*

AOC CQ32G1

AOC CQ32G1 Review

Μια QHD curved οθόνη που υπόσχεται “ακραίες” gaming επιδόσεις.

4.0 Excellent
AOC CQ32G1 Review - AOC CQ32G1
4.0 Excellent

Επιγραμματικά

Ένα αξιόλογο monitor που καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες των casual, αλλά και των απαιτητικών gamers και παράλληλα διατίθεται σε μια ανταγωνιστική τιμή.
Προτεινόμενη τιμή 399,00€
  • Υπέρ

    • Υψηλός λόγος αντίθεσης, Εύκολη συναρμολόγηση, Μηδαμινό screen tearing και input lag, Ευρείες γωνίες θέασης, Καλή χρωματική απόδοση
  • Κατά

    • Δύσχρηστο μενού, Δεν μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος της ή να την περιστρέψετε, Απουσία USB hub και ηχείων

Η AOC επεκτείνει την gaming σειρά κυρτών οθονών G1 με την CQ32G1, η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για μια κυρτή οθόνη 31.5'', ανάλυσης 2560x1440 pixels, που προσφέρει ρυθμό ανανέωσης 144Hz και χρόνο απόκρισης 1ms, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την τεχνολογία FreeSync της AMD, η οποία εξασφαλίζει ομαλό gaming χωρίς screen tearing ή flickering.

Η τοποθέτηση/συναρμολόγηση της οθόνης είναι εξαιρετικά εύκολη και πρακτική, αφού δεν θα χρειαστείτε κατσαβίδια ή άλλα εργαλεία. Το thumbscrew που βρίσκεται στην στρογγυλή βάση της οθόνης σας επιτρέπει να “σφίξετε” με ευκολία τον βραχίονα στήριξης, οπότε μέσα σε λίγα λεπτά μπορείτε να ολοκληρώσετε την όλη διαδικασία. Εξίσου εύκολη είναι και η αποσυναρμολόγηση της οθόνης στην περίπτωση που θέλετε να την μεταφέρετε σε άλλο σημείο ή σε κάποιο eSports event.

Σε αντίθεση με άλλες οθόνες της AOC η CQ32G1δεν διαθέτει εργονομική βάση οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα περιστροφής της. Να σημειωθεί επίσης ότι δεν σας δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσετε το ύψος της οθόνης, αν και μπορείτε να ρυθμίσετε την κλίση της από -4 έως 21.5 μοίρες. Ευτυχώς η AOC έχει προνοήσει για το απαραίτητο cable management μέσω της ειδικής οπής που βρίσκεται στην βάση του βραχίονα στήριξης, αλλά και για όσους θέλουν να τοποθετήσουν την οθόνη στον τοίχο τους μέσω ενός VESA mount. Στο κομμάτι της συνδεσιμότητας η CQ32G1 έχει όλες τις βασικές εισόδους/εξόδους που περιμένουμε από ένα gaming μόνιτορ, οι οποίες βρίσκονται στο πίσω μέρος του πάνελ. Πιο συγκεκριμένα, συναντάμε δύο υποδοχές HDMI 1.4, μία VGA, μία DisplayPort 1.2 και την 3.5mm έξοδο ήχου. Να σημειωθεί ότι στη συσκευασία της οθόνης περιλαμβάνονται ένα HDMI και ένα DisplayPort καλώδιο μήκους 1.8m. Για να είμαστε ειλικρινείς θα θέλαμε κάποιες έξτρα υποδοχές, όπως ένα USB hub, καθώς και στερεοφωνικά ηχεία, ωστόσο κατανοούμε ότι η AOC αποφάσισε να μην συμπεριλάβει τα παραπάνω εξτρά features για να παρέχει το προϊόν της σε μια όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική τιμή.

