*

AOC G2868PQU

AOC G2868PQU Review

Η low budget πρόταση της AOC στον χώρο των 4K gaming μόνιτορ.

4.0 Excellent
AOC G2868PQU Review - AOC G2868PQU
4.0 Excellent

Επιγραμματικά

Ένα αξιόλογο 4Κ μόνιτορ που προτείνεται σε όσους έχουν περιορισμένο budget στην διάθεσή τους.
Προτεινόμενη τιμή 369,00€
  • Υπέρ

    • Ικανοποιητική χρωματική πιστότητα/Εξαιρετική ομοιομορφία φωτεινότητας/Χαμηλός χρόνος απόκρισης/Υπερπλήρης σε επίπεδο συνδεσιμότητας/Προσιτή τιμή διάθεσης
  • Κατά

    • Απαρχαιωμένο design με παχιά bezels/Απαιτείται κατσαβίδι για τη συναρμολόγηση/Δεν αποδίδει πραγματικό HDR/Δύσχρηστο μενού

Η ανακοίνωση της G2868PQU τον περασμένο Μάρτιο μας εξέπληξε ευχάριστα, καθώς πρόκειται για μια 4K οθόνη με χρόνο απόκρισης 1ms, η οποία διατίθεται στην αρκετά προσιτή τιμή των 369€. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη μας τις θετικές εντυπώσεις που μας είχαν αφήσει οι προηγούμενες οθόνες της AOC, ειλικρινά ανυπομονούσαμε για να δοκιμάσουμε την G2868PQU και να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας. Αν υπήρχε κάτι που μας βασάνιζε πριν δοκιμάσουμε την οθόνη, αυτό ήταν η λειτουργία HDR-Ready σε συνδυασμό με την χαμηλή φωτεινότητα της οθόνης (300cd/m2). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να δούμε που χωλαίνει και που διαπρέπει το νέο 4K gaming monitor της AOC.

Στους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουμε αξιολογήσει επτά συνολικά οθόνες με τέσσερις εξ' αυτών να ανήκουν στο brand της AOC. H G2868PQU είναι η πρώτη που μας παίδεψε σε επίπεδο συναρμολόγησης, καθώς δεν υπάρχει η συνηθισμένη υποδοχή στην οποία “κουμπώνεται” ο βραχίονας στήριξης. Για να συναρμολογήσετε λοιπόν την οθόνη θα χρειαστεί να την βιδώσετε πάνω στον βραχίονα χρησιμοποιώντας τις τέσσερις βίδες που περιλαμβάνονται στην συσκευασία της. Η AOC πάντως έχει προνοήσει για το απαραίτητο cable management μέσω μιας οπής που βρίσκεται στην βάση του βραχίονα στήριξης, ενώ παράλληλα έχει εφοδιάσει την οθόνη με μια εργονομική βάση. Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο ότι η βάση έχει γωνιακό σχήμα V έτσι ώστε να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο στο γραφείο σας.

 

Η εργονομική βάση της οθόνης σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το ύψος της σε εύρος 13 εκατοστών, να προσαρμόσετε την κλίση της από -5 μέχρι 23 μοίρες ή να περιστρέψετε την οθόνη στον οριζόντιο άξονα από -30 μέχρι 30 μοίρες. Δεν υπάρχει δυνατότητα περιστροφής στον κάθετο άξονα, ωστόσο η συγκεκριμένη απουσία δεν επηρεάζει αρνητικά την άποψή μας, λόγω του αμιγώς gaming προσανατολισμού της συγκεκριμένης οθόνης. Η βάση στήριξης πάρα το ανορθόδοξο σχήμα της προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα στην οθόνη, ακόμη και κατά την διαδικασία ρύθμιση του ύψους της ή κατά την περιστροφή της.

