*

Black Shark 2

Black Shark 2 Review

Κατακτά την κορυφή της... gaming τροφικής αλυσίδας.

4.5 Excellent
Black Shark 2 Review - Black Shark 2
4.5 Excellent

Επιγραμματικά

Ένας gaming καρχαρίας που κατακτά την κορυφή της τροφικής αλυσίδας.
Προτεινόμενη τιμή 549,00€
  • Υπέρ

    • Επιβλητικός σχεδιασμός/Εξαιρετικές επιδόσεις ακόμη και στα πιο απαιτητικά mobile games/Το χαμηλότερο latency της αγοράς/Η ευελιξία που παρέχει η λειτουργία Master Touch/Ανταγωνιστική τιμή/Μεγάλη αυτονομία
  • Κατά

    • Ρυθμός ανανέωσης στα 60Hz/Δεν διαθέτει υποδοχή 3.5mm

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα του mobile gaming αυξάνεται ραγδαία. Η είσοδος μάλιστα αρκετών mobile τίτλων στα eSports (PUBG Mobile, Arena of Valor κτλ.) ωθεί όλο και περισσότερους “σκληροπυρηνικούς” gamers στο να ασχοληθούν με τα mobile games. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι “ναυαρχίδες” διαφόρων εταιρειών, όπως το Samsung Galaxy S10+, έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στο gaming κομμάτι, ωστόσο όλο και περισσότεροι παίκτες αναζητούν μια dedicated συσκευή για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τους. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εταιρείες, όπως η Razer, η Asus και η Xiaomi λάνσαραν τα gaming smartphones τους απευθυνόμενες στο παραπάνω αγοραστικό κοινό. To Black Shark της Xiaomi έφτασε πέρυσι το Νοέμβριο στην Ευρωπαϊκή αγορά και λίγους μήνες αργότερα είδαμε τον διάδοχό του, το Black Shark 2, με το οποίο θα ασχοληθούμε στο παρόν review.

Η κομψή, αλλά επιβλητική συσκευασία του Black Shark 2, περιλαμβάνει πέρα από τη συσκευή, φορτιστή, καλώδιο USB-C για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων, αντάπτορα USB-C σε 3.5mm, screen protector, αυτοκόλλητα με το λογότυπο του Black Shark, καθώς και μια ανθεκτική προστατευτική θήκη από πλαστικό. Στο online store της εταιρείας μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε το Black Shark 2 Pro Kit που περιλαμβάνει μια προστατευτική θήκη από Kevlar και το GamePad 2.0, για το οποίο σας ενημερώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Το τελευταίο μετατρέπει πρακτικά το smartphone σας σε μια handheld κονσόλα στα πρότυπα του Nintendo Switch. Δυστυχώς δεν είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε το GamePad 2.0, ελπίζουμε ωστόσο να μας δοθεί αυτή η δυνατότητα στο μέλλον.

Το “επιθετικό” design του Black Shark 2 κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις. Τα άκρα της συσκευής είναι κυρτά, ενώ στο πίσω μέρος της διακρίνουμε το λογότυπο του Black Shark, το οποίο διαθέτει RGB φωτισμό. RGB φωτισμό συναντάμε και σε δύο ακόμα λωρίδες που εντοπίζονται στις πλευρές του smartphone. O φωτισμός αυτός μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας μέσω του Light Settings μενού. Το πίσω μέρος της συσκευής έχει δύο διαφορετικές υφές, μια glossy και μια ματ. Στο glossy μέρος, όπως είναι αναμενόμενο, η συσκευή είναι επιρρεπής σε δαχτυλιές, αν και μπορείτε να αποτρέψετε αυτό το φαινόμενο, αν χρησιμοποιήσετε εξ' αρχής την προστατευτική θήκη που περιλαμβάνεται στη συσκευασία του smartphone. Στο κάτω μέρος της οθόνης συναντάμε και τον ενσωματωμένο σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων, στα πρότυπα των προσφάτων Galaxy A50 και Galaxy S10+. H ταχύτητα “ανάγνωσης” του δακτυλικού αποτυπώματος και η ταχύτητα ξεκλειδώματος της συσκευής είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