Οι στενές στεφάνες της οθόνης CQ32G1 (2mm), το λεπτό μαύρο περίγραμμα (5mm) και το κομψό -τριών πλευρών- design, καθιστούν την οθόνη ως έναν ιδανικό υποψήφιο για στήσιμο πολλαπλών οθονών. Η βάση σχήματος V από ανθεκτικό πλαστικό και το διακριτικό φινίρισμα σε μαύρους και κόκκινους τόνους συμπληρώνουν τον εκλεπτυσμένο σχεδιασμό της CQ32G. Γενικώς στο design των οθονών της AOC επικρατεί μια ισορροπία, καθώς είναι -όσο πρέπει- “επιθετικό” και συνάμα κομψό χωρίς περιττές υπερβολές.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις της οθόνης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα μικροσκοπικά κουμπιά που βρίσκονται στo κάτω δεξιά μπροστινό μέρος της. Το on-screen display μενού χωρίζεται σε μικρότερα submenus τα οποία περιλαμβάνουν το Luminance, μέσω του οποίου μπορείτε να αλλάξετε την αντίθεση, το gamma και την φωτεινότητα του πάνελ ή να ενεργοποιήσετε το Eco mode, το Color Setup, όπου μπορείτε να αλλάξετε τον χρωματικό τόνο (θερμό, ψυχρό ή κανονικό) και να προσαρμόσετε την ισορροπία των χρωμάτων ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μέσω του OSD Setup σας δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσετε το transparency του πλαισίου, τη θέση του, το timeout του και την ένταση του ήχου.

 

Οι ρυθμίσεις που αφορούν το gaming βρίσκονται στο Game Setting και οι επιλογές που σας παρέχονται αφορούν το Game Mode, το οποίο έρχεται με presets για FPS, Racing και Real-time Strategy τίτλους, το Shadow Control που σας επιτρέπει να φωτίσετε τις σκοτεινές περιοχές σε ένα game χωρίς να επηρεάσετε την φωτεινότητα του υπόλοιπου περιβάλλοντος, το Game Color που λειτουργεί ως saturation boost και το LowBlue Mode. To Dial Point που σας επιτρέπει να εμφανίσετε ένα σκόπευτρο στο κέντρο της οθόνης μπορεί να ενεργοποιηθεί/απενεργοποιηθεί με το σχετικό κουμπί, χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στο OSD μενού. Η τελευταία λειτουργία βρίσκει χρησιμότητα κυρίως στο Counter-Strike, επιτρέποντάς σας να σκοπεύσετε πιο εύκολα με τα sniper rifles ή όταν παίζετε στα hardcore modes διαφόρων FPS, στα οποία δεν υπάρχει καθόλου HUD. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ranger mode της σειράς Metro της 4A Games. Στο Picture Boost μενού συναντάμε και την λειτουργία Bright Frame, όπως είχαμε δει και στην περίπτωση της AOC G2790PX. Μέσω αυτού μπορείτε να προσαρμόσετε την φωτεινότητα και την αντίθεση ενός συγκεκριμένου πλαισίου της οθόνης σας (ορίζετε τις διαστάσεις και την ακριβή θέση του). Για να είμαστε ειλικρινείς ακόμη δεν έχουμε βρει μια ιδιαίτερη χρησιμότητα στη συγκεκριμένη λειτουργία.

Αν και γενικώς έχουμε εξοικειωθεί με την χρήση των on-screen display μενού της AOC, βρήκαμε το μενού της CQ32G1 ακόμη πιο “στρυφνό” από αυτό της G2790PX. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να αποκτήσετε πρόσβαση στις περισσότερες ρυθμίσεις θα πρέπει πρωτίστως να έχετε απενεργοποιήσει το Game Mode. Λόγου χάρη, αν η ισορροπία των χρωμάτων δεν σας ικανοποιεί ή αν θέλετε να αλλάξετε τον χρωματικό τόνο, θα πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσετε το Game Mode, μετά να μπείτε στο Color Setup μενού και μετά να ενεργοποιήσετε ξανά το Game Mode. To μόνο θετικό είναι υπάρχουν dedicated κουμπιά στην οθόνη για γρήγορη ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Game Mode και του Dial Point, αλλά και για γρήγορη εναλλαγή πηγής (από HDMI 1 σε HDMI 2 ή σε DisplayPort).

 

H AOC CQ32G1 έχει να επιδείξει ένα κυρτό πάνελ 31.5-ιντσών VA (vertical alignment) τεχνολογίας που υποστηρίζει ανάλυση 2560x1440, με χρόνο απόκρισης στα 1ms και ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz (μέγιστη φωτεινότητα 300cd/m2). O χρόνος απόκρισης στα 1ms είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός για ένα VA πάνελ, αφού συνήθως τέτοιες “ακραίες” επιδόσεις συναντάμε στα πάνελ ΤΝ τεχνολογίας, τα οποία έχουν μικρότερες γωνίες θέασης και μέτρια χρωματική πιστότητα. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε άκρως ικανοποιητικές γωνίες θέασης (178°/178°), καλή χρωματική απόδοση και εξαιρετική ομοιομορφία φωτεινότητας με μέσο όρο απόκλισης κάτω από τα 5%.

