*

Hearthstone: Rastakhan's Rumble: Overkill, Spirits, Loa και Troll Champions

Οι αλλαγές που φέρνουν οι νέες κάρτες στο Standard format.

To νέο expansion του Hearthstone ονόματι Rastakhan's Rumble κυκλοφόρησε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου φέρνοντας ως είθισται αρκετές αλλαγές στο τοπίο του Standard format. Στο εν λόγω expansion είδαμε την προσθήκη του νέου μηχανισμού Overkill, αλλά και την κυκλοφορία αρκετών θεματικών καρτών που χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες στα Spirits, στα Loa και στους Troll Champions. Καθένα από τα εννιά classes του Hearthstone αποκτά πρόσβαση σε μια νέα κάρτα από τις παραπάνω κατηγορίες, με εξαίρεση τον Hunter, αφού στην προκειμένη περίπτωση ο Troll Champion του δεν είναι Legendary minion, αλλά ένας νέος Hero (Zul'Jin). Στην πορεία θα δούμε πώς ακριβώς επηρεάζουν το metagame οι νέες κάρτες, καθώς και ο καινούργιος μηχανισμός Overkill.

 

Overkill

Από τις 135 κάρτες του δέκατου expansion του Hearthstone μόλις 14 αξιοποιούν τον μηχανισμό Overkill. Οι κάρτες με Overkill κάνουν trigger ένα επιπλέον effect μόλις σκοτώσουν ένα minion, προκαλώντας του damage μεγαλύτερο από το health του. Για παράδειγμα, αν σκοτώσετε ένα minion που έχει health 2 με το Farraki Battleaxe, τότε θα ενεργοποιήσετε το Overkill effect του, βάση του οποίου δίνετε σε ένα minion που βρίσκεται στο χέρι σας +2/+2.

Για να είμαστε ειλικρινείς, η έλευση του Overkill δεν επηρέασε σημαντικά το Standard metagame, καθώς μόλις 2-3 εκ των 14 καρτών μπορούν να βρουν θέση σε κάποιο ανταγωνιστικό deck. Το Blast Wave είναι μια εξαιρετική κάρτα που συνδυάζει removal και card draw, ωστόσο κοστίζει 5 mana και θα πρέπει ενδεχομένως να συνδυαστεί με κάποια άλλη κάρτα που αυξάνει το Spell Damage σας για να γίνει trigger το Overkill effect. Εξίσου, conditional είναι και ο Akali, The Rino, καθώς θα πρέπει να γεμίσετε το deck σας με Rush minions για να αξιοποιήσετε το Overkill effect του. Το πρόβλημα με την συγκεκριμένη κάρτα βρίσκεται κυρίως στο υψηλό mana cost της (8). Όταν μια κάρτα κοστίζει 8 mana έχεις την “απαίτηση” να έχει και το ανάλογο impact στο game. O Akali, The Rino δύσκολα θα γυρίσει μια παρτίδα, όπως συμβαίνει λόγου χάρη στην περίπτωση του The Lich King.

Spirits

Στην περίπτωση των Spirits, έχουμε να κάνουμε με μια σειρά από minions με Stealth που κοστίζουν 1-4 mana και σας δίνουν πρόσβαση σε κάποιο εξαιρετικά χρήσιμο effect ανάλογα πάντα με το class. Λόγου χάρη, το Spirit of the Tiger του Paladin κάνει summon ένα minion όποτε κάνετε cast ένα spell με stats ίσα με το cost του spell. Φανταστείτε ένα σενάριο, όπου ρίχνετε στον τέταρτο γύρο το Spirit of the Tiger και στον πέμπτο μαζί με coin του κολλάτε ένα Spikeridged Steed. Για την ώρα, τα Spirits που έχουν έχουν ήδη βρει θέση σε κάποια decks είναι το Spirit of the Tiger, το Spirit of The Shark (Rogue) και το Spirit of the Frog (Shaman). To Spirit of the Dead του Priest έχει αρκετές προοπτικές, ωστόσο την δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει λόγος να στήσετε το deck σας γύρω από αυτό, όταν υπάρχουν ανταγωνιστικά decks, όπως το Resurrect/Clone ή το Dragon Priest.

Στο Rastakhan's Rumble η Blizzard προωθεί το attack archetype για τον Druid με κάρτες, όπως το Pounce, τον Savage Stiker, τον Gonk, the Raptor και το Spirit of the Raptor, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολύ πιο ανταγωνιστικά Druid decks. Ενδεχομένως, αν στα επόμενα expansions υπάρξει μεγαλύτερο support σε αυτό το archetype, το Spirit of the Raptor θα δει ακόμη περισσότερο play.

Loa

Τα Loa είναι πρακτικά εννιά Legendary minions (ένα για κάθε class) και αρκετά εξ' αυτών χρίζουν ιδιαίτερης αναφοράς, καθώς έχουν επηρεάσει σημαντικά το metagame. Πιο συγκεκριμένα, o Jan'alai, the Dragonhawk αποτελεί ήδη τον πυρήνα ενός νέου Mage archetype που στηρίζεται γύρω από το hero power του. Στην περίπτωση που έχετε προκαλέσει οχτώ damage με το hero power σας, το Battlecry effect του Jan'alai, the Dragonhawk σας επιτρέπει να επικαλεστείτε τον Ragnaros the Firelord. To εν λόγω minion έχει εξαιρετικό synergy με κάρτες, όπως τον Daring Fire-eater, ο οποίος αυξάνει κατά δύο την ζημιά που προκαλεί το hero power σας.

