να καταλήξει να σπάσει την οθόνη, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσίευσε η Apple αυτό το μήνα.

Εάν ανησυχείτε για πιθανή κατασκοπεία, τότε ίσως έχετε καταφύγει στην κάλυψη της κάμερας του φορητού υπολογιστή σας. Είναι μια συμβουλή, που ακόμη και το FBI προτείνει.

Απλώς προσπαθήστε να μην το κάνετε σε MacBook, λέει η Apple. Η εταιρεία δημιούργησε ένα επίσημο έγγραφο υποστήριξης σχετικά με τους κινδύνους από το κλείσιμο του φορητού υπολογιστή, όταν η web κάμερα καλύπτεται. Προφανώς, κάτι τέτοιο μπορεί να καταστρέψει την οθόνη.

"Εάν κλείσετε το φορητό υπολογιστή Mac με εγκατεστημένο ένα κάλυμμα κάμερας, ενδέχεται να προκαλέσετε ζημιά στην οθόνη σας, επειδή η απόσταση μεταξύ της οθόνης και του πληκτρολογίου έχει σχεδιαστεί για πολύ μικρές ανοχές", λέει το έγγραφο υποστήριξης, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το MacRumors.

"Η κάλυψη της ενσωματωμένης κάμερας ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τον αισθητήρα φωτισμού περιβάλλοντος και να αποτρέψει λειτουργίες, όπως η αυτόματη φωτεινότητα και το True Tone", αναφέρει η σελίδα.

Η καθοδήγηση δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου και ισχύει για όσους κατέχουν MacBook, MacBook Air και MacBook Pro.

(Credit: Apple)

Ποια είναι λοιπόν η προτεινόμενη εναλλακτική λύση; Στην ιδανική περίπτωση, μην αγοράζετε κάλυψη για την κάμερα. Η Apple λέει ότι οι πελάτες θα πρέπει να βασίζονται στην πράσινη ενδεικτική λυχνία δίπλα στην κάμερα για να δουν πότε λειτουργεί ή όχι. “Η κάμερα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς να ανάψει η ενδεικτική λυχνία της κάμερας. Έτσι μπορείτε να διαπιστώσετε εάν η κάμερα είναι ενεργοποιημένη“, λέει η σελίδα.

Με άλλα λόγια, η Apple θέλει να εμπιστευτείτε ότι κανείς δεν είναι σε θέση να παρακάμψει τις δικλίδες ασφαλείας της, ακόμη και όταν προηγούμενη έρευνα ασφαλείας έχει αποκαλύψει κακόβουλο λογισμικό στο macOS ικανό να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης. Για παράδειγμα, το κακόβουλο λογισμικό "Fruitfly" κυκλοφορούσε για χρόνια με την προφανή ικανότητα να υποκλέβει την web κάμερα των Mac.

Ακόμα, εάν πρέπει πραγματικά να τοποθετήσετε ένα κάλυμμα, η εταιρεία σας συμβουλεύει να μην το κάνετε παχύτερο από ένα κομμάτι χαρτί, στα 0,1 mm. “Αποφύγετε τη χρήση καλύμματος κάμερας που αφήνει υπολείμματα κόλλας”, προσθέτει η Apple, η οποία αναφέρεται πιθανώς στις ταινίες. Η άλλη λύση είναι να τοποθετήσετε το κάλυμμα, αλλά μόνο όταν ο φορητός υπολογιστής σας είναι ανοιχτός.

Το MacRumors επισημαίνει ότι ορισμένοι κάτοχοι MacBook έχουν πράγματι καταστρέψει τους φορητούς υπολογιστές τους, αφού τοποθέτησαν ένα κάλυμμα πάνω από την κάμερα. Οπότε είναι ίσως καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση καλύμματος που είναι κατασκευασμένο από σκληρό πλαστικό.

About Φώτης Λαμπρινός