Σε επίπεδο design δεν μπορούμε να πούμε ότι ενθουσιαστήκαμε, καθώς ο σχεδιασμός της G2868PQU είναι απαρχαιωμένος με ιδιαίτερα παχιά bezels. Πιο συγκεκριμένα, τα bezels στο κάτω μέρος της οθόνης έχουν πάχος 3.5 εκατοστά, ενώ στις υπόλοιπες πλευρές της συναντάμε bezels πάχους 1.8 εκατοστών. Η μόνη σύγχρονη νότα είναι το χαρακτηριστικό φινίρισμα στις σκοτεινές αποχρώσεις του μεταλλικού κόκκινου που χρησιμοποιεί στην πλειοψηφία των προϊόντων της AOC. H τελική πάντως αίσθηση που μας αφήνει το design είναι αυτό μιας οθόνης που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε κυκλοφορήσει το 2015, για αυτό ακριβώς το χαρακτηρίζουμε και ως απαρχαιωμένο. Τουλάχιστον η ποιότητα κατασκευής, παρότι έχει χρησιμοποιηθεί κατά βάση πλαστικό, είναι άκρως ικανοποιητική.

Όσον αφορά την συνδεσιμότητα, δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο, καθώς η G2868PQU έχει όλες τις απαραίτητες υποδοχές για να καλύψει τις ανάγκες σας. Πιο συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος της συναντάμε δύο εισόδους HDMI (μία 1.4 και μία 2.0), μια είσοδο DisplayPort 1.2, μία είσοδο VGA και μια έξοδο ακουστικών. Στην δεξιά πλευρά της οθόνης συναντάμε ένα USB hub με τέσσερις υποδοχές USB 3.1, με μία εξ' αυτών να υποστηρίζει fast charge για την φόρτιση των gadgets σας. Η οθόνη είναι επίσης εξοπλισμένη με δύο ηχεία ισχύος 3W, τα οποία θα καλύψουν τις απολύτως βασικές σας ανάγκες, ωστόσο προτείνουμε την χρήση ενός καλού set ηχείων ή ενός headset.

 

Η πρόσβαση στις ρυθμίσεις της οθόνης γίνεται μέσω των τεσσάρων κουμπιών που βρίσκονται στην κάτω δεξιά πλευρά της. Τα κουμπιά δυστυχώς χρησιμοποιούν τεχνολογία αφής και ως εκ τούτου δεν μπορείτε να περιηγηθείτε με την απαιτούμενη ταχύτητα στα μενού. Τα τρία εξ' αυτών λειτουργούν και ως shortcuts για γρήγορη εναλλαγή πηγής, για άμεση εναλλαγή των διαφόρων presets του Game Mode και την ενεργοποίηση του Dial Point. To τελευταίο εμφανίζει ένα σκόπευτρο στην μέση της οθόνης σας, όπως ακριβώς έχουμε δει και στις υπόλοιπες οθόνες της AOC. Πανομοιότυπο είναι και το OSD μενού της οθόνης, το οποίο είναι κάπως στρυφνό, αλλά συνηθίζεται. Στην G2868PQU συναντάμε και τις γνωστές λειτουργίες της AOC, δηλαδή το Game Color, το οποίο σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τον κορεσμό των χρωμάτων, και το Shadow Control που σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε διαφορετικά επίπεδα σκίασης (χωρίς να επηρεαστεί ολόκληρη η εικόνα), είτε για να φωτίσετε τις πιο σκοτεινές περιοχές, είτε για να δείτε καλύτερα τις λεπτομέρειες σε πολύ σκοτεινές ή πολύ φωτεινές περιοχές. Η οθόνη υποστηρίζει επίσης την λειτουργία LowBlue για τη μείωση του επιβλαβούς μπλε φωτός μικρού μήκους κύματος.

Περνώντας στον τομέα της απόδοσης, η G2868PQU μας άφησε ως επί τω πλείστον θετικές εντυπώσεις. Η οθόνη έχει να επιδείξει ένα 28 ιντσών πάνελ TN τεχνολογίας, ανάλυσης 3.840x2.160 pixels με ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz. Ο λόγος αντίθεσης σύμφωνα με την AOC είναι 1000:1, ωστόσο στην πράξη κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 800:1. H AOC επίσης υποστηρίζει ότι κάθε μόνιτορ έχει καλιμπραριστεί έτσι ώστε ο μέσος όρος απόκλισης της χρωματικής πιστότητας να είναι μικρότερος του 2.0 και ο μέσος όρος απόκλισης της ομοιομορφίας φωτεινότητας να κυμαίνεται στο 6%. Πράγματι αν επιλέξετε την sRGB θερμοκρασία χρώματος, οι μέσοι όροι απόκλισης της χρωματικής πιστότητας και της ομοιομορφίας φωτεινότητας είναι παραπλήσιοι με αυτούς που δίνει ο κατασκευαστής. Το πρόβλημα είναι ότι αν επιλέξετε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, η φωτεινότητα της οθόνης κλειδώνει στα 200cd/m2.

