*

Space Hulk: Tactics

Space Hulk: Tactics Review

Η Cyanide Studio μεταφέρει το Space Hulk στις οθόνες μας.

4.0 Excellent
Space Hulk: Tactics Review - Space Hulk: Tactics
4.0 Excellent

Επιγραμματικά

Αρκετά πιστή μεταφορά του δημοφιλούς επιτραπέζιου, με κάποιες φρέσκιες ιδέες.
Προτεινόμενη τιμή 39,99€

Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλοί τίτλοι εμπνευσμένοι από το universe του Warhammer, ειδικά του 40K setting, αλλά και του fantasy πλέον με τη σειρά του Total War. Το δε Space Hulk, συγκεκριμένα, τα τελευταία 5 χρόνια μετράει πια τέσσερις τίτλους, με το Tactics να αποτελεί την τελευταία προσθήκη. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι η ποιότητα ορισμένων από αυτούς τους τίτλους αμφισβητείται από πολλούς. Άραγε το δημιούργημα της Cyanide Studio καταφέρνει να μεταφέρει ικανοποιητικά το γνωστό επιτραπέζιο στις οθόνες μας και ταυτόχρονα να προσθέσει στοιχεία που έλειπαν μέχρι τώρα;

Το Space Hulk Tactics διαδραματίζεται σε ένα Space Hulk, μία τεράστια μάζα από συντρίμμια, διαστημόπλοια και αστεροειδείς δηλαδή. Το πρώτο που παρατηρούμε, είναι ότι στην ουσία υπάρχουν δύο campaigns. Ένα στο οποίο έχουμε τον ρόλο των Blood Angels και η αποστολή μας είναι να καταστρέψουμε το γεμάτο με επικίνδυνους εξωγήινους Space Hulk, και ένα άλλο όπου, για πρώτη φορά, έχουμε τους Genestealers και πρέπει να εξοντώσουμε τις διάφορες ομάδες των Space Marines που προηγήθηκαν της ομάδας των Blood Angels. Η ιστορία, αν και όχι απαραίτητα εξαιρετική, είναι αρκετά καλή για να σας κρατήσει το ενδιαφέρον και ταιριαστή με το γενικότερο lore του δημοφιλούς universe της Games Workshop. Το μόνο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρνητικό είναι το περιορισμένο replayability του, αφού μόλις ολοκληρώσετε τα δύο campaigns, πιθανότατα δε θα ξαναπαίξετε σε αυτό το mode.

Όσον αφορά το gameplay, ο τίτλος της Cyanide Studio τα καταφέρνει πολύ καλά, σε γενικές γραμμές. Κατ’ αρχάς, η μεταφορά του επιτραπέζιου είναι αρκετά πιστή για να ικανοποιήσει τους οπαδούς του και θα δώσει μία αίσθηση οικειότητας στους γνώστες. Ωστόσο υπάρχουν και φρέσκα mechanics, όπως οι κάρτες, για να κρατήσουν το ενδιαφέρον. Γενικά, οι δύο πλευρές έχουν συγκεκριμένα AP (Action Points) και τα χρησιμοποιούν για να κάνουν διάφορα actions σε κάθε γύρο όπως η μετακίνηση στο χάρτη ή το άνοιγμα ή κλείσιμο μίας πόρτας. Η επιτυχία σε αυτά που έχουν να κάνουν με τη μάχη εξαρτάται και από το RNG, πράγμα που είναι απολύτως λογικό από τη στιγμή που πρόκειται για μεταφορά επιτραπέζιου. Έτσι, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι, μερικές φορές, μπορεί να αποτύχετε σε κάποια αποστολή απλά επειδή δεν σας ήθελε.

Τώρα πιο συγκεκριμένα για τις δύο πλευρές, αρχικά πρέπει να πούμε ότι οι Terminators και οι Genestealers έχουν αρκετά διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, πράγμα που σχεδόν κάνει το Space Hulk Tactics να μοιάζει με διαφορετικό τίτλο ανάλογα με ποια έχετε επιλέξει.

Από την μία, οι Terminators με τις βαριές πανοπλίες τους έχουν μόνο 4 ΑΡ, είναι πιο δυσκίνητοι και με περιορισμένο αριθμό στο squad, αφού γενικά θα έχετε μόλις πέντε στη διάθεσή σας, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνοι από απόσταση. Χρησιμοποιώντας το Overwatch action, το οποίο κοστίζει 2 ΑΡ, μπορούν να απειλήσουν οποιονδήποτε Genestealer μπει στο οπτικό τους πεδίο. Όταν χρησιμοποιείτε τουλάχιστον ένα point για movement μπορείτε να πυροβολήσετε μία φορά χωρίς επιπλέον κόστος. Για να καλύψετε κάπως την αδυναμία των λίγων ΑΡ μπορείτε επίσης να μετατρέπετε κάρτες για κάποια έξτρα, αν είστε πρόθυμοι να τις κάνετε discard και να μην χρησιμοποιήσετε το buff/debuff που προσφέρουν. Τέλος, έχετε πέντε διαφορετικά specializations (Sergeant, Assault, Heavy, Apothecary και Librarian), με διαφορετικές δυνάμεις, για να συνθέσετε σε κάθε αποστολή το squad που θα σας χαρίσει τη νίκη.

