*

H NASA φέρνει τα ονόματά μας στον Άρη με το νέο Mars Rover

Το νέο Mars Perseverance rover της NASA θα πάρει μαζί του και περισσότερα από 10 εκατομμύρια ονόματα στον κόκκινο πλανήτη.

Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ονόματα θα "πάρει μαζί του" το Mars Perseverance rover της NASA (10,9 για είμαστε πιο ακριβείς), όταν θα εκτοξευτεί από τον σταθμό Air Force του Cape Canaveral προς τον κρατήρα Jezero του Άρη, όπου αναμένεται να προσγειωθεί στις 18 Φεβρουαρίου 2021.

Η NASA επιβεβαίωσε την Πέμπτη που μας πέρασε, πως 10.932.295 ονόματα και ψευδώνυμα, μαζί με 155 άρθρα "τυπώθηκαν" πάνω σε ένα microchip του rover στο πλαίσιο της εκστρατείας 'Send Your Name to Mars', η οποία προσκάλεσε όλον τον κόσμο να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, για το ποια ονόματα και άρθρα θα πάρει μαζί του το rover στον κόκκινο πλανήτη.

Οι τελικές επιλογές αναγράφηκαν σε 3 chip σιλικόνης (μεγέθους κέρματος των 5 λεπτών περίπου) μέσω ακτίνας ηλεκτρονίων, τα οποία τελικά προσκολλήθηκαν σε μια πλακέτα αλουμινίου, στο πίσω μέρος του rover. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 16 Μαρτίου στο Kennedy Space Center της Florida.

Στην πλακέτα που ενώθηκαν τα μικρά chip υπάρχει και ένα σχέδιο της Γης, του Ήλιου και του Άρη. "Καθώς τιμούμε το rover που συνδέει τους δύο κόσμους, αυτό το απλό σχέδιο αποτίει φόρο τιμής στις πλακέτες του Pioneer, αλλά και στα πρακτικά των Voyagers 1 και 2", δηλώνει η NASA στο δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με την ίδια, η πανδημία δεν επηρέασε μέχρι στιγμής την εκτόξευση του Mars rover. Συγκεκριμένα, η ομάδα της NASA ξεκίνησε πρόσφατα τις απαραίτητες διεργασίες για την προσκόλληση του rover στον πύραυλο Atlas V πριν αυτός εκτοξευτεί στις 17 Ιουλίου.

Στο τέλος του ταξιδιού του, το Perseverance rover θα ψάξει στον Άρη για ίχνη μικροβιακής ζωής, αλλά και τα απαραίτητα δείγματα ώστε να μπορέσει η NASA να χαρακτηρίσει το κλίμα και τη γεωλογική μορφή του πλανήτη, σε συνδυασμό με την πέτρινη επιφάνειά του, επιτρέποντας στο μέλλον την εξερεύνηση του πλανήτη και από ανθρώπους.


Πηγή: IGN Greece