Το τυπικό χρωματικό φάσμα που δίνει η AOC είναι 102% sRGB, στην πράξη ωστόσο η οθόνη απεικονίζει το 93% του χρωματοχώρου sRGB. Παρά την μεγάλη απόκλιση που υπάρχει μεταξύ των πραγματικών τιμών και αυτών που δίνει ο κατασκευαστής θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τους περιορισμούς που προκύπτουν από την TN τεχνολογία του πάνελ. Με άλλα λόγια οι επιδόσεις της G2868PQU σε επίπεδο χρωματικής πιστότητας είναι άκρως ικανοποιητικές για τα δεδομένα των TN οθονών. Οι γωνίες θέασης είναι οι τυπικές των TN πάνελ δηλαδή 170 μοίρες στον οριζόντιο άξονα και 160 μοίρες στον κάθετο άξονα.

 

Όπως προαναφέραμε, ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην περίπτωση της G2868PQU είναι η λειτουργία HDR-Ready. Από την στιγμή που η οθόνη δεν φέρει πιστοποίηση VESA DisplayHDR είχαμε ιδιαιτέρως χαμηλές προσδοκίες και δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν. Δοκιμάσαμε το Forza Horizon 4, ένα game που πραγματικά προσφέρει ένα μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα σε ένα 4K μόνιτορ με HDR, αλλά μείναμε δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της οθόνης. Με άλλα λόγια η λειτουργία HDR-Ready είναι ένα διαφημιστικό τρικ που παραπλανεί τον καταναλωτή, χωρίς να του προσφέρει κάποιο όφελος.

Ο χρόνος απόκρισης στα 1ms επιβεβαιώνει τον gaming προσανατολισμό της οθόνης, ωστόσο ο ρυθμός ανανέωσης στα 60Hz ενδεχομένως προβληματίσει ορισμένους πιο απαιτητικούς PC gamers. Η οθόνη επίσης υποστηρίζει την τεχνολογία FreeSync της AMD, η οποία εξαλείψει ακόμη και την παραμικρή υποψία screen tearing.


VERDICT


Η G2868PQU προτείνεται σε όσους ψάχνουν για ένα low budget 4Κ μόνιτορ με όσο το δυνατόν χαμηλότερο χρόνο απόκρισης. Παρά τους περιορισμούς του TN πάνελ, η οθόνη της AOC παρέχει ικανοποιητικότατη ακρίβεια χρωμάτων. Αν ψάχνετε ωστόσο για πραγματικό και όχι για... εντός εισαγωγικών HDR θα χρειαστεί να επιλέξετε κάποιο άλλο μόνιτορ, καθώς αυτό εδώ δεν θα καλύψει σε καμία περίπτωση της ανάγκες σας.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Διαγώνιος: 28"
Ανάλυση: 3.840x2.160 pixels
Τύπος πάνελ: ΤΝ
Aspect ratio: 16:9
Pixel pitch: 0.16mm
Μέγιστη φωτεινότητα: 300cd/m2
Λόγος αντίθεσης: 1.000:1
Γωνίες θέασης: 170ο οριζόντια, 160ο κάθετα
Ονομαστικός χρόνος απόκρισης: 1ms
Χρωματική κάλυψη: sRGB
Θύρες: DisplayPort 1.2 x 1, HDMI 1.4 x 1, HDMI 2.0 x 1, VGA x 1, USB 3.1 x 4, 1x Headphones/Mic out
Κατανάλωση: 0.3W [stand-by], 36W [τυπική]
Άλλα χαρακτηριστικά: Ηχεία 2x3W, ρύθμιση κλίσης από -5ο ως 23ο, δυνατότητα περιστροφής από -30ο ως 30ο ρύθμιση ύψους κατά 130mm, Kensington lock, Vesa mount
Διαστάσεις: 685.9x549.54x244.86mm [με τη βάση]
Βάρος: 4.9 kg [με τη βάση]

About Pantelis Daskalelos