*

Samsung Galaxy S10+

Samsung Galaxy S10+ Review

Ίσως το καλύτερο Android κινητό μέχρι στιγμής.

5.0 Outstanding
Samsung Galaxy S10+ Review - Samsung Galaxy S10+
5.0 Outstanding

Επιγραμματικά

Το Samsung Galaxy S10+ είναι μια από τις καλύτερες -αν όχι η καλύτερη- επιλογές στη high-end κατηγορία και μπορεί να καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς χρήστες.
Προτεινόμενη τιμή 1.039,00€
  • Υπέρ

    • Η καλύτερη οθόνη σε κινητό μέχρι σήμερα/Ευρυγώνια κάμερα/Ποιότητα κατασκευής/One UI
  • Κατά

    • Υψηλή τιμή διάθεσης/Όχι πολύ ποιοτικές selfies

Άλλη μια χρονιά ξεκίνησε και η Samsung πιστή στο ραντεβού της μας έφερε τη νέα σειρά S των Galaxy κινητών της. Αυτή τη φορά πρόκειται να δούμε την απόλυτη "ναυαρχίδα" της εταιρείας που ακούει στο όνομα S10 Plus. Το νέο κινητό που κρατάμε στα χέρια μας δεν είναι κάτι το τελείως πρωτοποριακό, όμως δεν του λείπουν οι έξτρα λειτουργίες που χρειαζόντουσαν για να γίνουν αισθητές μερικές βελτιώσεις σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Μία από τις σημαντικότερες προσθήκες του S10 Plus είναι ο ultrasonic σένσορας για τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Επιπλέον, έχουμε μια ανανεωμένη "Infinity-O" οθόνη και συνολικά 5 κάμερες. Επίσης, προστέθηκε και ένα "Bright Night" mode, όπως το αποκαλούν, που βελτιώνει λίγο τις λήψεις μας στο σκοτάδι. Όντας από τα πρώτα smartphones του έτους, το νέο Galaxy προφανώς και έρχεται με τον νεότερο Snapdragon επεξεργαστή, αν και εμείς στην Ευρώπη θα το λάβουμε με τον νέο Exynos, που υπόσχεται περίπου τις ίδιες επιδόσεις. Πάμε να δούμε όμως και λίγο πιο αναλυτικά τι έρχεται να μας προσφέρει η νέα ναυαρχίδα της Samsung.

Σχεδιασμός

Βλέποντας πρώτη φορά το S10+ παρατηρούμε ότι για πρώτη φορά η Samsung προσπαθεί να κάνει έναν bezelless σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνολογία στην οθόνη για την selfie camera που αποκαλεί hole-punch. Ουσιαστικά έχει δημιουργήσει δύο τρύπες κάτω από την οθόνη για να τοποθετήσει τις κάμερες και έτσι συνεχίζει από πάνω η οθόνη, κάτι που ακούγεται εντυπωσιακό, όμως στην πράξη μοιάζει λίγο με ένα μικρό bezel. Έχοντας δουλέψει μερικές εβδομάδες με το κινητό, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το punch hole συνηθίζεται σίγα σιγά από το μάτι, όμως βρίσκεται εκεί και σε ορισμένες εφαρμογές δεν γίνεται να μην το παρατηρήσετε. Μάλιστα το S10+ που έχει και δύο κάμερες μπροστά, είναι ακόμα μεγαλύτερο και αισθάνεστε σαν δύο μάτια να σας κοιτάνε συνέχεια, γι’ αυτό αρκετοί χρήστες έχουν κάνει κάποια custom wallpapers βασίζοντάς τα σε αυτόν τον σχεδιασμό. Το αν το hole-punch είναι μια καλή λύση για τα ενοχλητικά notches που είχαμε κατά κύριο λόγο τον περσινό χρόνο είναι καθαρά θέμα γούστου, αλλά σε εμάς σίγουρα μας φαίνεται σαν μια πρόοδο.

