*

Philips 329P9H

Philips 329P9H Review

Προηγμένη ποιότητα εικόνας και αύξηση της παραγωγικότητας μέσω συνδεσιμότητας USB-C.

4.0 Excellent
Philips 329P9H Review - Philips 329P9H
4.0 Excellent

Επιγραμματικά

Μια εξαιρετική 4K οθόνη που σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε ζωντανά χρώματα με άριστη πιστότητα και να απλοποιήσετε το εργασιακό σας περιβάλλον χάρις στη συνδεσιμότητα USB-C.
Προτεινόμενη τιμή 899,00€
  • Υπέρ

    • Άριστη χρωματική πιστότητα/Εργονομική βάση στήριξης/Συνδεσιμότητα USB-C/Άφθονες λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας που επεκτείνουν την διάρκεια ζωής της οθόνης/Εύκολη συναρμολόγηση
  • Κατά

    • Δύσχρηστο μενού/Απουσία HDR/Ορισμένες αποκλίσεις στην ομοιομορφία της φωτεινότητας

Οι οθόνες της Philips έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εκτίμησή μας, καθώς όσα μοντέλα έχουμε δοκιμάσει τους τελευταίους μήνες μας έχουν αφήσει θετικότατες εντυπώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με την 329P9H, η οποία κυκλοφορεί από την περσινή άνοιξη στην Ελληνική αγορά στην τιμή των 899 ευρώ. Με μια πρώτη ματιά, η Philips 329P9H είναι μια 4K οθόνη 31.5-ιντσών, η οποία ενσωματώνει πολυάριθμες λύσεις συνδεσιμότητας που υπόσχονται εξοικονόμηση χρόνου και βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντός σας.

H τοποθέτηση/συναρμολόγηση της 329P9H είναι πανεύκολη, καθώς αρκεί να περάσετε τον βραχίονα στήριξης στην ειδική υποδοχή που υπάρχει στο πίσω μέρος της και μετά να σφίξετε τον βραχίονα στην εργονομική βάση της οθόνης με το σχετικό thumbscrew. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική, ενώ παράλληλα η Philips έχει εφοδιάσει την οθόνη της με μια εργονομική βάση στήριξης, η οποία επιτρέπει τη ρύθμισή της σε όλους τους άξονες.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος της με εύρος 18 εκατοστών, να προσαρμόσετε την κλίση της από -5 μέχρι 25 μοίρες, να περιστρέψετε την οθόνη στον κάθετο άξονα κατά 90 μοίρες ή στον οριζόντιο άξονα από -175 μέχρι 175 μοίρες. Το design της οθόνης είναι εξαιρετικά κομψό, ενώ τα λεπτά bezels την κάνουν ιδανική για ένα multi monitor setup.

Η οθόνη είναι πρακτικά υπερπλήρης σε επίπεδο συνδεσιμότητας, αν φυσικά εξαιρέσουμε την έλλειψη μιας υποδοχής VGA, η οποία πιθανότατα θα περάσει απαρατήρητη από την πλειοψηφία των χρηστών. Στο πίσω μέρος της οθόνης συναντάμε δύο εισόδους HDMI 2.0, μία είσοδο DisplayPort 1.2, μία έξοδο DisplayPort, μία υποδοχή RJ45 για Ethernet και μια έξοδο ακουστικών. Στις επιλογές συνδεσιμότητας δεσπόζει και ένα USB hub, το οποίο περιλαμβάνει μια υποδοχή USB-C 3.1, καθώς και τέσσερις υποδοχές USB 3.1, με μία εξ' αυτών να υποστηρίζει fast charge για την φόρτιση των συσκευών/gadgets σας. Η θύρα USB-C 3.1 παρέχει ισχύ 65W, η οποία είναι υπεραρκετή για να φορτίσετε το laptop ή το notebook σας, ενώ παράλληλα δουλεύετε. Συνδέοντας το laptop στην οθόνη σας “αποδεσμεύεται” και μια υποδοχή από το πολύπριζό σας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιον άλλο σκοπό.

