*

Fall of Light: Darkest Edition

Fall of Light: Darkest Edition Review

“There are darknesses in life and there are lights, and you are one of the lights...”

3.5 Good
Fall of Light: Darkest Edition Review - Fall of Light: Darkest Edition
3.5 Good

Επιγραμματικά

Σαγηνευτικά τοπία, καλή μουσική υπόκρουση, πολλοί εχθροί και... αρκετά bugs.
Προτεινόμενη τιμή 14,99€

Το Fall of Light: Darkest Edition είναι ένα Action-Adventure/RPG οπτικής τρίτου προσώπου, δημιούργημα της RuneHeads που για την ιστορία απαρτίζεται από μόλις δύο developers, ενώ στεγάζεται στην Ιταλία. Η αρχική έκδοσή του κυκλοφόρησε το 2017 στα PC, ενώ ένα χρόνο αργότερα η Darkest Edition του, η οποία περιελάμβανε επιπλέον περιεχόμενο έφτασε στις κονσόλες. Από τον περασμένο μήνα η Darkest Edition του Fall of Light διατίθεται και στο Steam με την μορφή free update.

O στόχος σας στο Fall of Light είναι να αποκαταστήσετε το φως σε έναν κόσμο που έχει βυθιστεί στο σκοτάδι και την αναρχία. Είστε ένας πατέρας, όπου με την κόρη σας, Aether, ξεκινάτε το ταξίδι σας, ώστε να βρείτε τα τελευταία ψήγματα ελπίδας και φωτός πάνω στον κόσμο. Η κόρη σας λοιπόν, μπορεί να καταστρέψει το κακό, και να επαναφέρει την τάξη στον κόσμο, εάν εσείς βρείτε τα τρία artifacts. Τα τέρατα που κρύβονται στις σκιές θα κάνουν τα πάντα για να σας χωρίσουν απ’ την κόρη σας, ώστε να πάψει να υπάρχει κάθε ίχνος ελπίδας για την ανθρωπότητα. Έτσι, σιγά-σιγά θα εμπλακείτε σε μία διασκεδαστική περιπέτεια, με αρκετή εξερεύνηση, πολλή μάχη και μπόλικo storytelling.

Καθώς ξεκινάτε το παιχνίδι, περνάτε από ένα βασικό tutorial για να μάθετε να χειρίζεστε το όπλο, την ασπίδα και γενικότερα τον χαρακτήρα σας. Το σύστημα μάχης είναι υπερβολικά απλό και αποτελείται από heavy attacks, light attacks, blocks των επιθέσεων και roll του χαρακτήρα. Η κόρη σας έχει κυρίως ρόλο βοηθητικό, καθώς αργότερα στις μάχες σας υποστηρίζει με passive ικανότητες. Υπάρχουν αρκετά όπλα, άλλα που κρατιούνται με τα δύο χέρια, και άλλα με το ένα. Εμείς βρήκαμε πιο βολικά τα δεύτερα, αλλά είναι ανάλογα τον τρόπο παιχνιδιού του καθενός. Οι αντίπαλοι που θα συναντήσετε είναι κι αυτοί αρκετοί και διαφορετικοί με δικές τους κινήσεις ο καθένας. Κατά βάση, είναι εξαιρετικά επιθετικοί και γρήγοροι, οπότε καλό θα ήταν να είστε προσεκτικοί στην αρχή. Εξετάσαμε λίγο τους εχθρούς, και κατ’εμάς, ήταν λίγο πιο δύσκολοι απ’ όσο θα έπρεπε να είναι. Αλλά όπως είπαμε και παραπάνω, αυτό εξαρτάται απ’ τον κάθε παίκτη ξεχωριστά.