Όσον αφορά τις διαστάσεις του κινητού, σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά έχουμε μία μικρή διαφορά προς τα πάνω. Αν και εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ καθημερινά τη Note σειρά της Samsung, οπότε το S10+ μου φάνηκε πιο μικρό (παρόλο που έχει μεγαλύτερη οθόνη) λόγω του bezelless σχεδιασμού και το χρησιμοποιούσα άνετα με το ένα χέρι. Το μοναδικό μου πρόβλημα ήταν στο power button στο πλάι, που έχει τοποθετηθεί αρκετά πάνω και το φτάνεις πολύ δύσκολα με τον δείκτη αν θες να το ανοίξεις με το ένα χέρι. Εκτός από αυτό, όταν χρησιμοποιείτε το κινητό με το ένα χέρι, θα βρείτε τον εαυτό σας πολύ συχνά να πατάει κατά λάθος την οθόνη, εξαιτίας της curved οθόνης στα πλάγια.

Τέλος, αφού μιλάμε για τον σχεδιασμό, πρέπει να αναφέρουμε ότι και το πίσω μέρος του κινητού είναι όλο gorilla glass, οπότε όπως καταλαβαίνετε γίνεται αμέσως μαγνήτης δαχτυλιών, όμως ίσως το αποφύγετε λίγο αυτό ανάλογα το χρώμα της συσκευής, όπως το λευκό. Αν είσαστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε κάποια χρήματα παραπάνω μπορείτε να αποκτήσετε τις ακριβότερες εκδόσεις της συσκευής που έρχονται με μια πιο εντυπωσιακή κεραμική πλάτη.

Κάμερα

Όπως επιτάσσει η μόδα τώρα, ίσως η πιο σημαντική κατηγορία στην ανάλυση ενός κινητού είναι και η κάμερά του. Το S10+ έχει μια πολύ σημαντική αλλαγή από το S9+ και το note 9. Ο λόγος γίνεται για την έξτρα κάμερα που φέρνει η καινούργια ναυαρχίδα: ένας ultrawide φακός που πρόκειται να σας βοηθήσει αρκετά στις λήψεις σας.

Πιο συγκεκριμένα στο πίσω μέρος έχουμε ένα setup τριών καμερών. Η κεντρική κάμερα είναι μία 12MP (F/1.5, F/2.4) και από εκεί και πέρα συναντάμε έναν 12MP (F/2.4) τηλεφακό που μας προσφέρει 2X οπτικό zoom και τον ευρυγώνιο φακό στα 16MP (F/2.2) που μας προσφέρει θέαση 123 μοιρών.

Όσες μέρες χρησιμοποιούσαμε το S10+ τις περισσότερες φορές κάναμε τις λήψεις μας με τον ευρυγώνιο φακό, κάτι που μας δείχνει πόσο σημαντική και απαραίτητη ήταν η προσθήκη του. Αν θέλετε και εσείς να κάνετε μακρινές λήψεις ή τοπία για παράδειγμα, τότε σίγουρα θα τον ευχαριστηθείτε και εσείς περισσότερο.

Επίσης, για τους λάτρεις του portrait mode που έχουμε εδώ και λίγο καιρό, η Samsung έκανε κάποιες βελτιώσεις στο Live Focus mode που είχε το λογισμικό της. Τώρα έχει βάλει αρκετά διαφορετικά εφέ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να “παίξετε” με τις φωτογραφίες σας, όπως το Color Point ή το Spin. Ουσιαστικά είναι περίπου τα filters του Instagram, αλλά τώρα μπορείτε να τα δείτε και πριν κάνετε την λήψη. Επιπλέον, το AΙ που είχαμε δει και στο Note 9 επιστρέφει με ακόμα περισσότερες δυνατότητες και με σχετικά μεγάλη ακρίβεια αναγνωρίζει τι φωτογραφίζετε και βελτιώνει τις ρυθμίσεις ώστε να κάνετε την βέλτιστη λήψη.

