*

Moto G7 play

Moto G7 Play Review

Μια οικονομική και αξιόπιστη πρόταση από την Motorola.

3.5 Good
Moto G7 Play Review - Moto G7 play
3.5 Good

Επιγραμματικά

Μια "τίμια" μεν, τυπική δε πρόταση στην κατηγορία του, η οποία ωστόσο είναι αρκετή για να καλύψει τις βασικές σας ανάγκες.
Προτεινόμενη τιμή 159,99€
  • Υπέρ

    • Εξαιρετική αυτονομία/Εργονομικό design/"Καθαρό" λειτουργικό Android χωρίς bloatware/Μεγάλη φωτεινότητα οθόνης
  • Κατά

    • 2GB RAM/Χαμηλές επιδόσεις στο gaming/Μέτρια κάμερα

Η σειρά Moto G της Motorola μας έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ το περσινό Moto G6 αποτέλεσε μια από τις καλύτερες προτάσεις στην χαμηλή προς μέση κατηγορία τιμής. Στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με το Moto G7 Play, το “μικρότερο” και πιο οικονομικό μέλος της σειράς Moto G7, την οποία συμπληρώνουν τα Moto G7, Moto G7 Power και Moto G7 Plus. Ολόκληρη η σειρά διατίθεται στη χώρα μας από τις 8 Απριλίου με το κόστος του Moto G7 Play να κυμαίνεται στα 159.99 ευρώ. Όπως θα δούμε παρακάτω, η συσκευή σαφέστατα υστερεί σε κάποιους τομείς, ωστόσο προσφέρει κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό value for money και αναμένεται να ικανοποιήσει όσους ψάχνουν για ένα προσιτό smartphone που θα καλύψει τις βασικές τους ανάγκες.

Ανοίγοντας την ομολογουμένως εντυπωσιακή συσκευασία του Moto G7 Play θα βρούμε την συσκευή, έναν φορτιστή 10W και ένα καλώδιο USB-C. Οι διαστάσεις της συσκευής είναι λίγο μικρότερες από τις αντίστοιχες του προκατόχου της (Moto G6 Play), αλλά και από τις αντίστοιχες των υπολοίπων μοντέλων της σειράς G7. H οθόνη δεν έχει αλλάξει διαγώνιο σε σύγκριση με το περσινό μοντέλο και παραμένει στις 5.7 ίντσες, με ανάλυση HD (720p). Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα τρία μοντέλα της σειράς έχουν οθόνη 6.2 ιντσών.

To design του G7 Play είναι αρκετά κομψό, ωστόσο μαρτυρά τον low budget προσανατολισμό του. Η κατασκευή του είναι από πλαστικό, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας G7, ενώ η πλάτη του έχει μια ματ υφή που την κάνει ιδιαίτερα ανθεκτική σε γρατζουνιές. Θεωρητικά θα περιμέναμε η πλάτη της συσκευής να αποτρέπει τις δαχτυλιές, ωστόσο μετά από ένα gaming session που διήρκεσε τέσσερις περίπου ώρες παρατηρήσαμε αρκετές δαχτυλιές. Να σημειώσουμε επίσης ότι η συσκευή δεν είναι σχεδιασμένη για να αντέχει την βύθιση στο νερό ή σε κάποιο άλλο υγρό. Σύμφωνα με την Motorola πάντως είναι ανθεκτική σε συνθήκες ελαφριάς βροχής. Εν τω μεταξύ, οι μικρές διαστάσεις και το μικρό βάρος της συσκευής την καθιστούν ιδιαίτερα βολική στην χρήση, αφού μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε άνετα με το ένα χέρι, ενώ η ματ υφή εξασφαλίζει την όσο το δυνατόν καλύτερη “πρόσφυση” στο χέρι σας. Κοινώς είναι απίθανο η συσκευή να γλιστρήσει από τα χέρια σας. Ιδιαίτερα βολικός είναι και ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής, ακριβώς πάνω στο λογότυπο της Motorola.

