*

Samsung Galaxy A50

Samsung Galaxy A50 Review

Μια άκρως ελκυστική mid-range πρόταση από τη Samsung.

4.0 Excellent
Samsung Galaxy A50 Review - Samsung Galaxy A50
4.0 Excellent

Επιγραμματικά

Μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόταση από την Samsung στον χώρο των mid-range συσκευών.
Προτεινόμενη τιμή 379,00€
  • Υπέρ

    • Εντυπωσιακό design/Αρκετά premium χαρακτηριστικά/Εξαιρετική αυτονομία/Εξαιρετικές επιδόσεις στο gaming
  • Κατά

    • Απαιτείται third party εφαρμογή για την καταγραφή 4K βίντεο/Θα θέλαμε λίγη παραπάνω λεπτομέρεια στις φωτογραφίες

Είναι κοινό μυστικό ότι η Samsung έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στον μεγαλύτερο “παίκτη” της παγκόσμιας αγοράς των smartphones. O ανταγωνισμός ωστόσο είναι υψηλότατος και η κορεατική εταιρεία θα πρέπει να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον χώρο των mid-range συσκευών, αν θέλει να διατηρηθεί στην κορυφή. Η πέμπτη γενιά της σειράς Galaxy A αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της Samsung να πρωτοστατήσει σε έναν χώρο που κατά παράδοση κυριαρχούν οι κινεζικές εταιρείες, όπως η Huawei. H “ναυαρχίδα” της σειράς αυτής είναι το Galaxy A80, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του μήνα, ωστόσο το Galaxy A50 κοσμεί ήδη τα ράφια των καταστημάτων και αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για όσους ψάχνουν μια ποιοτική mid-range συσκευή.

Σε επίπεδο design το Galaxy A50 κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις. Η Samsung χρησιμοποιεί τον όρο “3D Glasstic”, ο οποίος προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων glass και plastic. Στην πραγματικότητα βέβαια, μόνο η πρόσοψη της συσκευής είναι κατασκευασμένη από γυαλί, αφού τόσο το πίσω μέρος της, όσο και το πλαίσιό της είναι από πλαστικό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ειδική επίστρωση που βρίσκεται στην “πλάτη” του Galaxy A50 αντανακλά το φως, δημιουργώντας εντυπωσιακές χρωματικές αποχρώσεις. Να προσθέσουμε επίσης σε αυτό το σημείο ότι η συσκευή διατίθεται σε τέσσερα χρώματα στην ελληνική αγορά (κοραλί, λευκό, μαύρο και μπλε) με προτεινόμενη λιανική τιμή πώλησης στα 379 ευρώ. Η glossy υφή της συσκευής την κάνει -όπως είναι αναμενόμενο- επιρρεπή σε δαχτυλιές, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ιδιαίτερα βολική στην χρήση (ακόμη και με ένα χέρι) και είναι μάλλον αδύνατο να γλιστρήσει από τα χέρια σας. Να σημειώσουμε επίσης ότι η συσκευή δεν είναι σχεδιασμένη για να αντέχει την βύθιση στο νερό ή σε κάποιο άλλο υγρό.