Στο μπροστινό μέρος θα συναντήσουμε δύο κάμερες για λήψη selfies, μία 10MP (F/1.8) και μία 8MP (F/2.2) με σένσορα για το βάθος. Στην πράξη έχουμε την επιλογή για δύο ειδών selfies. Την κανονική και την wide που μπορούμε να καλύψουμε λίγο μεγαλύτερο χώρο. Η χρήση της δεύτερης κάμερας βοηθάει στο blurring του background, κάτι που πρακτικά δεν μπορεί να κάνει το S10 που διαθέτει μία selfie κάμερα. Βέβαια, να πούμε εδώ ότι δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη βελτίωση από το Note 9 και η χρήση της wide επιλογής δεν καλύπτει όσο χώρο θα θέλαμε ή έχουμε δει σε άλλα παρόμοια setup άλλων κινητών. Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και θα σας αφήσουν αρκετά ικανοποιημένους.

Όσον αφορά τη λήψη βίντεο, εδώ έχουμε μερικές διαφορές από την προηγούμενη γενιά όπως είναι λογικό. Έχουμε μία σημαντική προσθήκη που η Samsung αποκαλεί Super Steady, η οποία εκμεταλλεύεται τον ευρυγώνιο φακό και όπως καταλαβαίνετε μας προσφέρει αρκετά καλό stabilization, κάτι που αποδείχτηκε αρκετά λειτουργικό και χρήσιμο τις περισσότερες φορές. Να αναφέρουμε εδώ ότι προφανώς το S10+ διαθέτει την super slow motion λειτουργία, που η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται λίγη εξάσκηση μέχρι να καταφέρετε να την χρησιμοποιήσετε, όμως το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό και θα σας ανταμείψει. Εννοείται ότι αν επιθυμείτε το κινητό μπορεί να υποστηρίξει λήψη βίντεο μέχρι 2160p στα 60fps, όμως είναι κάτι που ακόμα και σήμερα σίγουρα δεν πολυχρησιμοποιείται, όμως βρίσκεται εκεί αν θελήσετε.

Επιδόσεις

Όπως κάθε χρόνο, η σειρά S της Samsung έρχεται εξοπλισμένη με τη νεότερη γενιά των Snapdragon επεξεργαστών ή με την νεότερη γενιά των Exynos για εμάς εδώ στην Ευρώπη. Εμείς δοκιμάσαμε την ευρωπαϊκή έκδοση, οπότε θα σας πούμε τις εντυπώσεις μας με τον νέο Exynos 9820, ο οποίος θεωρείται γενικά λίγο κατώτερος του Snapdragon 855, όμως οι επιδόσεις τους γενικά είναι παρόμοιες. Να σημειώσουμε όμως εδώ, ότι παρά τη χρήση του Exynos, στο Antutu Benchmark το κινητό κατάφερε να ξεπεράσει κάθε άλλο σκορ και να βγει στην πρώτη θέση, άρα σίγουρα δεν χάνουμε και πολλά. Επίσης, βρέθηκε αρκετά ψηλά και στο Geekbench 4 και κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους μέχρι στιγμής ανταγωνιστές του.

Προφανώς, αφού μιλάμε για μια νέα γενιά επεξεργαστών δεν θα μπορούσαμε παρά να είχαμε την απόλυτη smooth εμπειρία λειτουργώντας το κινητό μας. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και αρκετά το One UΙ και το Android 9.0 που είναι σίγουρα με διαφορά το καλύτερο και πιο “ελαφρύ” λογισμικό που είχαμε σε Samsung κινητό. Εμείς είχαμε στα χέρια μας την έκδοση των 8GB RAM, τα οποία φάνηκαν αρκετά για να “σηκώσουν” όλες τις εφαρμογές μας και να μην επηρεαστεί καθόλου η επίδοση του κινητού, βέβαια αν κάποιος επιθυμεί και πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη, τότε το κινητό υπάρχει και σε έκδοση με 12GB, αν και εμείς το θεωρούμε λίγο υπερβολή.

