*

Η Google θα απαγορεύσει πλήρως διαφημίσεις που προωθούν spyware και stalkerware

Παρ' όλα αυτά, η νέα πολιτική αφορά μόνο διαφημίσεις οι οποίες σχετίζονται με προϊόντα κατασκοπείας. Οι υπηρεσίες που αφορούν την παρακολούθηση των παιδιών από τους γονείς δεν θα επηρεαστούν καθόλου.

Ξεκινώντας τον επόμενο μήνα, η Google θα απαγορεύσει πλήρως τις διαφημίσεις που προωθούν εφαρμογές παρακολούθησης, spyware, και stalkerware.

Η εταιρεία αποφάσισε να ενημερώσει τους περιοριστικούς όρους σχετικά με την ανέντιμη συμπεριφορά, συμπεριλαμβάνοντας τα προϊόντα παρακολούθησης τα οποία συχνά μπορούν να πωληθούν σε άτομα που θέλουν να κατασκοπεύσουν τους συντρόφους τους.

Η Google δήλωσε: "Η νέα πολιτική θα απαγορεύει την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών που διαφημίζονται ή στοχεύουν αποκλειστικά σε κοινό το οποίο ενδιαφέρεται να παρακολουθεί άλλα άτομα ή της δραστηριότητες τους, χωρίς την άδεια τους."

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, η προηγούμενη πολιτική απαγορεύει τα spyware και τα stalkeware, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να διευκολύνουν την παρακολούθηση της ψηφιακής δραστηριότητας των συντρόφων. Ωστόσο, η Google ήθελε να αποσαφηνίσει τους όρους και να επισημάνει ότι αυτά τα προϊόντα τους παραβιάζουν.

Μόλις ένα stalkerware εγκατασταθεί στο κινητό ενός συνεργάστη ή συντρόφου, μπορεί να παρακολουθεί κρυφά τα μηνύματα, τις κλήσεις, και το ιστορικό περιήγησης της συσκευής. Σύμφωνα με τον πάροχο λογισμικού προστασίας από ιούς Kaspersky Lab, η χρήση αυτούς του είδους spyware φαίνεται να αυξάνεται. Το 2019, stalkerware εντοπίστηκε στις συσκευές 67.500 μοναδικών χρηστών, παρουσιάζοντας αύξηση καθώς το 2018 το νούμερο αυτό ήταν μόνο 40.386.

Εκτός από τα stalkerware, η νέα πολιτική της Google απαγορεύει και τις διαφημίσεις που σχετίζονται με τα προϊόντα παρακολούθησης του GPS και τις κάμερες παρακολούθησης, που διατίθενται στην αγορά αποκλειστικά για την εφαρμογή μεθόδων κατασκοπείας. Εάν ένας διαφημιζόμενος παραβιάζει την πολιτική, η εταιρεία θα του δώσει πρώτα μία προειδοποίηση και περιθώριο επτά ημερών, πριν αναστείλει τον λογαριασμό του.

Παράδειγμα διαφήμισης για εφαρμογή παρακολούθησης τηλεφώνου στο Google. (Credit: Google)

Ωστόσο, η νέα πολιτική της Google πιθανότητα περιέχει ένα κενό: η αναθεώρηση περιορίζει μόνο διαφημίσεις που προωθούν προϊόντα παρακολούθησης αποκλειστικά για τη χρήση τους ως μέσα κατασκοπείας. Προς το παρόν, πολλοί πάροχοι λογισμικού κατασκοπείας έχουν ξεκινήσει και προωθούν τα προϊόντα τους ως εφαρμογές παρακολούθηση των παιδιών.

Το γεγονός ότι η Google έχει προσθέσει στη νέα πολιτική εξαίρεση για προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους γονείς να παρακολουθούν τα ανήλικα παιδιά τους, δεν βοηθάει. (Κάτι ακόμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι χρήστες εξακολουθούν να μπορούν αν βρίσκουν προϊόντα με δυνατότητες stalkerware μέσω της αναζήτησης της Google.)

Η Google δεν δέχτηκε να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιβάλει τη νέα πολιτική. Ωστόσο, η εταιρεία είπε ότι προσπαθεί να προσδιορίσει εάν ένας διαφημιστής έχει κακόβουλη πρόθεση, και εάν χρησιμοποιούνται παραπλανητικές πρακτικές για την απόκρυψη του πραγματικού σκοπού ενός προϊόντος.

Η νέα πολιτική θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Αυγούστου. Οι πολιτικές διαφημίσεων του Facebook απαγορεύουν επίσης την προώθηση τεχνολογίας hacking και εξοπλισμού κρυφής παρακολούθησης.

Εάν ανησυχείτε για τα stalkeware, εξετάστε την εγκατάσταση ενός λογισμικού προστασίας από ιούς για φορητές συσκευές. Η Kaspersky Lab και η Norton Lifelock είναι από τους καλύτερους παρόχους που ασχολούνται με την ανίχνευση spyware.