*

H Κινεζική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμα ύψους 125€ σε όσους πολίτες της χρησιμοποιούν ένα μη εγκεκριμένο VPN

Η κυβέρνηση της Κίνας αλλάζει την πολιτική της και αντί να προσπαθεί να μπλοκάρει τους πάροχους VPN θα αρχίσει να τιμωρεί με πρόστιμα όσους καταφεύγουν στη χρήση τέτοιων υπηρεσιών.

Τα Virtual Private Networks (VPN) είναι απαγορευμένα στην Κίνα και τα μόνα που επιτρέπονται είναι όσα είναι πιστοποιημένα από την Κινεζική κυβέρνηση. Παρά την απαγόρευση αυτή η χρήση VPN υπηρεσιών είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Κίνα. Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί εδώ και καιρό να περιορίσει αυτό το φαινόμενο, ωστόσο πλέον δείχνει διατεθειμένη να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα, “κόβοντας” πρόστιμα σε όσους πολίτες της χρησιμοποιούν VPN.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Inquirer, όποιος χρησιμοποιεί ένα μη εξουσιοδοτημένο VPN θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 125 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένες περιοχές της Κίνας, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1/5 του βασικού μισθού, κοινώς το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Η Κίνα απαγόρευσε δια νόμου την πρόσβαση στο “ξένο internet” το 1997, χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης. Έκτοτε οι υπηρεσίες VPN άνθισαν στην χώρα δίνοντας την ευκαιρία στους Κινέζους πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε sites και online υπηρεσίες χωρίς την αυστηρή επιτήρηση της κυβέρνησής τους. Τα τελευταία χρόνια η ηγεσία της χώρας προσπάθησε να περιορίσει αυτό το φαινόμενο μπλοκάροντας ή κλείνοντας του πάροχους VPN υπηρεσιών. Παρόλα αυτή, η χρήση τέτοιων υπηρεσιών είναι τόσο διαδεδομένη στην Κίνα που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 31% των Κινέζων χρησιμοποιεί VPN. Οι μόνες χώρες με μεγαλύτερη χρήση VPN υπηρεσιών από την Κίνα, είναι η Ινδονησία, η Ινδία και η Τουρκία.

To κατά πόσο το νέο αυτό μέτρο καταστολής θα ευδοκιμήσει εξαρτάται από το πόσο εύκολα η Κινεζική κυβέρνηση θα μπορέσει να εντοπίσει τους χρήστες υπηρεσιών VPN. Αν οι προσπάθειές της στεφτούν με επιτυχία, τότε όχι μόνο θα καταφέρει να περιορίσει την χρήση των VPN, αλλά θα εισρεύσουν και στα ταμεία της χώρας επιπλέον έσοδα μέσω των προστίμων. Πλέον, αναμένουμε την αντίδραση των πάροχων VPN υπηρεσιών.

About Pantelis Daskalelos