Στο κάτω μέρος της οθόνης συναντάμε και τον ενσωματωμένο σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι παρόμοιος με αυτόν που συναντήσαμε στο Samsung Galaxy S10+. Οι ταχύτητες “ανάγνωσης” του δακτυλικού αποτυπώματος και του ξεκλειδώματος της συσκευής είναι ως επί τω πλείστον ικανοποιητικότατες. Σε μια μόνο περίπτωση χρειάστηκε να τοποθετήσουμε αρκετές φορές το δάκτυλο μας στην οθόνη μέχρι ο σαρωτής να αναγνωρίσει το αποτύπωμά μας, και με δεδομένο ότι χρησιμοποιήσαμε το Galaxy A50 για ένα περίπου μήνα, είναι φανερό ότι μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Στην πρόσοψη του Galaxy A50 συναντάμε μια Super AMOLED οθόνη 6.4 ιντσών, η οποία προστατεύεται από ένα Gorilla Glass 3. Ο λόγος οθόνης προς το σώμα της συσκευής είναι λίγο μικρότερος από 85%, κοινώς έχουμε πολύ μικρά bezels. To notch σχήματος U βρίσκεται στο πάνω κεντρικό μέρος του Infinity-U πάνελ της συσκευής και φιλοξενεί την selfie κάμερα. Σε ότι αφορά τώρα τις υποδοχές της συσκευής, στο κάτω μέρος συναντάμε μια υποδοχή USB-C και μια υποδοχή 3.5mm για ακουστικά. Στο κάτω μέρος συναντάμε επίσης και το ηχείο της συσκευής, το οποίο βγάζει μονοφωνικό ήχο υψηλής έντασης. Τα καλά νέα σταματούν εδώ όμως, καθώς η ποιότητα του ήχου είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ιδίως στις ψηλές συχνότητες. Αν χρησιμοποιήσετε ακουστικά πάντως, η ποιότητα του ήχου αυξάνεται κατακόρυφα, αφήνοντας εκ διαμέτρου αντίθετες εντυπώσεις. Το Super AMOLED πάνελ έχει ανάλυση 1080x2.340p με αναλογία 19.5:9, πυκνότητα 403ppi και μέγιστη φωτεινότητα στα 550cd/m2. H χρωματική πιστότητα κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ενώ οι γωνίες θέασης είναι άριστες.

Όσον αφορά την αυτονομία, το Galaxy A50 μας άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις. To γεγονός αυτό οφείλεται στην μεγάλη χωρητικότητα μπαταρίας (4.000mAh) σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική 10nm του Exynos 9610 SoC. Με μια τυπική χρήση του τηλεφώνου, δηλαδή κλήσεις και browsing, η αυτονομία κυμαίνεται στις τρεις περίπου μέρες. Με μια πιο “βαριά” χρήση, δηλαδή gaming, αναπαραγωγή βίντεο κ.ο.κ, η αυτονομία κυμαίνεται στην μιάμιση περίπου μέρα.

Σε επίπεδο λειτουργικού, το Galaxy A50 έρχεται με το Android Pie 9.0 και το One UI που αποκαλύφθηκε στο περσινό Samsung Developer Conference. H βασική λογική που διέπει το συγκεκριμένο user interface είναι η διατήρηση του πιο σχετικού περιεχομένου στο κάτω μέρος της οθόνης, έτσι ώστε να γίνεται πιο εύκολη η χρήση του smartphone με το ένα χέρι. Πιθανόν βέβαια να χρειαστείτε λίγο χρόνο μέχρι να εξοικειωθείτε με τη χρήση του One UI και να συνηθίσετε τα ανανεωμένα εικονίδια των εφαρμογών.

Στο Galaxy A50 συναντάμε μια τριπλή κάμερα, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος του. Η κύρια κάμερα έχει αισθητήρα 25MP με διάφραγμα f/1.7, η δεύτερη έχει αισθητήρα 8MP με διάφραγμα f/2.2, ενώ η τρίτη κάμερα 5MP με διάφραγμα f/2.2. H τελευταία δεν τραβά φωτογραφίες, αλλά υπολογίζει το βάθος πεδίου (depth sensor). Στις default ρυθμίσεις το Galaxy A50 τραβά φωτογραφίες στα 12MP και θα χρειαστεί να επιλέξετε την αναλογία 3:4H για να τραβήξετε φωτογραφίες στα 25MP. Η δεύτερη κάμερα διαθέτει υπερευρυγώνιο φακό, ενώ η μπροστινή κάμερα για τις selfies έχει αισθητήρα 25MP. Για να τραβήξετε βέβαια φωτογραφίες 25MP θα χρειαστεί να επιλέξετε την αναλογία 3:4H, όπως προαναφέραμε.

