*

Valnir Rok

Valnir Rok Early Access Review

Grinding, Βίκινγκς και μάχη για την επιβίωση.

2.5 Fair
Valnir Rok Early Access Review - Valnir Rok
2.5 Fair

Επιγραμματικά

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα, αλλά κάηκε σε μία νύχτα. Έτσι και το Valnir Rok.
Προτεινόμενη τιμή 19,99€

Το Valnir Rok είναι ένας online survival RPG τίτλος από την encurio, ένα μικρό ανεξάρτητο Γερμανικό studio που απαρτίζεται από πέντε μόλις developers. Να σημειωθεί αρχικά πως το παιχνίδι βρίσκεται ακόμη σε στάδιο Early Access στο Steam. Πολλά πράγματα που θα διαβάσετε παρακάτω ενδεχομένως να αλλάξουν στο μέλλον.

Στο Valnir Rok ξεκινάτε από τα ερείπια ενός πλοίου. Τριγύρω σας δεν υπάρχουν παρά χαλάσματα και πτώματα. Εκεί θα συναντήσετε και τους πρώτους NPC που θα σας αναθέσουν τις πρώτες σας αποστολές. Με αυτές θα μαζέψετε τα απαραίτητα experience points, θα ανεβάσετε σταδιακά το level του χαρακτήρα σας και θα αποκτήσετε περισσότερα ability points. Με την σειρά τους, αυτά σας βοηθάνε να ξεκλειδώσετε διάφορα levels από ένα skill tree. Έτσι αναβαθμίζοντας ανάλογα θα έχετε μεγαλύτερη πληθώρα ως προς τον εξοπλισμό που μπορείτε να κατασκευάσετε, τα αντικείμενα που μπορείτε να χτίσετε και τα εργαλεία & όπλα που θα σας βοηθήσουν καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Το σενάριο δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά όταν μιλάμε για ένα survival RPG, δεν περιμένει κανείς κάτι ιδιαίτερο πάνω σε αυτόν τον τομέα. Ξεκινάς, μαζεύεις πόρους, χτίζεις και προσπαθείς να επιβιώσεις.

Στο κομμάτι του gameplay το Valnir Rok δεν είναι περίπλοκο μέχρι να το μάθεις. Μας άρεσε ιδιαίτερα η δυνατότητα που δίνει το παιχνίδι να φτιάξουμε την δική μας πόλη. Αφού λοιπόν φτιάξεις το banner σου, μπορείς να φτιάξεις την δική σου πόλη ή οχυρό. Εκεί μπορείς να προσλάβεις Vikings για να την προστατεύουν. Ουσιαστικά,θα είναι δικός σου στρατός. Είναι πολύ καλή κατ’εμάς η μίξη παιχνιδιών τύπου Rust με τίτλους όπως Mount & Blade. Μαζεύεις πρώτες ύλες (ξύλο, πέτρα, ύφασμα) και με αυτές φτιάχνεις τα πρώτα σου εργαλεία και υλικά. Να σημειωθεί πως φυσικά υπάρχει hunger και thirst bar που τα γεμίζεις ανάλογα με τροφή και νερό όπως είναι φυσικό.

Τα γραφικά είναι ικανοποιητικά για ένα παιχνίδι του είδους του. Ο χάρτης ύστερα από μερικές ώρες gameplay ίσως σας φανεί επαναλαμβανόμενος και πράγματι είναι λίγο μικρός. Αρκετά σπίτια και χωριά, μερικά altars για να κάνετε θυσίες στους θεούς (έτσι αποκτάτε ανάλογα bonus, extra armor, extra damage κτλ.) και μερικές διάσπαρτες μακάβριες -αλλά μέσα στο στυλ του παιχνιδιού- εικόνες συνθέτουν το οπτικό τοπίο του Valnir Rok. Αρκετά συχνά, θα συναντήσετε επίσης κάποια βαρέλια ή γενικότερα ξεχασμένα ερείπια στα οποία μπορείτε να βρείτε το απαραίτητο loot, όπως ένα ξεχασμένο σπαθί ή τσεκούρι, που θα σας βοηθήσουν να κόψετε ξύλα ή να αντιμετωπίσετε τα άγρια θηρία της φύσης. To sound design αφήνει θετικές εντυπώσεις, με την μουσική να μην είναι συνεχώς παρόν, αλλά να παίζει στο background όταν αυτή είναι απαραίτητη, όταν για παράδειγμα κοιτάτε ένα εντυπωσιακό οχυρό.

Το Valnir Rok μέχρι το σημείο αυτό είναι πολύ καλό. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα από τα καλύτερα survival RPG games που έχουμε δει. Όμως μία ιδέα τόσο καλή, ένα εξαίρετο κράμα στοιχείων και διαφόρων παιχνιδιών κατέληξε να γκρεμίζεται εκ των έσω.

Bugs, server lag που καθιστά την διασκέδαση μαρτύριο και πολλά άλλα. Να ξεκαθαρίσουμε πως και σαφώς που απ’ την στιγμή που το Valnir Rok βρίσκεται σε early access θα έχει κάποια bugs. Αλλά εφόσον το παραλάβαμε σε αυτήν την μορφή, είμαστε “υποχρεωμένοι” να μιλήσουμε και να κρίνουμε αυτήν, ασχέτως των πιθανών μελλοντικών αλλαγών.

Αρχικά, υπάρχουν αμέτρητα bugs σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Για παράδειγμα μπορεί να κολλήσετε καθώς αλλάζετε αντικείμενα στο inventory, καθώς πολεμάτε με μία αρκούδα ή καθώς προσπαθείτε να περάσετε μία πόρτα. Μπορεί να χάσετε αντικείμενα ή να μην μπορείτε να κάνετε pause καθώς τα φτιάχνετε. Ύστερα έρχεται το server lag. Κυριολεκτικά υπήρξαν φορές που αναγκαστήκαμε να κάνουμε restart το game διότι απλώς δεν μπορούσαμε καν να ανοίξουμε το menu. Έπειτα υπήρξαν και φορές που ακόμη όταν κλείναμε το παιχνίδι κανονικά, κολλούσε με αποτέλεσμα το alt+f4 να είναι μονόδρομος.

Όλα αυτά έχουν κοινό συντελεστή δύο απλές λέξεις: Κακό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι που οδήγησε αρκετούς παίκτες να φύγουν απ’το game. Σαν αποτέλεσμα; Πάνω από 20 servers με τον καθένα να έχει από 0 έως 4 άτομα. Ωραία η εξερεύνηση και το PvE, αλλά κάποτε θέλεις έστω να δοκιμάσεις την PvP δυνατότητα που οι developers είπαν πως προσφέρουν. Τέλος προς έκπληξη μας, με όσα προαναφέρθηκαν τα FPS ήταν σχετικά σταθερά.

Το review βασίστηκε στην Early Access έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την encurio.


VERDICT


Κόπος, χρήματα και καλές ιδέες καίγονται συθέμελα από την φωτιά των... bugs και του poor development. Το Valnir Rok περιγράφεται κατάλληλα με την παραπάνω πρόταση. Θεωρούμε πως είναι μία καλή ιδέα που αξίζει να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, όμως χρειάζεται δουλειά, μεράκι και υπομονή απ’ την μεριά των developers. Εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τα αποτελέσματα, και γιατί όχι να το ξαναδοκιμάσουμε. Το community είναι αυστηρός κριτής και η encurio δεν έχει παρά να λάβει υπόψη της το feedback και να μάθει απ’αυτό. Μπορεί άραγε να φτιάξει τα σπασμένα; Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.