Ο εξοπλισμός της οθόνης συμπληρώνεται από δύο ενσωματωμένα ηχεία ισχύος 3W, καθώς και από μια 2.0MP FHD κάμερα με ενσωματωμένο μικρόφωνο, η οποία είναι συμβατή με Windows Hello. H απόδοση των ηχείων είναι αρκετά ικανοποιητική και θα καλύψει τις βασικές σας ανάγκες, ωστόσο αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την οθόνη για προβολή ταινιών ή για casual gaming, καλό θα είναι να προμηθευτείτε ένα καλό σετ ηχείων, μια soundbar ή ένα headset.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σταθούμε λίγο στην web κάμερα της οθόνης, η οποία αποτελεί ένα αν μη τι άλλο ασυνήθιστο feature. Πρακτικά μιλάμε για μια αναδυόμενη pop-up κάμερα, που είναι συμβατή με την αναγνώριση προσώπου Windows Hello. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να ανοίξετε το Windows 10 desktop ή laptop σας μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσετε το PIN ή τον κωδικό σας. Όταν δεν χρησιμοποιείτε την κάμερα μπορείτε πολύ απλά να την “κρύψετε” μέσα στην ειδική υποδοχή που βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθόνης. To εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η προσθήκη της συγκεκριμένης κάμερας είχε άμεσο αντίκτυπο στην τιμή της οθόνης, η οποία είναι κάπως υψηλή για τα δεδομένα της αγοράς. Οι επιδόσεις της κάμερας, τόσο κατά την καταγραφή βίντεο, όσο και για την ηχογράφηση μιας συνομιλίας είναι ανάλογες με αυτές μιας κάμερας των 15-20 ευρώ. Αναπόφευκτα, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο feature δεν αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της 329P9H έναντι του ανταγωνισμού.

Η πρόσβαση στις ρυθμίσεις της οθόνης γίνεται με τα πέντε κουμπιά που βρίσκονται στο πίσω μέρος της στην κάτω δεξιά πλευρά της. Έχοντας μια κάποια εμπειρία από το OSD μενού των σύγχρονων οθονών της Philips, θεωρούμε ότι το on-screen display μενού της 329P9H είναι μακράν το πιο δύσχρηστο από όσα έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής. Υπήρξαν αρκετές φορές που κλείσαμε κατά λάθος την οθόνη, ενώ προσπαθούσαμε να επιλέξουμε κάποια από τις ρυθμίσεις της. Η υποστήριξη πάντως της ελληνικής γλώσσας είναι ένα αναμφισβήτητα θετικό στοιχείο. Πέρα από τις τυπικές ρυθμίσεις φωτεινότητας, αντίθεσης, ευκρίνειας και θερμοκρασίας χρωμάτων, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την λειτουργία LowBlue για τη μείωση του επιβλαβούς μπλε φωτός μικρού μήκους κύματος.

Η δεύτερη λειτουργία στην οποία αξίζει να σταθούμε είναι το PowerSensor. O αισθητήρας αυτός μεταδίδει και λαμβάνει σήματα υπερύθρων προκειμένου να καθορίσει εάν κάθεστε μπροστά από την οθόνη σας. Στην περίπτωση που απομακρυνθείτε από την οθόνη σας, ο αισθητήρας μειώνει αυτόματα την φωτεινότητα της οθόνης (με την προϋπόθεση ότι τον έχετε ενεργοποιήσει) περιορίζοντας το κόστος κατανάλωσης ενέργειας έως και 70% και επιμηκύνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής της οθόνης. Ο αισθητήρας PowerSensor αλληλοσυμπληρώνεται με τον LightSensor, ο οποίος προσαρμόζει την φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με τον φωτισμό που επικρατεί στο εργασιακό περιβάλλον σας. Τέλος, η λειτουργία MultiView σας επιτρέπει να συνδέσετε δύο συσκευές στην οθόνη σας, όπως ένα desktop και ένα laptop, για το απόλυτο multitasking. Παραδείγματος χάριν, μπορείτε να βλέπετε ένα βίντεο ή να έχετε ανοιχτό το Facebook, ενώ παράλληλα επεξεργάζεστε ένα κείμενο ή κάποιο άλλο αρχείο.

