*

Στην εποχή του COVID-19, η Square είναι μεγαλύτερη από τις περισσότερες τράπεζες

Ο κόσμος αποφεύγει το φυσικό χρήμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της χρήσης ανέπαφων μεθόδων πληρωμών όπως η υπηρεσία της Square. Η εταιρεία τώρα αποτιμάται σε επίπεδα ίδια με αυτά μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.

Η πανδημία του COVID-19 οδήγησε σε αύξηση του βίντεο streaming, της χρήσης δεδομένων , και των φωνητικών κλήσεων. Και τώρα που αρκετές πολιτείες ξανανοίγουν, οι ανέπαφες συναλλαγές δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερο πολύτιμες, καθώς ο κόσμος αποφεύγει τη χρήση μετρητών για να περιορίσουν όσο μπορούν τα αντικείμενα με τα οποία έρχονται σε επαφή δημόσια. Ως αποτέλεσμα, η υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών Square αποτιμάται τώρα σε επίπεδα όμοια με αυτά των περισσότερων μεγάλων τραπεζών στις ΗΠΑ.

Αφότου σχεδόν έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα το Μάρτιο και τον Απρίλιο εξαιτίας της έναρξης της πανδημίας, η κεφαλαιοποίηση της Square ενισχύθηκε σημαντικά για να σκαρφαλώσει σε μία αποτίμηση των $55 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. Ενώ ξεκίνησε τη χρονιά με αποτίμηση $27 δισεκ. δολαρίων, η Square τώρα κατατάσσεται σε θέση μεγαλύτερη από όλες εκτός τεσσάρων τραπεζών στον Τραπεζικό Δείκτη KBW. Αυτό σημαίνει ότι η αξία της Square είναι τώρα μεγαλύτερη από την Truist Financial, η οποία έπεσε στα $49 δισεκ. δολάρια τον Ιούλιο.

Η έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει προτού φτάσει στα επίπεδα οργανισμών όπως η JPMorgan Chase και η Bank of America, αλλά τώρα είναι μόλις $20 δισεκ. δολάρια κάτω από την αποτίμηση της Goldman Sachs των $74 δισεκ. δολαρίων. Τώρα που η χώρα ξανανοίγει, πολλές επιχειρήσεις αναμένουν μια απότομη αύξηση στις συναλλαγές. Αλλά με τη σπουδαιότητα της μείωσης των σημείων επαφής μέσω της ελαχιστοποίησης της χρήσης μετρητών, οι τράπεζες ίσως να μην δουν την ώθηση που βλέπει τώρα η Square.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα του κινήματος των ψηφιακών πληρωμών στη χώρα, καθώς ερχόμαστε πιο κοντά σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Ενώ οι εφαρμογές πληρωμών μέσω κινητών όπως τα Venmo, PayPal, Apple Pay, και Square Cash έχουν γίνει δημοφιλείς τρόποι πληρωμών σε φίλους και επιχειρήσεις, η πραγματική επανάσταση χωρίς μετρητά έχει ήδη ξεκινήσει στην Ασία. Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάζονται να εφαρμόσουν απότομες αλλαγές που ίσως οδηγήσουν σε μόνιμες μεταρρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, η τηλεϊατρική είναι κάτι για το οποίο ο κόσμος μιλούσε για χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχε τύχει ευρείας αποδοχής. Τώρα ο COVID-19 μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε αλλαγές στην ιατρική βιομηχανία, και τώρα η τηλεϊατρική έχει γίνει μια δημοφιλής (και αναγκαία) επιλογή στις ΗΠΑ. Όπως τονίζει το Bloomberg, ένας οικονομικός αναλυτής εκτίμησε ότι η Square θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 20 τοις εκατό των καταθετικών λογαριασμών στις ΗΠΑ, μια εκτίμηση που πυροδότησε τη χρηματιστηριακή άνοδο της Δευτέρας κατά 13 τοις εκατό. Ίσως να βρισκόμαστε μπροστά στο ίδιο σταυροδρόμι για το τραπεζικό σύστημα.

Further Reading