Ο χάρτης είναι μεγάλος με πολλά διαφορετικά σημεία, που του προσδίδουν μία ιδιαιτερότητα. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι, μυστικά και διάφορες ανταμοιβές στο πάτωμα. Εκεί, να αναφέρουμε πως βρίσκετε και τα διάφορα όπλα σας, είτε σε παλιούς σκελετούς ή σε σεντούκια. Κάθε τοποθεσία, τέλος έχει δικούς της εχθρούς, που συμβάλλει κι αυτό σε ένα καλό αποτέλεσμα όσον αφορά την “ποιότητα” του χάρτη. Κλειδί, στα παραπάνω αποτελούν τα γραφικά, αφού καταφέρνουν να “εξυψώσουν” το level design. Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα συναντήσετε όμορφα τοπία, με έξυπνους σχεδιασμούς και αρκετή δημιουργικότητα και φαντασία.

Για να αποθηκεύσετε την πρόοδό σας, θα πρέπει να βρείτε ένα απ’ τα monuments που υπάρχουν διάσπαρτα στον χάρτη. Εκεί, κάθε φορά που θα το χρησιμοποιείτε θα αναγεννιούνται όλοι όσοι εχθροί έχουν πέσει απ’ το σπαθί σας. Στα monuments επίσης μπορείτε να κάνετε κάποια upgrades όσον αφορά τον τομέα του health σας. Η αλήθεια είναι πως βρήκαμε τις τοποθεσίες τους λίγο πιο σπάνιες απ’ όσο θα έπρεπε, καθιστώντας δύσκολο το save.

Μία σημαντική διαφορά του Fall of Light απ’ τους υπόλοιπους RPG τίτλους, είναι πως υπάρχει απουσία του skill tree, όσον αφορά τα όπλα και τα spells, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου potions. Λόγω αυτών των παραγόντων, έχετε ένα πολύ μικρό inventory για να διαχειριστείτε.

Η μουσική ταιριάζει τέλεια με το περιβάλλον και την όλη περιπέτεια, χαρίζοντάς σας όμορφες στιγμές, είτε εξερεύνησης, είτε μάχης. Το voice acting το βρήκαμε όμως πολύ μουντό και μονότονο. Ήταν δηλαδή, θαρρείς και κάποιος που βαριόταν διάβαζε φωναχτά το σενάριο μπροστά από ένα μικρόφωνο. Τα puzzles του παιχνιδιού είναι αρκετά εντάξει, όμως στα τελευταία levels αρχίζουν και χαλάνε λίγο, ενώ υπάρχουν υπερβολικά πολλά shards που πρέπει να μαζέψετε.

Τα προβλήματα του Fall of Light αρχίζουν να εμφανίζονται όταν ερχόμαστε στον τομέα του optimization. Το input lag κάνει την μάχη, πονοκέφαλο. Πολλές φορές θα πεθάνετε απλώς επειδή τα hits σας δεν κάνουν register ή ακριβώς επειδή τα χτυπήματα των αντιπάλων κάνουν, όταν δεν θα έπρεπε. Πρέπει να ελπίζετε πως με το σπαθί σας θα πετύχετε κάτι.

Τέλος, όπως είπαμε νωρίτερα μιλώντας για τα όπλα, το σύστημα μάχης, εάν έχετε υπομονή και είστε τόσο τυχεροί ώστε τα χτυπήματά σας να φτάσουν στο σώμα των εχθρών, είναι αρκετά απλό και κατανοητό, με μερικούς εχθρούς όμως να είναι υπερβολικά overpowered, όπως για παράδειγμα οι assassins με τις ασπίδες.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την 1C Entertainment.


VERDICT


To Fall of Light: Darkest Edition είναι ένας όμορφος τίτλος με έξυπνα και καλοσχεδιασμένα features, σαγηνευτικά τοπία και καλογραμμένη μουσική που δυστυχώς αποκρύπτονται ελέω των τεχνικών προβλημάτων. Πάντως, συνεχίζει να αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια παρόλα τα προβλήματά της, εάν σκεφτεί κανείς πως φτιάχτηκε από ένα studio δυο μόλις ατόμων.