*

Η Γερμανική αστυνομία έκλεισε το Wall Street Market

Η ιστοσελίδα είχε παραπάνω από 1,15 εκατομμύρια λογαριασμούς πελατών και λειτουργούσε ως καταφύγιο εγκληματιών για πώληση ναρκωτικών, κλεμμένων δεδομένων και malware.

Η Γερμανική αστυνομία έκλεισε το "Wall Street Market", μία εκ των μεγαλυτέρων πλατφορμών του dark web.

Η ιστοσελίδα είχε παραπάνω από 1,15 εκατομμύρια λογαριασμούς πελατών και λειτουργούσε ως καταφύγιο εγκληματιών για πώληση ναρκωτικών, κλεμμένων δεδομένων και malware. Την Παρασκευή όμως οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη τριών ατόμων, υπόπτων για την λειτουργία του site.

Η αστυνομία έκανε κατάσχεση και στους servers του καταστήματος και αντικατέστησε την ιστοσελίδα με μία ανακοίνωση σχετικά με το κλείσιμο. Επίσης, δύο μεγάλοι έμποροι να ναρκωτικών, που δρούσαν στη πλατφόρμα, συνελήφθησαν στις ΗΠΑ.

The Wall Street market

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ένας εκ των υπόπτων πίσω από το Wall Street Market διέρρευσε κατά λάθος τα στοιχεία της σύνδεσής του λόγω λαθών του VPN, το οποίο θα κρυπτογραφούσε τις κινήσεις του υπολογιστή του. "Όταν η σύνδεση VPN απέτυχε, αποκαλύφθηκε η IP του και οι αρχές μπόρεσαν να εντοπίσουν την τοποθεσία του", είπε το υπουργείο σε σχετική του δήλωση.

Πριν το κλείσιμο, το Wall Street Market λειτουργούσε σε έξι γλώσσες και φιλοξενούσε 5.400 πωλητές. Για την πρόσβαση στο site, οι πελάτες έκαναν χρήση του Tor browser, το οποίο κάνει ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Για κάθε πώληση στο Wall Street Market, οι "διευθυντές" λάμβαναν μερίδιο της τάξεως 2 έως 6 τοις εκατό. Ωστόσο, οι συναλλαγές στην σελίδα μειώθηκαν δραματικά τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, αυτό έγινε εξαιτίας των admins του Wall Street Market, οι οποίοι διέπραξαν μία απάτη εξόδου για να αδειάσουν όλο το εικονικό νόμισμα από τις χρηματικές εγγυήσεις και τους λογαριασμούς των χρηστών της πλατφόρμας. Το πλιάτσικο που προσπάθησαν να κάνουν οι διαχειριστές ανέρχεται περίπου στο 11$ εκ. δολάρια (9,8€ εκ. ευρώ), σύμφωνα με ισχυρισμούς των ερευνητών.

Οι τρεις διαχειριστές του Wall Street Market ήταν κάτοικοι Γερμανίας και συνελήφθησαν στις 23 και 24 Απριλίου.

Το τέλος του Wall Street Market είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα dark web αγοράς, η οποία έκλεισε υπό την εντολή των διεθνών αρχών. Την ίδια μέρα, οι Ευρωπαϊκές αρχές ανακοίνωσαν τον τερματισμό ενός ακόμα καταστήματος του dark web, με το όνομα Silkkitie. "Θα ερευνήσουμε και θα διώξουμε τους εγκληματίες που δημιουργούν, συντηρούν και προμοτάρουν τα παράνομα καταστήματα στο dark web, όπου κι αν βρίσκονται", είπε ο Αμερικανός δικηγόρος McGregor Scott.

Με την κατάσχεση των servers του Wall Street Market, οι ερευνητές ίσως έχουν την ευκαιρία να βρουν ποιοι έκαναν αγοραπωλησίες μέσω της ιστοσελίδας.

About Mike Viliotis