*

AMD: Εκλάπη ο πηγαίος κώδικας των γραφικών του Xbox Series X

Ο κατασκευαστής τσιπ συνεργάζεται με όργανα επιβολής του νόμου για να εντοπίσει τον ύποπτο, ο οποίος απειλεί να διαρρεύσει περισσότερες από τις κλεμμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Ένας χάκερ φαίνεται να έκλεψε τον πηγαίο κώδικα γραφικών του Xbox Series X και το κρατάει για να ζητήσει λίτρα.

Τα νέα έρχονται μέσω μιας ανάρτησης στον ιστότοπο της AMD, όπου η εταιρεία υλισμικού εξήγησε την κατάσταση. "Επικοινώνησε μαζί μας, κάποιος που ισχυρίστηκε ότι έχει δοκιμαστικά αρχεία που σχετίζονται με ένα υποσύνολο των τωρινών και μελλοντικών προϊόντων γραφικών μας", αναφέρει η δήλωση.

Σύμφωνα με μια αναφορά από το TorrentFreak, αυτά τα κλεμμένα δεδομένα βρέθηκαν σε ένα υπολογιστή που είχε καταστραφεί και περιλαμβάνει τον πηγαίο κώδικα για τις μεγάλες μονάδες GPU, Navi και Arden, της AMD. Το τελευταίο φημολογείται ότι είναι η GPU του Xbox Series X των 12 teraflop.

DMCA takedown notice on Github

Τμήματα του κώδικα έχουν αναρτηθεί στο GitHub, ενώ φυσικά στη συνέχεια αφαιρέθηκαν. Ο χάκερ ζητά 100 εκατομμύρια δολάρια για τον κώδικα και απειλεί να αποκαλύψει το σύνολο των κλεμμένων δεδομένων αν δεν βρεθεί αγοραστής.

Το γεγονός ότι η AMD εξέδωσε μια ειδοποίηση καταστροφής του χώρου αποθήκευσης όπου βρίσκονταν τα δεδομένα στο DMCA υποδηλώνει ότι πρόκειται για νόμιμη παραβίαση. Αργότερα στην επίσημη δήλωση, η AMD κατέστησε σαφές ότι τα κλεμμένα δεδομένα "δεν είναι βασικά για την ανταγωνιστικότητα ή την ασφάλεια των προϊόντων γραφικών μας".

Ο ίδιος χρήστης δημοσίευσε επίσης τον υποτιθέμενο πηγαίο κώδικα αρχιτεκτονικής των Navi 10 και Navi 21 της AMD, που θα χρησιμοποιηθούν στις PC κάρτες γραφικών Radeon της εταιρείας. Το εάν τα αρχεία είναι αληθινά παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, η AMD κατέθεσε δύο ειδοποιήσεις στο DMCA για να αναγκάσει το GitHub να αφαιρέσει τα αρχεία για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο ένοχος πίσω από τη διαρροή μίλησε με το TorrentFreak και ισχυρίζεται ότι έχει κλέψει τον πηγαίο κώδικα της GPU από έναν υπολογιστή που χάκαρε. "Ο πηγαίος κώδικας αποκτήθηκε απροσδόκητα από έναν μη προστατευμένο υπολογιστή / διακομιστή μέσω κάποιων exploit. Στη συνέχεια ανακάλυψα τα αρχεία μέσα σε αυτό. Δεν ήταν καν προστατευμένα σωστά ή ακόμα και κρυπτογραφημένα, κάτι που είναι απλά λυπηρό ", δήλωσε.

Τέλος, σε ένα email, ο χάκερ μίλησε επίσης στο PCMag και δήλωσε: "Δεν έχω μιλήσει με την AMD για την παραβίαση, επειδή είμαι σίγουρος ότι αντί να αποδεχθεί το λάθος της και να προχωρήσει τη ζωή της, θα προσπαθήσει να με μηνύσει, οπότε γιατί να μην τα διαρρεύσω σε όλους;"

Η AMD δεν απάντησε στο αίτημά μας για σχόλιο, αλλά με δήλωσή της σημείωσε ότι "δεν γνωρίζει αν ο δράστης έχει στην κατοχή του άλλες IP της AMD".