*

Ο COVID-19 εκτινάσσει τη ζήτηση Η/Υ στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 2009

'Με τα νούμερα των πωλήσεων να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 21 εκατομμύρια τεμάχια, οι ΗΠΑ έχουν να δουν τέτοια νούμερα από το τέλος του 2009,' αναφέρει η εταιρεία ερευνών IDC.

(Photo by Brendon Thorne/Getty Images)

Η ανάγκη για ένα laptop κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε τις παραγγελίες ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ΗΠΑ να αναρριχηθούν σε επίπεδα που δεν έχουν εμφανιστεί για περισσότερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι παραγγελίες Η/Υ αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 11.2 τοις εκατό κατά το δεύτερο τρίμηνο, με τις συνολικές πωλήσεις να ανέρχονται σε 72 εκατομμύρια. Και η ζήτηση ήταν περισσότερο έντονη στις ΗΠΑ. “Με τα νούμερα να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 21 εκατομμύρια τεμάχια, οι ΗΠΑ έχουν να δουν τέτοια νούμερα από το τέλος του 2009,” ανέφερε την Πέμπτη η IDC σε ένα σημείωμα αναφορικά με την έρευνα.

H IDC αποδίδει τη ζήτηση στις οδηγίες για παραμονή στο σπίτι ως μέτρο αντιμετώπισης για τον COVID-19, οι οποίες έκλεισαν σχολεία και γραφεία σε όλη τη χώρα. Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος αγόραζε laptop για τον εαυτό του και για τα παιδιά του.

"Η ισχυρή ζήτηση εξαιτίας της εργασίας από το σπίτι καθώς και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ο Η/Υ ξαναέγινε το επίκεντρο της ζήτησης σε προϊόντα τεχνολογίας," ανέφερε ο αναλυτής της IDC, Jitesh Ubrani.

(Credit: IDC)

Στην αρχή, ο COVID-19 προκάλεσε αναστάτωση στην κατασκευαστική αλυσίδα της Ασίας, η οποία οδήγησε σε πτώση των παραγγελιών Η/Υ κατά 9.8 τοις εκατό στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους. Ωστόσο, η IDC αναφέρει ότι η βιομηχανία των υπολογιστών έχει ανακάμψει, και κατάφερε να εντείνει την παραγωγή, εξασφαλίζοντας έναν σταθερό εφοδιασμό της αγοράς.

Η ανταγωνίστρια εταιρεία ερευνών Gartner συμφωνεί με την άποψη ότι οι παραγγελίες υπολογιστών έχουν αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, προσδιόρισε την αύξηση σε σχέση με πέρσι σε ένα μόλις 2.8 τοις εκατό, με τις συνολικές πωλήσεις να ανέρχονται σε 65 εκατομμύρια τεμάχια. “Ενώ ορισμένες (αμερικανικές) πολιτείες χαλάρωσαν τους περιορισμούς κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2020, αρκετές επιχειρήσεις συνέχισαν να προετοιμάζονται για μια πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας, κάτι που οδήγησε σε ισχυρή ζήτηση φορητών υπολογιστών ως ένα προληπτικό μέτρο,” ανέφερε ο αναλυτής της Gartner, Mikako Kitagawa.

Παρά την ανοδική τάση των παραγγελιών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί τα επόμενα τρίμηνα εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία. “Με τα αποθέματα να έχουν εξαντληθεί, η υπεραξία που δημιουργήθηκε θα συνεχιστεί και μέσα στον Ιούλιο. Ωστόσο, καθώς η παγκόσμια ύφεση βαθαίνει όλο και περισσότερο, η αίσθηση της ευδαιμονίας σταδιακά θα αρχίσει να φθίνει,” πρόσθεσε ο αναλυτής της IDC, Linn Huang.

Η IDC κατέταξε την HP στην πρώτη θέση των προμηθευτών Η/Υ κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, η Apple ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση παραγγελιών κατά 36 τοις εκατό.

Further Reading