Σε γενικές γραμμές οι παραγόμενες φωτογραφίες -με την προϋπόθεση ότι ο φωτισμός είναι επαρκής- έχουν ζωντανά χρώματα και ικανοποιητική -αν και όχι την καλύτερη δυνατή- λεπτομέρεια. Τα δεδομένα αυτά ισχύουν τόσο στις λήψεις με την κύρια ή την selfie κάμερα, όσο και στις υπερευρυγώνιες λήψεις. Αξίζει να αναφέρουμε και την λειτουργία Scene Optimizer, η οποία αναγνωρίζει 20 διαφορετικά σκηνικά και με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνει τις φωτογραφίες σας. Στο κομμάτι του βίντεο, υπάρχει δυνατότητα καταγραφής στα 1080p/30fps, αλλά όχι και στα 60fps. H απόδοση του Galaxy A50 πάντως στον συγκεκριμένο τομέα είναι εξαιρετική. H δυνατότητα καταγραφής σε 4K φαινομενικά απουσιάζει, αν και μπορεί να υποστηριχτεί από το hardware, καθώς έχουμε δει το feature αυτό και σε συσκευές με μικρότερη... ιπποδύναμη, όπως το Moto G7 Play. Λέμε φαινομενικά, καθώς αν κατεβάσετε την εφαρμογή Open Camera θα μπορέσετε να κάνετε καταγραφή βίντεο σε 4K στα 30fps.

Σε ότι αφορά το SoC, η Samsung χρησιμοποιεί στην προκειμένη περίπτωση τον ολοκαίνουργιο Exynos 9610. O οχταπύρηνος επεξεργαστής απαρτίζεται από τέσσερις Α73 πυρήνες χρονισμένους στα 2.3GHz και τέσσερις A53 πυρήνες χρονισμένους στα 1.7GHz και την Mali-G72MP3 GPU. Τα 4GB RAM εξασφαλίζουν ότι δεν θα παρατηρήσετε κολλήματα αν έχετε λόγου χάρη ανοιχτές πολλές καρτέλες όταν κάνετε browsing ή όταν τρέχετε κάποιο απαιτητικό game, όπως το PUBG. Πέρα από το PUBG, δοκιμάσαμε επίσης την Early Access έκδοση του The Elder Scrolls Blades και το SpellForce: Heroes & Magic (μείνετε συντονισμένοι για τα reviews μας) και μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του Galaxy A50. Αν το mobile gaming αποτελεί προτεραιότητα για εσάς και δεν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά μιας flagship συσκευής, τότε μπορείτε να επενδύσετε άφοβα στο Galaxy A50.


VERDICT


Με συσκευές σαν το Galaxy A50, η Samsung δείχνει κάτι παραπάνω από ικανή να κατακτήσει την αγορά των mid-range smartphones. To εκλεπτυσμένο design, οι εξαιρετικές επιδόσεις στο κομμάτι του gaming και στην καταγραφή βίντεο, τα premium χαρακτηριστικά (One UI, ενσωματωμένος σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος) και η μεγάλη αυτονομία καθιστούν το Galaxy A50 ως μια εκ των καλυτέρων προτάσεων στην κατηγορία του.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Λειτουργικό: Android Pie 9.0
SoC: Exynos 9610: (4x Cortex-A73 στα 2.3GHz + 4x Cortex-A53 στα 1.7GHz), Mali-G72MP3 GPU
Διαγώνιος οθόνης: 6.4"
Ανάλυση οθόνης: 1080x2.340 pixels
Πυκνότητα οθόνης: 403ppi
Μνήμη: 4GB RAM
Εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος: 128GB (microSD έως 512GB)
Κάμερα: Kύρια κάμερα 25 MP, f/1.7, 8 MP, f/2.2 (ultrawide), 5 MP, f/2.2, depth sensor, Μπροστινή κάμερα: 25MP, f/2.0
Μέγιστη ανάλυση εγγραφής βίντεο: 1080p (30fps)
FM Radio: OXI
Bluetooth: v5.0 LE
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac 2.4G+5GHz
USB: USB 2.0 Type-C
NFC: NAI
GPS: GPS, Glonass, Beidou, Galileo
Υποστήριξη Dual SIM: NAI
Water Protection: OXI
Μπαταρία: 4.000mAh
Βάρος: 166gr
Διαστάσεις: 158.5x74.7x7.7mm

About Pantelis Daskalelos