Στο μπροστινό μέρος του G7 Play συναντάμε ένα IPS πάνελ 5.7 ιντσών, το οποίο προστατεύεται από ένα Gorilla Glass 3. O λόγος οθόνης προς το σώμα της συσκευής είναι λίγο μικρότερος από 76%, καθώς έχουμε αρκετά παχιά bezels, αλλά και το μεγαλύτερο notch από όλα τα μοντέλα της σειράς G7. Η μεγάλη αυτή εγκοπή που βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθόνης περιλαμβάνει το ακουστικό/ηχείο, την μπροστινή κάμερα για τις selfies (8ΜP), καθώς και ένα LED flash. Σε ότι αφορά τώρα τις υποδοχές της συσκευής, στο κάτω μέρος έχουμε υποδοχή USB-C, ενώ στο πάνω μέρος έχουμε μια υποδοχή 3.5mm για ακουστικά. Τα ηχεία της συσκευής βγάζουν στερεοφωνικό ήχο ικανοποιητικής έντασης (χαμηλότερης ωστόσο από αυτής των ανταγωνιστών του). Η ακρόαση μουσικής μέσω της χρήσης ακουστικών είναι επίσης μια αρκετά ικανοποιητική εμπειρία.

To IPS πάνελ έχει ανάλυση 720x1510p με πυκνότητα 294ppi και μέγιστη φωτεινότητα στα 436cd/m2. O λόγος αντίθεσης κυμαίνεται στα 1468:1, τιμή ανώτερη από τον μέσο όρο της κατηγορίας του. Η χρωματική πιστότητα κρίνεται επιεικώς μέτρια σε όλες τις δυνατές ρυθμίσεις (φυσικό, ενισχυμένο, κορεσμένο). Ανάλογες εντυπώσεις αφήνουν και οι γωνίες θέασης. Ως εκ τούτου, το βασικό πλεονέκτημα του G7 Play έναντι των ανταγωνιστών του εντοπίζεται κυρίως στην φωτεινότητα της οθόνης του.

Όσον αφορά την αυτονομία, το Moto G7 Play μας εξέπληξε ευχάριστα, παρά την φαινομενικά μικρή χωρητικότητα μπαταρίας του (3.000mAh). Με μια τυπική χρήση του τηλεφώνου, δηλαδή κλήσεις και browsing, η αυτονομία κυμαίνεται στις τρεις -ενδεχομένως και τέσσερις- μέρες. Μετά από τέσσερις περίπου ώρες αδιάκοπου gaming η μπαταρία είχε αποφορτιστεί κατά 50%. Η φόρτιση πάντως της μπαταρίας είναι κάπως αργή, οπότε για μια πλήρη φόρτιση μπορεί να μεσολαβήσουν 2-3 ώρες.

 

Σε επίπεδο λειτουργικού, το G7 Play έρχεται με το Android Pie 9.0 και το Moto app της Motorola. To τελευταίο σας επιτρέπει να χειριστείτε το τηλέφωνο σας με απλές χειρονομίες μέσω τον Moto Ενεργειών. Λόγου χάρη, μπορείτε να τραβήξετε εύκολα screenshots, αν αγγίξετε την οθόνη με τρία δάκτυλα ή να περιηγηθείτε στο τηλέφωνο σας με ένα μόλις κουμπί μέσω της λειτουργίας OneNav. To UI είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό των συσκευών Google Pixel, ενώ έχουμε εγκαταστημένες μόνο τις βασικές εφαρμογές (απουσιάζει το ενοχλητικό bloatware).

H κάμερα 13MP με διάφραγμα f/2.0 θα καλύψει απλά τις βασικές σας ανάγκες και τίποτα παραπάνω. Το γεγονός ότι είχαμε κάμερα 13MP στο Moto G τρίτης γενιάς που κυκλοφόρησε το 2015 νομίζουμε ότι τα λέει όλα. Οι λήψεις κυμαίνονται στα αναμενόμενα πλαίσια, υπό την προϋπόθεση ότι ο φωτισμός είναι ικανοποιητικός. Ανάλογες εντυπώσεις αφήνει και η μπροστινή κάμερα της συσκευής. Το μόνο θετικό στοιχείο που εντοπίζουμε σε σύγκριση πάντα με τον ανταγωνισμό είναι η δυνατότητα καταγραφής 4K βίντεο στα 30fps. Μπορείτε να δείτε ένα δείγμα από την κάμερα του G7 Play στην παρακάτω φωτογραφία.

