*

Η Amazon μετονομάζει το στάδιο KeyArena του Seattle σε "Climate Pledge Arena"

H έδρα της πρώην ομάδας του NBA, Seattle Supersonics, ανακαινίζεται ώστε να γίνει το πρώτο αθλητικό κέντρο στον κόσμο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

(Πηγή: Amazon)

Αγαπήστε το ή μισήστε το, αλλά η Amazon αποφάσισε να αλλάξει το όνομα των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Seattle της Washington με το όνομα “Climate Pledge Arena”.

Την Πέμπτη, η Amazon ανακοίνωσε πως διασφάλισε τα δικαιώματα του ονόματος για το KeyArena, το οποίο πλέον θα αποτελεί το σπίτι μιας νέας ομάδας hockey του NHL και της ομάδας WNBA της πόλης, Seattle Storm. Η εταιρεία θα μπορούσε άνετα να ονομάσει το κτίριο με το όνομά της, όπως πολλές πολυεθνικές έχουν συνήθως κάνει στο παρελθόν. Ωστόσο, ο CEO της Amazon Jeff Bezos έχει άλλη ιδέα στο μυαλό του.

“Αντί να χρησιμοποιηθεί το όνομα της Amazon, επιλέξαμε να το ονομάσουμε Climate Pledge Arena ως μια συχνή υπενθύμιση της σημασίας που έχει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής” ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το νέο όνομα δεν είναι ιδιαίτερα εύηχο. Ωστόσο, όντως καταφέρνει να προωθεί το Climate Pledge project της Amazon, ένα σχέδιο που η εταιρεία ανακοίνωσε έναν χρόνο πριν, ώστε να μειώσει το αντίκτυπό της στο περιβάλλον.

a concept photo of inside the arena (Πηγή: Amazon)

Η δέσμευση αυτή καλεί την Amazon να πετύχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα μέχρι το 2040. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί τεχνικά να έχει ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά θα πρέπει να το αντισταθμίζει είτε με τη φύτευση δέντρων είτε με την χρήση άλλων τεχνολογιών δέσμευσης του άνθρακα. Για να τα καταφέρει, η Amazon πραγματοποιεί μια στροφή σε ηλεκτρικά οχήματα για delivery και την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να προχωράει τις επιχειρήσεις της, ενώ έχει αφιερώσει ένα $2 δις ταμείο για τεχνολογίες “decarbonizing”.

Το νέο Climate Pledge Arena εντάσσεται και αυτό στη δέσμευση αυτή. Σύμφωνα με την Amazon, οι αθλητικές εγκαταστάσεις χωρητικότητας 18.000 θέσεων ανακαινίζονται, ώστε να γίνουν το πρώτο αθλητικό κέντρο στον κόσμο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Το σχέδιο είναι να μετατραπεί το στάδιο σε ένα μόνο ηλεκτρικό κτίριο που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της φωτοβολταϊκής. Για να δημιουργηθεί ο πάγος για τα παιχνίδια της τις ομάδας της NHL, η τοποθεσία θα βασίζεται σε νερό της βροχής που επαναχρησιμοποιείται. Σε όλα τα events που συμβαίνουν στην αρένα θα χρησιμοποιούνται ανθεκτικά δοχεία που μετατρέπουν τα σκουπίδια σε λίπασμα, ώστε η αρένα να μπορεί να απομακρύνει το 95 τοις εκατό των απορριμάτων της από το να πηγαίνουν προς ταφή.

“Ο στόχος μας είναι να είμαστε οι πιο προοδευτικές, υπεύθυνες και αειφόρες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο” δήλωσε ο Tim Leiweke, CEO του Oak View Group και ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων.

Το Climate Pledge Arena έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στα τέλη του καλοκαιριού του 2021. Σύμφωνα με το The Seattle Times, η ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα $930 εκατομμύρια σε κόστος.

Στο ενδιάμεσο, οι επικριτές του στα social media ήδη δεν καλωσορίζουν την αλλαγή ονόματος και αναρωτιούνται εάν τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα αλλού. Η Amazon αρνήθηκε να τοποθετηθεί πάνω στο πόσα ξόδεψε για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα αλλαγής ονόματος. Ωστόσο, φήμες αναφέρουν πως το Oak View Group ζήτησε μέχρι και $14 εκατομμύρια ετησίως για τα δικαιώματα ονομασίας της αρένας.

Η Amazon δεν είναι η μόνη εταιρεία που δεσμεύτηκε σε σχέδιο Climate Pledge. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Verizon, Infosys και η βρετανική εταιρεία Reckitt Benckiser δεσμεύτηκαν και αυτές στο σχέδιο.