Από την άλλη, οι Genestealers είναι πιο ευκίνητοι με 6 ΑΡ και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι σε melee, αλλά δύσκολα θα πλησιάσουν έναν Terminator που έχει μπει σε Overwatch σε καλό σημείο. Έχουν όμως, γενικά, σχεδόν απεριόριστο αριθμό αφού σε κάθε γύρο μπορείτε να κάνετε spawn Blips που περιέχουν από έναν έως τρεις Genestealers μετατρέποντας κάρτες. Έτσι, οι απώλειες που θα έχετε καθώς θα προσπαθείτε να εξοντώσετε τους αντίπαλους πιθανότατα δεν θα σας χαλάσουν τα σχέδια. Τα swarms σας, όπως και στην περίπτωση των Space Marines, αποτελούνται από πέντε «είδη» (Broodlord, Bulwark, Reapermorph, Miasmic και τον κλασικό Genestealer) με διαφορετικές δυνάμεις και αδυναμίες το καθένα.

Όμως η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν εντοπίζεται μόνο στα mechanics και στον τρόπο παιχνιδιού, αλλά και στην αίσθηση που σας δίνει το καθένα. Με τους Terminators, το Space Hulk Tactics έχει περισσότερο μυστήριο αφού δεν γνωρίζετε πόσους Genestealers μεταφέρει το κάθε Blip μέχρι αυτό να φανερωθεί. Έτσι, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για τυχόν αντιπερισπασμούς για παράδειγμα. Από την άλλη, όταν έχετε τους Genestealers, γνωρίζετε ακριβώς τους αριθμούς πράγμα που σας επιτρέπει να είστε εσείς αυτοί που θα στήσετε παγίδες στους εχθρούς για να τους εξοντώσετε έναν-έναν. Έτσι, και οι δύο πλευρές μπορούν να σας φανούν ελκυστικές για διαφορετικούς λόγους.

Εκτός από το campaign mode, ο τίτλος της Cyanide Studio έχει το εξαιρετικό map creation tool, το οποίο σας επιτρέπει να φτιάχνετε δικές σας αποστολές με πολλά ενδιαφέροντα options στη διάθεσή σας, αλλά και τα skirmish και quickmatch modes όπου μπορείτε να επιλέξετε, εκτός από τους Blood Angels, και άλλα chapters των Space Marines όπως τους Space Wolves, τους Ultramarines και τους Dark Angels και να παίξετε multiplayer PvP αλλά και εναντίων ΑΙ. Και ευτυχώς που υπάρχει και η επιλογή του ΑΙ, γιατί, δυστυχώς, δεν υπάρχει πολύς κόσμος για PvP. Εμείς, χρειάστηκε να προσπαθήσουμε αρκετές φορές για να βρούμε αντίπαλο και μετά από πολλή αναμονή να δοκιμάσουμε και αυτό το mode.

Όσον αφορά τα γραφικά του Space Hulk Tactics, είναι αρκετά όμορφα και μπορείτε να τα απολαύσετε τόσο σε First Person view όσο και σε «isometric» view. Το πρώτο κερδίζει σίγουρα σε immersion, αλλά το δεύτερο κερδίζει τόσο στην αίσθηση του επιτραπέζιου που έχει όσο και στους χειρισμούς που μου φάνηκαν πολύ πιο εύκολοι. Ο ήχος είναι επίσης πολύ καλός και το voice acting ταιριάζει αρκετά με το ύφος του Warhammer 40K setting, επομένως και σε αυτόν τον τομέα η Cyanide τα πήγε αρκετά καλά.

Τέλος, ως προς το τεχνικό κομμάτι, αν και συναντήσαμε bugs, τα περισσότερα ήταν γραφικού είδους (πχ να μένει το overlay του Overwatch παραπάνω από όσο θα έπρεπε ή να μην φαίνεται ότι έγινε reset το AP counter στην αρχή του γύρου). Κατά τ’ άλλα, η απόδοση του Space Hulk Tactics ήταν αρκετά καλή.

Verdict

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι το Space Hulk: Tactics είναι ίσως η καλύτερη μεταφορά του επιτραπέζιου στις οθόνες και ένας αρκετά αξιόλογος τίτλος για το Warhammer 40K γενικότερα. Αν και έχει κάποια προβλήματα (όπως το μικρό replay value του campaign και έλλειψη κόσμου για PvP), είναι τίτλος αρκετά ελκυστικός για τους οπαδούς του universe της Games Workshop και όχι μόνο.