Δοκιμάζοντας το S10+ σε μερικά παιχνίδια, όπως το Asphalt 9 και το Pubg Mobile που είναι και τα δύο πολύ απαιτητικά, παρατηρήσαμε ότι είχαμε την τέλεια εμπειρία και τελείως αψεγάδιαστη. Μπορεί το punch-hole να μας έκρυβε λίγο από την οθόνη, όμως κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν το καταλαβαίναμε ιδιαίτερα. Βέβαια, αν επιθυμείτε μπορείτε να μην παίξετε σε full-screen mode και να μην χάνετε καθόλου από την οθόνη, αλλά θα δημιουργούνται 2 μικρά bezels πάνω και κάτω. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενώ παίξαμε για αρκετή ώρα, το κινητό άργησε να... ανεβάσει θερμοκρασία. Όσον αφορά το online gaming κιόλας, να ξέρετε ότι το S10 υποστηρίζει μεγαλύτερες ταχύτητες σε 4G και σε Wi-Fi, κάτι που στην πράξη δεν συναντούμε στη χώρα μας, όμως καλό είναι να ξέρουμε ότι στο μέλλον το κινητό θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Εφόσον μιλάμε για ένα Samsung κινητό, αυτόματα οφείλουμε να μιλήσουμε για την καταπληκτική οθόνη του. Η νέα quad HD+ Dynamic Amoled του Galaxy S10+ είναι πραγματικά η καλύτερη οθόνη που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα η εταιρεία με διαφορά. Η δυναμική πλέον HDR10+ οθόνη έχει μία λειτουργία που ονομάζεται “dynamic tone mapping”, η οποία προσαρμόζει τα χρώματα και τη φωτεινότητα της οθόνης για να έχουμε πάντα το τέλειο αποτέλεσμα. Επιπλέον, η φωτεινότητα της οθόνης είναι αρκετά δυνατή, μάλιστα φτάνει περίπου τα 600 nits, το οποίο είναι αρκετά καλό σε σύγκριση για παράδειγμα με το iPhone XS που είναι στα ίδια επίπεδα και κυριαρχούσε μέχρι τώρα.

Άλλο ένα κομμάτι που πρέπει να μιλήσουμε είναι τα ηχεία. Αυτήν τη φορά έχουμε stereo speakers με λειτουργία Dolby Atmos που προσφέρουν αρκετά δυνατό και ποιοτικό ήχο, όχι όμως κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει σε άλλα κινητά. Το ηχείο που βρίσκουμε στο πάνω μέρος, το οποίο βρίσκεται στο ελάχιστο bezel που έχουμε από πάνω, είναι αρκετά δυνατό και γενικά είναι λίγο δύσκολο να καλυφθεί όταν κρατάτε το κινητό, οπότε δεν θα σας δυσκολέψει η θέση του.

Ένας ακόμα σημαντικός τομέας είναι η μπαταρία του S10 Plus. Εδώ έχουμε μία αρκετά μεγάλη στα 4.100 mAh, η οποία μπορεί να μας χαρίσει περίπου 12 ώρες συνεχόμενης χρήσης και άνετα μία ολόκληρη μέρα μέτριας χρήσης. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια μικρή βελτίωση από την ήδη καλή μπαταρία που είχε το Note 9, αλλά μάλλον αυτό γίνεται λόγω του λογισμικού. Το σημαντικό όμως δεν είναι μόνο το μέγεθος της μπαταρίας, σημαντική είναι και η προσθήκη του Powershare, το οποίο μας επιτρέπει να φορτίσουμε ασύρματα άλλες συσκευές. Αυτό μπορεί να ακούγεται και λίγο αστείο αρχικά, αλλά χρησιμοποιώντας το κινητό βρεθήκαμε αρκετές φορές να πρέπει να φορτίσουμε τα ασύρματα ακουστικά μας ή το κινητό ενός φίλου που μας έλεγε “ δώσε μου 5-6% ίσα ίσα να μην μου κλείσει” και ρεαλιστικά μιλώντας πάντα θα έχουμε έστω και λίγο να δώσουμε.

