*

To T2 Security Chip εμποδίζει τα MacBook Air τρέξουν Linux

Μια πολύ απρόσμενη έκπληξη έκρυβε το νέο T2 Security Chip της Apple, καθώς εμποδίζει οποιαδήποτε διανομή Linux να τρέξει στο νέο MacBook Air.

Το νέο MacBook Air ήταν μια καλή αναβάθμιση στην σειρά, αλλά έφερε και αυτό με τη σειρά του κάποια απρόσμενα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το T2 Security Chip το οποίο διαχειρίζεται το Touch ID, το APFS encryption και το UEFI Secure Boot που αποτρέπει με τη σειρά του την συσκευή να bootάρει σε Linux. Στο εγχειρίδιο του Τ2 εξηγείται γιατί δεν είναι εφικτό, καθώς το αναγνωριστικό Microsoft UEFI CA 2011 certificate που χρησιμοποιείται στις διανομές Linux δεν θεωρείται έμπιστο με αποτέλεσμα το boot σε περιβάλλον Linux να είναι αδύνατο. Το μόνο λειτουργικό που μπορεί να παρακάμψει το Τ2 μέχρι στιγμής είναι τα Windows μέσω του Boot Camp.

Η σελίδα υποστήριξης της Apple δείχνει αναλυτικά πως μπορεί να απενεργοποιηθεί το Secure Boot , αλλά ακόμα και με αυτόν τον τρόπο, όσοι προσπάθησαν, απέτυχαν. Και φυσικά αφού το πρόβλημα πηγάζει από το ίδιο το τσιπάκι, επεκτείνεται αυτόματα σε όσες συσκευές έρχονται με αυτό, δηλαδή το Mac mini, το iMac Pro και το MacBook Pro.

Η Apple δεν έχει πάρει θέση επί του θέματος ακόμη. Πάντως για να μην είμαστε και υπερβολικοί, παρότι είναι αρκετά πιθανό η Apple να γνώριζε αυτό το πρόβλημα και απλά να το αγνόησε, δεν είναι κάτι που θα αποθαρρύνει πολλούς αγοραστές από το να το προτιμήσουν, καθώς φαντάζομαι ελάχιστοι είναι αυτοί που περνάνε Linux σε Mac και πέραν αυτού δεν παύει να είναι ένα καταπληκτικό laptop.

About Κώστας Δεσίπρης