*

Η Google απολύει άλλους 20 εργαζόμενους επειδή διαμαρτυρήθηκαν υπέρ της Παλαιστίνης

Ορισμένοι από τους 50 απολυμένους υπαλλήλους ισχυρίζονται ότι η Google έχει ρόλο στην "γενοκτονία με τεχνητή νοημοσύνη στην Παλαιστίνη", αλλά η Google λέει ότι το Project Nimbus δεν "σχετίζεται με όπλα ή υπηρεσίες πληροφοριών".

(Credit: Anadolu / Contributor / Anadolu via Getty Images)

Ορισμένοι πρώην εργαζόμενοι της Google μιλούν για την εμπειρία τους να διαμαρτυρηθούν για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης στη δουλειά τους στις 16 Απριλίου, η οποία, όπως λένε, οδήγησε σε μια άκομψη και άδικη απόλυση από την εταιρεία.

"Δεν μπορούσα πλέον να υποστηρίξω τον ρόλο της Google στη γενοκτονία της Παλαιστίνης με τεχνητή νοημοσύνη", δήλωσε ο Χασάν Ιμπραχίμ σε ένα ζωντανό Q&A στο YouTube αυτή την εβδομάδα.

"Αποφάσισα να συμμετάσχω στην καθιστική διαμαρτυρία επειδή αισθάνθηκα ότι είχαμε εξαντλήσει όλες τις άλλες προσπάθειες", πρόσθεσε ένας άλλος πρώην εργαζόμενος που χρησιμοποιούσε το όνομα BeeBee στην κλήση.

Google protestors share their story on YouTube.
(Credit: Haymarket Books YouTube Channel)

Το κεντρικό θέμα των διαδηλωτών είναι μια σύμβαση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψαν η Google και η Amazon με την ισραηλινή κυβέρνηση το 2021, με την ονομασία Project Nimbus. Ισχυρίζονται ότι το λογισμικό αυτό τροφοδοτεί τις πολεμικές προσπάθειες του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, όπου έχει σκοτώσει περίπου 34.000 ανθρώπους ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον ισραηλινών πολιτών, αναφέρει το Al Jazeera. Ωστόσο, η διαμάχη γύρω από το Project Nimbus και ο ρόλος του στην υποστήριξη υποτιθέμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρονολογείται τουλάχιστον από το 2022, αναφέρει το The Intercept.

Σε μια δήλωση που δόθηκε στο PCMag, η Google επιβεβαίωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι πελάτης των υπηρεσιών cloud της, αλλά αρνήθηκε ότι το λογισμικό χρησιμοποιείται για "εξαιρετικά ευαίσθητους, διαβαθμισμένους ή στρατιωτικούς φόρτους εργασίας που σχετίζονται με όπλα ή υπηρεσίες πληροφοριών". Αντ' αυτού, η σύμβαση Nimbus βρίσκεται στο "εμπορικό cloud" και χρησιμοποιείται από κυβερνητικά υπουργεία "που συμφωνούν να συμμορφώνονται με τους Όρους Υπηρεσίας και την Πολιτική Αποδεκτής Χρήσης μας".

Οι διαμαρτυρόμενοι λένε ότι η Google δεν έχει τρόπο να επιβάλει τους όρους παροχής υπηρεσιών της και να διασφαλίσει ότι το λογισμικό της δεν χρησιμοποιείται για κακούς σκοπούς. Πιστεύουν επίσης ότι το Project Nimbus συναλλάσσεται με το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε ένας άλλος πρώην Googler, ο Mohammad Khatami. "Οι λογαριασμοί πηγαίνουν στο υπουργείο Άμυνας. Είναι ξεκάθαρο σαν την ημέρα. Αποδεικνύει πόσο αποτελεσματικοί ήταν στην εξαπάτηση".

Αν και η Google λέει ότι οι διαμαρτυρίες της 16ης Απριλίου ήταν διασπαστικές και κατέστρεψαν την περιουσία της εταιρείας, ο BeeBee λέει: "Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Καθόμασταν σε ένα μικρό γραφείο μόνοι μας". Πολλοί διαδηλωτές έθεσαν ζήτημα με τους φρουρούς ασφαλείας που τους εμπόδιζαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα ή να πάνε στην κουζίνα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Google ξεκίνησε με απλές προειδοποιήσεις, αλλά τελικά επιστράτευσε το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης για να συλλάβει τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Λίγο αργότερα, οι πρώην εργαζόμενοι λένε ότι ενημερώθηκαν για την απόλυσή τους μέσω ενός "αυτοματοποιημένου email". Ένας από αυτούς είπε επίσης ότι ο φίλος τους απολύθηκε αφού επισκέφθηκε αλλά δεν συμμετείχε στη διαμαρτυρία.

"Κάθε ένας από αυτούς των οποίων η απασχόληση τερματίστηκε, συμμετείχε προσωπικά και οριστικά σε διασπαστική δραστηριότητα μέσα στα κτίριά μας", αναφέρει η Google. "Το επιβεβαιώσαμε προσεκτικά και το επιβεβαιώσαμε εκ νέου".

Αφού αρχικά απέλυσε 28 άτομα, η Google κατήγγειλε χθες επιπλέον 20 διαδηλωτές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε περίπου 50. Η έρευνα έγινε πιο περίπλοκη λόγω "υπαλλήλων που χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να ταυτοποιηθούν επειδή η ταυτότητά τους ήταν εν μέρει κρυμμένη -όπως φορώντας μάσκα χωρίς το σήμα τους- ενώ συμμετείχαν στη διαταραχή", αναφέρει η Google. "Η έρευνά μας σχετικά με αυτά τα γεγονότα έχει πλέον ολοκληρωθεί και έχουμε τερματίσει την απασχόληση επιπλέον εργαζομένων που διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν άμεσα σε διασπαστικές δραστηριότητες".

Αναφερόμενος στο σλόγκαν της Google "Don't Be Evil", ένας διαδηλωτής χαρακτήρισε τις ενέργειες της εταιρείας "textbook evil." Ένας άλλος κατηγόρησε τη Google ότι "επισκιάζει την ανοιχτή κουλτούρα για την οποία κάποτε καυχιόταν", αντί να "είναι Googley", αναφερόμενος στην εσωτερική ορολογία που σημαίνει χαλαρά ότι είναι παθιασμένη, πνευματικά περίεργη ή πρόθυμη να ξεφύγει από τον κανόνα.

"Μας λένε να φέρνουμε ολόκληρο τον εαυτό μας στη δουλειά", πρόσθεσε ένας διαδηλωτής, σημειώνοντας ότι ένιωσαν άνετα να εκφράσουν τη γνώμη τους αφού είδαν τον CEO Sundar Pichai να μιλάει ενάντια στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στις 18 Απριλίου, ο Pichai απάντησε στις διαμαρτυρίες σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο σχετικά με τη στρατηγική της τεχνητής νοημοσύνης: "Πρόκειται για μια επιχείρηση και όχι για να ενεργούμε με τρόπο που διαταράσσει τους συναδέλφους ή τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς, να προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την εταιρεία ως προσωπική πλατφόρμα ή να τσακωνόμαστε για διασπαστικά θέματα ή να συζητάμε πολιτικές απόψεις".