Κατά γενική ομολογία, το δυνατότερο Loa, αλλά και μία από τις καλύτερες κάρτες του expansion είναι η Shirvallah, the Tiger. H έλευσή της έχει δώσει ένα ακόμη σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του Exodia Paladin deck που στηρίζεται γύρω από το hero power του Uther of the Ebon Blade. Τα μόνα decks που δεν παίζουν την Shirvallah, the Tiger είναι τα aggro και even Paladin. Ένα εξίσου δυνατό Loa είναι και ο Krag'wa, the Frog λόγω του εξαιρετικού synergy του με το Unstable Evolution.

 

Troll Champions

H πρώτη κάρτα που αξίζει να σχολιάσουμε από την συγκεκριμένη κατηγορία είναι αναμφισβήτητα, ο Zul'jin. Όπως αναφέραμε παραπάνω, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Troll Champions, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα νέο Hunter Hero και όχι με ένα Legendary minion. To Battlecry του Zul'jin σας επιτρέπει να κάνετε ξανά cast όλα τα spells που έχετε ήδη castάρει με τυχαία targets. Παραδείγματος χάριν, castάρετε ξανά όλα τα secrets σας, τα Animal Companion ή τα Emerald Spellstones σας. Με την έλευση του Zul'jin οι Hunters έχουν πλέον πρόσβαση σε δύο πανίσχυρους Heroes για το deck τους. Αν υποθέσουμε ότι ο αντίπαλος σας επιζήσει μετά τον Zul'jin, μπορείτε πάντα να τον αποτελειώσετε με τον Deathstalker Rexxar.

Μια επίσης πανίσχυρη κάρτα είναι ο High Priest Thekal, ο οποίος λύνει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν όσα Paladin decks στηρίζονται στο healing. Μέχρι σήμερα αν παίζατε ένα τέτοιο deck, υπήρχε το εξής ζήτημα: Αν ο αντίπαλός σας δεν σας έκανε ζημιά, μειώνονταν η χρησιμότητα των καρτών σας. Πλέον με τον High Priest Thekal μετατρέπετε σχεδόν όλο το health σας σε armor και ύστερα το αναπληρώνετε με τις διάφορες healing κάρτες σας. H εν λόγω κάρτα δίνει ακόμη περισσότερο viability στον Exodia Paladin, αλλά και όσα control decks στηρίζονται σε κάρτες με healing.

To Rastakhan's Rumble σηματοδοτεί την επιστροφή του δημοφιλούς Dragon Warrior archetype, το οποίο είναι εξαιρετικά viable με κάρτες σαν το Dragon Roar και τον War Master Voone. Το Battlecry του τελευταίου σας επιτρέπει να κοπιάρετε όσους Dragons έχετε ήδη στο χέρι σας και να αποκτήσετε σημαντικότατο card advantage έναντι του αντιπάλου σας.

Ένα ακόμη archetype που πλέον είναι πιο viable από ποτέ είναι το Discard Warlock. To γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην High Priestess Jeklik και στον Soulwarden. Αν βάλουμε στην εξίσωση και τα Reckless Diretroal και Shriek, το Discard Warlock δείχνει εξαιρετικά υποσχόμενο.Τέλος, θα θέλαμε να αναφερθούμε στον Wardruid Loti, ένα εξαιρετικά versatile low cost minion για τον Druid, ο οποίος μπορεί να πάρει τέσσερις διαφορετικές μορφές, μια με taunt, μια με spell damage, μία με poisonous και stealth και μια με rush. Στο Wild format, σε συνδυασμό με τον Fandral Staghelm o Wardruid Loti είναι απλά... insane, ωστόσο και στο Standard μπορεί να βρει μια θέση στο deck σας λόγω της τεράστιας “ευελιξίας” του.

Συνοψίζοντας

Σε γενικές γραμμές, το Rastakhan's Rumble είναι ένα αξιόλογο, αλλά κυρίως “συμπληρωματικό” expansion για το Hearthstone. Με τον όρο συμπληρωματικό εννοούμε ότι οι κάρτες του έχουν πολύ καλό synergy με τις αντίστοιχες των προηγούμενων expansions και προσθέτουν νέα βέλη στην φαρέτρα διαφόρων decks. Οι ενστάσεις μας εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον Overkill μηχανισμό, ο οποίος τουλάχιστον για την ώρα δείχνει ανίκανος να ταράξει τα νερά στο Standard format.

Εσάς πώς σας φάνηκε το Rastakhan's Rumble; Ποιες κάρτες του σας προκάλεσαν μεγαλύτερη εντύπωση και ποιες βάλατε στα decks σας; Περιμένουμε τις απόψεις σας στα σχόλια.

About Pantelis Daskalelos