*

Εφαρμογή στην Κίνα για τον κορωνοϊό γνωρίζει αν βρίσκεστε σε κίνδυνο μόλυνσης

Το υψηλό επίπεδο παρακολούθησης που πραγματοποιείται σε ολόκληρη την Κίνα σημαίνει ότι μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει προσβληθεί από κορωνοϊό σχετικά εύκολα.

Με περισσότερους από 1.000 θανάτους, οι άνθρωποι είναι εύλογα πολύ ανήσυχοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στην Κίνα, χρησιμοποιούνται ισχυρά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση, αλλά τώρα υπάρχει επίσης μια εφαρμογή που επιτρέπει στους ανθρώπους εκεί να ελέγχουν πόσο πιθανό είναι να μολυνθούν.

Όπως αναφέρει το BBC, η εφαρμογή ονομάζεται "ανιχνευτής στενών επαφών" και βασίζεται στο υψηλό επίπεδο επιτήρησης που ασκεί η κινεζική κυβέρνηση στους πολίτες της. Μόλις γίνει η λήψη και εγκατάσταση της εφαρμογής, ένα άτομο εισάγει το όνομα και τον αριθμό ταυτότητάς του. Η εφαρμογή ελέγχει έπειτα τις πρόσφατες κινήσεις του ατόμου έναντι επιβεβαιωμένων και ύποπτων περιπτώσεων μόλυνσης από κορωνοϊό.

Αν ένα άτομο έρθει σε άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, η εφαρμογή θα το γνωρίζει και θα τον συμβουλεύει να μείνει στο σπίτι και να επικοινωνήσει με τις τοπικές αρχές υγείας. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα η εφαρμογή να ενημερώνει τις αρχές, εφόσον αυτός που ήρθε σε επαφή με μολυσμένο άτομο, δεν προχώρησε σε ενημέρωση των αρμόδιων.

Η κατηγορία "στενών επαφών" περιλαμβάνει ανθρώπους που εργάζονται μαζί, επιβάτες και πλήρωμα που ταξιδεύουν μαζί σε οποιαδήποτε μορφή δημόσιων συγκοινωνιών και κάθε ιατρικό προσωπικό συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς τους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την Carolyn Bigg, δικηγόρο τεχνολογίας στο δικηγορικό γραφείο του Χονγκ Κονγκ DLA Piper, "Από μια κινεζική προοπτική, αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία για τους ανθρώπους ... Είναι ένα πραγματικά ισχυρό εργαλείο που δείχνει την ισχύ των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για καλό ."

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εφαρμογή, αναπτύχθηκε από την China Electronics Technology Group Corporation σε συνεργασία με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις αρχές υγείας και μεταφορών. Χωρίς πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα από τόσες διαφορετικές υπηρεσίες, η εφαρμογή απλά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά και να έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης.

Σε άλλα νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού, το Mobile World Congress, που θα λάμβανε χώρα σε μια εβδομάδα, ακυρώθηκε λόγω της ασθένειας, ενώ χάκερς χρησιμοποιούν τον τρόμο που έχει χτιστεί γύρω από το ζήτημα, για να εξαπλώνουν κακόβουλο λογισμικό. Την κατάσταση πανικού βέβαια δεν βοηθάνε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εξαπλώνουν ψευδείς πληροφορίες που αφορούν τον ιό.