Στον τομέα του SoC, η Motorola έχει κάνει την αναβάθμιση από τον Snapdragon 430 που είχαμε δει στο Moto G6 Play στον Snapdragon 632. To ίδιο ακριβώς SoC έχουν και τα Moto G7 και Moto G7 Power, ενώ το Moto G7 Plus έρχεται εφοδιασμένο με τον Snapdragon 636. Οι επιδόσεις του επεξεργαστή είναι αρκετά ικανοποιητικές, ωστόσο τα μόλις 2GB μνήμης καλύπτουν απλά τις ανάγκες ενός μέσου χρήστη. Όπως είναι φυσικό, οι χρόνοι φόρτωσης των εφαρμογών δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί, ενώ στην περίπτωση που ανοίξετε πολλές καρτέλες όταν κάνετε browsing ή παίζετε κάποιο “βαρύ” game μπορεί να παρατηρηθούν κολλήματα. Προφανώς απαιτητικά games, όπως το PUBG “γονατίζουν” το G7 Play, αλλά τουλάχιστον είναι playable. H gaming εμπειρία μας βασίστηκε κυρίως στο This War of Mine: Stories - Father's Promise (μείνετε συντονισμένοι για το σχετικό review), έναν όχι και τόσο απαιτητικό τίτλο, ωστόσο ακόμη και σε αυτόν παρατηρήσαμε πτώσεις του frame rate και γενικότερα χαμηλές επιδόσεις. Με άλλα λόγια αν οι επιδόσεις στο κομμάτι του gaming αποτελούν ένα βασικό κριτήριο για να καταλήξετε στo ποιο smartphone θα αγοράσετε, τότε το G7 Play δεν είναι για εσάς. Κλείνοντας, να συμπληρώσουμε ότι η συσκευή δεν υπερθερμαίνεται ακόμη και όταν παίζετε για πολλές ώρες.


VERDICT


Το Moto G7 Play δεν είναι σε καμία περίπτωση ο βασιλιάς στην κατηγορία του, ωστόσο αποτελεί μια αρκετή καλή πρόταση αγοράς για όσους ψάχνουν ένα οικονομικό smartphone που θα καλύψει τις βασικές απαιτήσεις τους. Η εργονομική κατασκευή του, το stock Android λειτουργικό του σε συνδυασμό με την εφαρμογή Moto και η εξαιρετική αυτονομία του αποτελούν τα καλύτερα στοιχεία του. Η μικρή μνήμη του (2GB) αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του, καθώς από αυτήν απορρέουν οι σχετικά υψηλοί χρόνοι φόρτωσης των εφαρμογών και οι χαμηλές επιδόσεις στα απαιτητικά games.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Λειτουργικό: Android Pie 9.0
SoC: Qualcomm Snapdragon 632: 1.8Ghz octa-core Kryo 250 CPU, Adreno 506GPU
Διαγώνιος οθόνης: 5.7"
Ανάλυση οθόνης: 720x1510 pixels
Πυκνότητα οθόνης: 294ppi
Μνήμη: 2GB RAM
Εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος: 32GB (microSD έως 512GB)
Κάμερα: Kύρια κάμερα 13ΜP, f/2.0, Μπροστινή κάμερα: 8MP, f/2.2
Μέγιστη ανάλυση εγγραφής βίντεο: Κύρια κάμερα 4Κ (30fps), Μπροστινή κάμερα 1080p (30fps)
FM Radio: NAI
Bluetooth: v4.2 LE
Wi-Fi: 802.11 b/g/n, 2.4GHz, Wi-Fi Hotspot
USB: USB 2.0 Type-C
NFC: OXI
GPS: GPS, AGPS, LTEPP, SUPL, GLONASS
Υποστήριξη Dual SIM: NAI
Water Protection: OXI
Μπαταρία: 3.000mAh
Βάρος: 149gr
Διαστάσεις: 147.31x71.5x7.99mm

About Pantelis Daskalelos