Περνώντας στο κομμάτι των επιδόσεων, θα λέγαμε ότι η Philips 329P9H μας άφησε ως επί τω πλείστον θετικές εντυπώσεις. Η οθόνη έχει να επιδείξει ένα 31.5-ιντσών πάνελ IPS τεχνολογίας με οπίσθιο φωτισμό W-LED, ανάλυσης 3.840x2.160 pixels με ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz. Ο λόγος αντίθεσης είναι 1300:1, δηλαδή αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που συναντάμε σε αντίστοιχες IPS οθόνες. Η φωτεινότητα μετρήθηκε στα 326 cd/m2, τιμή που είναι χαμηλότερη από την ονομαστική (350cd/m2). Προφανώς τα δεδομένα αυτά αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σας, ωστόσο θεωρούμε ότι στην τιμή των 899 ευρώ έπρεπε να υπάρχει λειτουργία HDR και κατ' επέκταση η 329P9H θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη φωτεινότητα (400 cd/m2 ή 600 cd/m2). Εν τω μεταξύ, οι εξαγγελίες της Philips σε ότι αφορά την ομοιομορφία της φωτεινότητας δεν ευσταθούν πλήρως, καθώς στις γωνίες της οθόνης (ιδίως στην πάνω αριστερά) παρατηρούνται αποκλίσεις μεγαλύτερες των επιτρεπτών ορίων.

Στον αντίποδα, η χρωματική πιστότητα είναι εξαιρετική στις εργοστασιακές ρυθμίσεις με μέσο όρο απόκλισης μικρότερο του 2.0. Το τυπικό χρωματικό φάσμα που δίνει ο κατασκευαστής είναι 108% sRGB και 87% Adobe RGB, στην πράξη βέβαια η οθόνη απεικονίζει το 96.7% του χρωματοχώρου sRGB και το 70% του χρωματοχώρου Adobe RGB. Οι γωνίες θέασης είναι οι τυπικές των IPS πάνελ, δηλαδή 178 μοίρες τόσο στον οριζόντιο, όσο και στον κάθετο άξονα. O ονομαστικός χρόνος απόκρισης που δίνει η Philips είναι 5ms (γκρι σε γκρι), έχουμε δηλαδή τον τυπικό χρόνο απόκρισης που συναντάμε στα IPS πάνελ. Προφανώς η οθόνη δεν προσφέρεται για gaming με αξιώσεις, καθώς απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες.


VERDICT


Σε γενικές γραμμές, η Philips 329P9H είναι μια εξαιρετική οθόνη που εντυπωσιάζει με την χρωματική πιστότητά της και τα πλούσια features της, που συντελούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η δε συνδεσιμότητα USB-C διευκολύνει την εργασία σας, απαλλάσοντάς σας από περιττές καλωδιώσεις. Η μόνη μας ουσιαστική ένσταση εντοπίζεται στο κόστος της οθόνης, το οποίο είναι ελαφρώς “τσιμπημένο” με βάση τον προσφερόμενο εξοπλισμό.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Διαγώνιος: 31.5"
Ανάλυση: 3.840x2.160 pixels
Τύπος πάνελ: IPS με W-LED φωτισμό
Aspect ratio: 16:9
Μέγιστη φωτεινότητα: 350cd/m2
Λόγος αντίθεσης: 1.300:1, 50.000.000:1 [δυναμικός]
Γωνίες θέασης: 178ο οριζόντια, 178ο κάθετα
Ονομαστικός χρόνος απόκρισης: 5ms
Χρωματική κάλυψη: sRGB
Θύρες: DisplayPort 1.2 x 1, HDMI 2.0 x 2, RJ45, USB 3.1 x 4, USB-C 3.1, 1x Headphones out, 1 DisplayPort έξοδος
Κατανάλωση: 0,5W [stand-by], 33.95W [τυπική]
Άλλα χαρακτηριστικά: Ηχεία 2x3W, ρύθμιση κλίσης από -5ο ως 25ο, δυνατότητα περιστροφής 90ο, ρύθμιση ύψους κατά 180mm, Kensington lock, Vesa mount
Διαστάσεις: 715x636x246mm [με τη βάση]
Βάρος: 10.63 kg [με τη βάση]

About Pantelis Daskalelos