*

Τα τσιπ AI της Nvidia εξακολουθούν να αποστέλλονται στην Κίνα παρά την απαγόρευση εξαγωγών των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να στέλνονται στην Κίνα τα πιο προηγμένα τσιπ υπολογιστών τους, αλλά μια νέα έκθεση διαπιστώνει ότι ορισμένοι επεξεργαστές που βρίσκονται σε υλικό διακομιστών εξακολουθούν να πωλούνται σε αγοραστές στη χώρα.

(Credit: mpohodzhay/Shutterstock.com)

Τα προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia εξακολουθούν να φτάνουν στην Κίνα παρά την απαγόρευση των ΗΠΑ για την εξαγωγή τους στη χώρα. Τουλάχιστον 10 Κινέζοι αγοραστές έχουν προμηθευτεί τα υπερσύγχρονα τσιπ της Nvidia από εταιρείες όπως η Supermicro και η Dell, αναφέρει το Reuters.

Οι περισσότεροι από τους μεταπωλητές που εντοπίστηκαν στην έρευνα είναι μικροί κινέζοι λιανοπωλητές. Ορισμένοι από τους αγοραστές είναι κινεζικά πανεπιστήμια και ερευνητικοί οργανισμοί, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία παραθέτει "εκατοντάδες" έγγραφα διαγωνισμού που περιγράφουν λεπτομερώς τις αγορές.

Οι πωλήσεις αυτές θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους περιορισμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι απαγόρευσαν την πώληση προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τους περιορισμούς το 2022, αλλά τα τσιπ εξακολουθούσαν να φτάνουν στο εξωτερικό, οπότε το Υπουργείο Εμπορίου προσπάθησε να κλείσει κάποια παραθυράκια με περισσότερους περιορισμούς τον Οκτώβριο του 2023. Ωστόσο, η Κίνα δεν έχει κανόνες που να απαγορεύουν στους κατοίκους ή τα ιδρύματά της να αγοράζουν τα τσιπ.

Το Υπουργείο Εμπορίου αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters αν διεξάγει έρευνα, αλλά δήλωσε ότι παρακολουθεί την αγορά τσιπ για πιθανές παραβιάσεις των εξαγωγών.

"Εάν διαπιστώσουμε ότι οποιοδήποτε προϊόν μεταπωλήθηκε στη συνέχεια κατά παράβαση των κανόνων ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ, θα συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα", δήλωσε εκπρόσωπος της Nvidia στο πρακτορείο. Το PCMag επικοινώνησε με την Nvidia για σχόλια.

Το δικηγορικό γραφείο της Supermicro δηλώνει στο Reuters ότι κάνει "τα πάντα" για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της δεν παραβιάζουν τους αμερικανικούς περιορισμούς, και η Dell δήλωσε ότι "δεν βρήκε καμία απόδειξη" για τέτοιες παραβιάσεις.

Δεν είναι σαφές πώς οι αγοραστές στην Κίνα κατάφεραν να αποκτήσουν τα τσιπ. Θα μπορούσαν να έχουν αγοραστεί μαζικά πριν από την εφαρμογή της απαγόρευσης των εξαγωγών. Ή θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί κρυφά στην Κίνα χωρίς να το γνωρίζει η Nvidia, σύμφωνα με δικηγόρο που αναφέρεται στην έκθεση.

Ενώ ορισμένα κινεζικά ιδρύματα φέρονται να εξακολουθούν να αγοράζουν προηγμένα αμερικανικά τσιπ, η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των αμερικανικών τσιπ από ορισμένες υποδομές της, αποσύροντας τους επεξεργαστές Intel και AMD από κυβερνητικούς υπολογιστές και δίκτυα τηλεπικοινωνιών.