Τέλος, να πούμε και δύο λόγια για τον ultrasonic fingerprint sensor, ο οποίος ήρθε για να μας παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι μια ενδιαφέρουσα καινοτομία της Samsung. Καταρχάς, για πρώτη φορά έχουμε ultrasonic αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων από την Samsung και μάλιστα με μία διαφορετική τεχνολογία από τους ανταγωνιστές της.

Μία μικρή σύγκριση που θέλουμε να κάνουμε πριν κλείσουμε αυτό το review είναι και μεταξύ του μικρότερου του μοντέλου, το S10. Αυτή η σύγκριση γίνεται γιατί υπάρχει μία μικρή διαφορά στην τιμή, και παρόλο που το S10 έχει μερικές σημαντικές διαφορές, ίσως να είναι καλύτερη επιλογή για κάποιους. Πιο συγκεκριμένα, το S10+ προσφέρει μεγαλύτερη οθόνη (6,4 ίντσες) σε σχέση με του S10 (6,1) και έχει αρκετά μεγαλύτερη μπαταρία (4.100 mAh αντί για 3.400mAh). Από την άλλη, το S10 έχει τον ίδιο επεξεργαστή και τις ίδιες κάμερες στο πίσω μέρος, κάτι που το κάνει να έχει πρακτικά σχεδόν τις ίδιες επιδόσεις. Σίγουρα είναι ξεκάθαρα θέμα του καθενός το πιο από τα δύο θα προτιμήσει, αν και το S10+ πρακτικά δικαιολογεί την υψηλότερη τιμή του.


VERDICT


Αν θεωρήσουμε ότι δεν έχετε ανάγκη το stylus που παρέχει η note σειρά της Samsung, και άρα δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το Note 10, τότε το S10+ πρόκειται να καλύψει όλες σας τις ανάγκες. Μιλάμε σίγουρα για μία από τις πιο δυνατές ναυαρχίδες αυτήν τη στιγμή, αν όχι για την δυνατότερη. Οι εξαιρετικές του κάμερες, η καλύτερη οθόνη που έχουμε δει μέχρι τώρα σε smartphone και η ανανεωμένη μπαταρία του σίγουρα θα καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς.


Τεχνικά Χαρακτηριστικά


Επεξεργαστής: Exynos 9820 (8nm)
Soc: Οκταπύρηνος (2x2.73 GHz Mongoose M4 & 2x2.31 GHz Cortex-A75 & 4x1.95 GHz Cortex-A55)
Οθόνη: 163.5mm (6.4" πλήρες ορθογώνιο) / 159.9mm (6.3" στρογγυλοποιημένα άκρα)
Ανάλυση: 3040 x 1440 (Quad HD+)
Μέγεθος RAM (GB): 8
Κύρια Κάμερα - Ανάλυση (Πολλαπλή): 12.0 MP + 16.0 MP + 12.0 MP
Εμπρόσθια Κάμερα - Ανάλυση: 10.0 MP + 8.0 MP
Τύπος: Dynamic AMOLED
Διαστάσεις (ΥxΦxΠ, χιλ.):157.6 x 74.1 x 7.8
Βάρος (γρ.):175
Αισθητήρες: Αισθητήρας Επιτάχυνσης, Βαρόμετρο, Αισθητήρας Δακτυλικού Αποτυπώματος, Γυροσκοπικός Αισθητήρας, Γεωμαγνητικός Αισθητήρας, Αισθητήρας Hall, Αισθητήρας Καρδιακών Παλμών, Αισθητήρας Φωτισμού RGB, Αισθητήρας Εγγύτητας
Υποδοχή Ακουστικών: 3.5 χιλ. Stereo