*

YIIK: A Postmodern RPG

YIIK: A Postmodern RPG Review

Θα σας νευριάσει, αλλά δεν θα μπορείτε να το αποχωριστείτε.

4.5 Excellent
YIIK: A Postmodern RPG Review - YIIK: A Postmodern RPG
4.5 Excellent

Επιγραμματικά

Ένας νοσταλγικά όμορφος... μεταμοντέρνος RPG τίτλος. Αξίζει.
Προτεινόμενη τιμή 19,99€

Το YIIK : A Postmodern RPG είναι το νέο δημιούργημα μίας μικρή ομάδος ονόματι, Ackk Studios. Το παιχνίδι, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, είναι κατά μεγάλο βαθμό επηρεασμένο από παλιότερους τίτλους, όπως τη σειρά Mother και κατ' επέκταση το Earthbound. Μία νεαρή, η Sammy Pak έπεσε θύμα απαγωγής από κάποια παράξενα εξωγήινα όντα. Ο Alex, ήταν παρόν όταν συνέβη το μοιραίο περιστατικό. Και δεν θα έμενε με δεμένα χέρια. Αυτός μαζί με την ομάδα του που αποτελείται από έφηβους, θα επιχειρήσουν να σώσουν τη νεαρή Sammy. Θα τα καταφέρουν;

Η δεκαετία του ’90 και η πλοκή του παιχνιδιού είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός. Το σενάριο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων. Καθώς κυλάει η ιστορία μαθαίνεις περισσότερα πράγματα για την Sammy Pak, την νεαρή που απήχθη καθώς για τα πλάσματα που την απήγαγαν.

Το combat system είναι λίγο περίεργο και ίσως άδικο κάποιες φορές όμως θα σας προσφέρει εξαιρετικές επικές μάχες. Συγκεκριμένα θα βρεθείτε να μάχεστε με μέχρι και 8 άτομα στην ομάδα σας. Φανταστείτε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς που μπορείτε να κάνετε, καθώς μη ξεχνάτε πως κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του skills, και δικά του abilities. Οι κινήσεις σας, είτε αφορούν την άμυνα, είτε την επίθεση έχουν τη δική τους μοναδικότητα. Απλές αλλά κομψές, σας προσφέρουν μία εξαιρετική εμπειρία. Υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία επίσης στον χάρτη που ιδανικά στην αρχή, μπορεί και να χαθείτε. Ο αριθμός των dungeons αγγίζει αυτόν των έξι. Μέσα σε αυτά θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πολλαπλούς εχθρούς είτε δύσκολους είτε εύκολους, αρκετά puzzles που θα σας κάνουν να ξύσετε για λίγο το κεφάλι σας καθώς και πολλές παγίδες. Να είστε προσεκτικοί!

Το σύστημα του YIIK: A Postmodern RPG για τα levels είναι πολύ ιδιαίτερο. Συγκεκριμένα κάθε φορά που μαζεύετε αρκετούς πόντους εμπειρίας, μπορείτε μέσω ενός σταθερού τηλεφώνου που βρίσκονται σποραδικά στον χάρτη να εισέλθετε στο mind dungeon σας ή mind palace ( τύφλα να είχε o Sherlock ). Καθώς μπείτε μέσα θα καταλάβετε πως ένα επίπεδο ισοδυναμεί με ένα level. Διαλέγετε έτσι μέσα από κάποιες πόρτες, ποια στατιστικά σας θέλετε να κάνετε upgrade ή απλά θα διαλέξει για εσάς το παιχνίδι, εφόσον το επιθυμείτε.

Τα postmodern γραφικά είναι εξαιρετικά και ίσως νοσταλγικά για τους παλιούς oldschool gamers. Όπως αναφέρθηκε στο κομμάτι του gameplay παραπάνω, τα animations μαζί με τον συγκεκριμένο τύπο γραφικών έχουν ως αποτέλεσμα ένα διασκεδαστικό, όμορφο και γεμάτο ‘90s vibes αποτέλεσμα. Μας άρεσαν ιδιαίτερα τα psychedelic στοιχεία που υιοθετεί η δημιουργία της Ackk Studios. Έντονα ζωηρά χρώματα με τρομερά τοπία. Δεν χόρταινε το μάτι μας να τα βλέπει, δεν θα σας το κρύψουμε. Οι χαρακτήρες, τέλος, είναι καλοσχεδιασμένοι και ο καθένας έχει δική του προσωπικότητα και στυλ.

Η μουσική είναι ιδανική και συμβάλλει στο εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το YIIK: A Postmodern RPG φέρει ειλικρινά ένα απ’ τα καλύτερα πιο καλόγραμμένα soundtracks που έχουμε ακούσει σε παρόμοιους τίτλους. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό, με αναμνήσεις να σας έρχονται στο μυαλό από παλιότερα games που παίζατε είτε μόνοι σας το καλοκαίρι, είτε με την παρέα τα απογεύματα του Σαββάτου. Τα voice overs όλων των χαρακτήρων είναι αρκετά καλά, με τους χαρακτήρες να αποκτούν, όπως προαναφέρθηκε την δική τους προσωπικότητα.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει επιλογή για να γίνεται αυτόματα save το progress, οπότε αναγκαστικά πρέπει να πηγαίνετε στους τηλεφωνικούς θαλάμους, ώστε να μπορέσετε να αποθηκεύσετε την πορεία σας. Δεν υπάρχουν σοβαρά bugs, παρά ένα που πρέπει να αναφερθεί διότι είναι κρίσιμης σημασίας κατ’εμάς. Πολλές φορές, ίσως να μην σας εμφανίζονται τα παράθυρα διαλόγων και γενικότερα οι επιλογές για interact. Επομένως, μπορεί ενώ έχετε βγάλει ένα δύσκολο room με πολύ κόπο, αίμα δάκρυα και ιδρώτα, να προσπαθήσετε να κάνετε save και ξαφνικά να βρεθείτε στην κυριολεξία στα τυφλά γιατί απλά δεν σας εμφανίζετε η επιλογή. Τέλος, το optimization δεν μας φάνηκε να έχει κάποιο πρόβλημα. Έτρεχε άψογα ακόμη και στις γεμάτο δράση μάχες του.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Ysbryd Games.


VERDICT


Ένα καταπληκτικό κράμα από εξαιρετικά γραφικά, καλογραμμένη, όμορφη μουσική και σφοδρές μάχες. Φαίνεται έτσι η όρεξη και η επιθυμία των δημιουργών να κάνουν κάτι διαφορετικό για την εποχή, που έχει τις ρίζες του λίγες δεκαετίες πίσω. To YIIK: Postmodern RPG, είναι σίγουρα κάτι που είχαμε να δούμε καιρό και βεβαίως κάτι που αξίζει την προσοχή σας.