*

Μήνυση κατά του Grindr για την κοινοποίηση της κατάστασης HIV των χρηστών σε τρίτους

Η εφαρμογή αποκάλυπτε επίσης πληροφορίες όπως το ύψος, το βάρος και ο σεξουαλικός προσανατολισμός των χρηστών.

(Credit: Shutterstock / Matthew Nichols1)

Η εφαρμογή γνωριμιών Grindr έχει μηνυθεί από χρήστες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η εταιρεία μοιράστηκε προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης HIV, της εθνικότητας και του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, με διαφημιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Austen Hays, η οποία κατέθεσε την αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τη Δευτέρα, τα δεδομένα μοιράστηκαν με τρίτους για εμπορικούς σκοπούς χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση των χρηστών, αναφέρει το Bloomberg.

Τα δεδομένα μοιράστηκαν πριν από τον Απρίλιο του 2018 και ξανά μεταξύ Μαΐου 2018 και Απριλίου 2020. Αφορούσε δύο εταιρείες διαφημίσεων, τις Localytics και Apptimize, και ενδεχομένως επηρέασε εκατοντάδες χρήστες.

Η Grindr αναγνώρισε ότι μοιράστηκε ευαίσθητα δεδομένα χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης HIV και των δεδομένων θέσης GPS, με τις εταιρείες το 2018- ωστόσο, τότε επέμεινε ότι η κίνηση ήταν μέρος μιας τυπικής διαδικασίας εντοπισμού σφαλμάτων για μια επερχόμενη λειτουργία υπενθύμισης εξετάσεων HIV. Η εταιρεία μοιραζόταν επίσης πληροφορίες σχετικά με το φύλο, την ηλικία, το ύψος και το βάρος των χρηστών με τις δύο εταιρείες, καθώς και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών και τα αναγνωριστικά προφίλ Grindr.

Το 2021, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νορβηγία για παραβίαση των αυστηρών ευρωπαϊκών νόμων περί απορρήτου δεδομένων με την ανταλλαγή αυτών των δεδομένων, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εναντίον ορισμένων χρηστών της εφαρμογής.

Πέρυσι, ορισμένα δεδομένα εντοπισμού κινητής τηλεφωνίας από το Grindr αγοράστηκαν από μια συντηρητική καθολική ομάδα στο Κολοράντο, η οποία τα χρησιμοποίησε για να εντοπίσει ομοφυλόφιλους ιερείς σε όλες τις ΗΠΑ. Τότε, η εταιρεία ανέφερε ότι έκανε αλλαγές στα δεδομένα που μοιράζεται με τους συνεργάτες της στον τομέα της διαφημιστικής τεχνολογίας το 2020.