Η στατική αναλογία αντίθεσης 3000:1 και η κάλυψη της γκάμας sRGB κατά 124%, αποδίδουν περισσότερες διαβαθμίσεις στις σκοτεινές αποχρώσεις. Τα κυρτά πλαίσια της οθόνης με καμπυλότητα 1800R χαρίζουν μια πραγματικά immersive gaming εμπειρία, αφού αν σταθείτε ακριβώς απέναντι από το πάνελ τα μάτια σας ευθυγραμμίζονται με τις άκρες του. Η καμπυλότητα αυτή βέβαια είναι “επιθετική”, οπότε θα χρειαστεί να κάτσετε κοντά στο μόνιτορ. Ενδεχομένως να χρειαστεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να συνηθίσουν τα μάτια σας και ίσως την πρώτη μέρα να αισθανθείτε μια μικρή κούραση, ωστόσο άπαξ και συνηθίσετε δεν θα θέλετε να αποχωριστείτε την CQ32G1. Χρησιμοποιώντας την οθόνη για 8 περίπου ώρες ημερησίως σε διάστημα δύο εβδομάδων θα λέγαμε ότι είναι ιδανική για πολύωρα gaming sessions.

Με ενεργοποιημένο Low Input Lag mode το latency είναι πρακτικά μηδαμινό, οπότε σε αυτό το κομμάτι η απόδοση της CQ32G1 κρίνεται εξαιρετική. Δοκιμάσαμε την οθόνη σε μια ευρεία γκάμα τίτλων, όπως το Tekken 7, το ολοκαίνουργιο Devil May Cry 5, αλλά και στα rhythm games της σειράς Persona μένοντας απολύτως ικανοποιημένοι σε όλες τις περιπτώσεις. Η FreeSync τεχνολογία της AMD που υποστηρίζει το μόνιτορ εξισώνει το ρυθμό ανανέωσης του με το output της κάρτας γραφικών σας εξαλείφοντας κάθε... υποψία screen tearing.


VERDICT


Στην περίπτωση της CQ32G1 η AOC εστιάζει απολύτως στις ανάγκες των gamers προσφέροντας χαμηλό χρόνο απόκρισης, ρυθμό ανανέωσης στα 144Ηz, μηδαμινό input lag και την τεχνολογία FreeSync της AMD σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή. Παράλληλα, όλο αυτό το πακέτο ενσωματώνεται σε ένα VA κυρτό πάνελ, με ευρείες γωνίες θέασης, επιθετική καμπυλότητα και καλή χρωματική απόδοση. Τα μειονεκτήματα της οθόνης, όπως το “στρυφνό” και κάπως δύσχρηστο μενού της, δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την gaming εμπειρία σας, οπότε αν ψάχνετε για ένα αξιόλογο gaming monitor σε μια αρκετά ανταγωνιστική τιμή μπορείτε να επενδύσετε άφοβα.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Διαγώνιος: 31.5"
Ανάλυση: 2560x1440 pixels
Τύπος πάνελ: VA με WLED φωτισμό
Aspect ratio: 16:9
Pixel Pitch: 0.2724mm
Μέγιστη φωτεινότητα: 300cd/m2
Λόγος αντίθεσης: 3.000:1, 80.000.000:1 [δυναμικός]
Γωνίες θέασης: 178ο οριζόντια, 178ο κάθετα
Ονομαστικός χρόνος απόκρισης: 1ms
Χρωματική κάλυψη: sRGB
Θύρες: VGA, DisplayPort 1.2 x 1, HDMI 1.4 x 2, 1x Headphones out
Κατανάλωση: 0,5W [stand-by], 37W [τυπική]
Άλλα χαρακτηριστικά: Pύθμιση κλίσης από -4ο ως 21.5ο, Kensington lock, Vesa mount
Διαστάσεις: 713,11x530,34x244,86mm [με τη βάση]
Βάρος: 7,28kg
Διάθεση:
1. Enet Solution - Logicom S.A.
2. Westnet Distribution S.A.
3. INFO QUEST TECHNOLOGIES S.A.
Web: https://eu.aoc.com/en/gaming/products/cq32g1
Εγγύηση: 3 έτη

About Pantelis Daskalelos