Στην πρόσοψη του Black Shark 2 συναντάμε μια AMOLED οθόνη 6.39 ιντσών, ενώ ο λόγος οθόνης προς το σώμα της συσκευής είναι λίγο μικρότερος του 82%. Τα bezels είναι ανεπαίσθητα στην αριστερή και την δεξιά πλευρά της οθόνης, ωστόσο είναι αρκετά μεγαλύτερα στο πάνω (εκεί όπου συναντάμε την selfie κάμερα) και στο κάτω μέρος της. Σε ότι αφορά τις υποδοχές της συσκευές, συναντάμε μόλις μία υποδοχή USB-C, η οποία και βρίσκεται στο κάτω μέρος της. H έλλειψη μιας υποδοχής 3.5mm για ακουστικά σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη, ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αντάπτορα που περιλαμβάνεται στη συσκευασία του Black Shark 2 για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Τα δύο front-facing ηχεία του Black Shark 2 βγάζουν στερεοφωνικό ήχο υψηλής έντασης και ποιότητας χαρίζοντας μια immersive gaming εμπειρία. Η ακρόαση μουσικής από τα ηχεία του smartphone είναι τόσο απολαυστική, που σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε το Hi-Fi ηχοσύστημά μας για να ακούσουμε μουσική πριν κοιμηθούμε, προτιμώντας το Black Shark 2.

Το AMOLED πάνελ έχει ανάλυση 1080x2.340p με HDR και αναλογία 19.5:9, πυκνότητα 403ppi, λόγο αντίθεσης 60.000/1 και μέγιστη φωτεινότητα στα 430cd/m2. Η χρωματική πιστότητα είναι εξαιρετική, οι γωνίες θέασης είναι άριστες, ενώ η συσκευή υποστηρίζει και την τεχνολογία TrueClarity MEMC που εξαλείφει τις όποιες ανεπιθύμητες “θολούρες” και εξομαλύνει την εμπειρία θέασης. Επιπροσθέτως, το Black Shark 2 κατέχει την δεδομένη χρονική στιγμή τα παγκόσμια πρωτεία στο κομμάτι του latency, το οποίο κυμαίνεται στα 43.5ms. Ως εκ τούτου εξασφαλίζεται η ταχύτερη δυνατή απόκριση των touch controls στις εντολές σας. Οι επαγγελματίες gamers, καθώς και όσοι αρέσκονται σε ανταγωνιστικά multiplayer shooters θα εκτιμήσουν αν μη τι άλλο τις ακραίες επιδόσεις του Black Shark 2 σε αυτόν τον τομέα. Ένα ακόμη καινοτόμο feature του Black Shark 2 είναι το λεγόμενο Master Touch. To τελευταίο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε δύο custom επιφάνειες αφής, αλλά και να κάνετε trigger πολλαπλές ενέργειες στην οθόνη σας με τους αντίχειρες σας. Λόγου χάρη στο PUBG Mobile μπορείτε να σκοπεύσετε και να πυροβολήσετε ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τον δεξί σας αντίχειρα.

Ένα από τα ελάχιστα μειονεκτήματα του Black Shark 2, σε σύγκριση με τους άμεσους ανταγωνιστές του, είναι ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης του, ο οποίος κυμαίνεται στα 60Hz. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Razer Phone 2, o ρυθμός ανανέωσης αγγίζει τα 120Hz. Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι η τιμή διάθεσης του Black Shark 2 είναι κατά πολύ χαμηλότερη από αυτή των ανταγωνιστών του (Razer Phone 2 και Asus ROG Phone). Συν τις άλλοις, ελάχιστα games τρέχουν σε περισσότερα από 60fps.

Η συσκευή μας άφησε θετικές εντυπώσεις και σε ότι αφορά την αυτονομία της. Το Black Shark 2 είναι εφοδιασμένο με μια μπαταρία χωρητικότητας 4.000mAh, η οποία κρατά περίπου μιάμιση μέρα με “βαριά” χρήση (μερικές ώρες gaming, αναπαραγωγή βίντεο, ακρόαση μουσικής, κλήσεις κ.ο.κ). Η διάρκεια βέβαια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα games που παίζετε. Για παράδειγμα, ένα τρίωρο gaming session στο PUBG θα εξαντλήσει την μπαταρία σας κατά 50%. Αντίθετα σε ένα λιγότερο απαιτητικό game, όπως το SpellForce: Heroes & Magic μπορείτε άνετα να κλείσετε... οχτάωρο. Να προσθέσουμε ότι όταν η μπαταρία σας πέσει κάτω από το 20%, οι δύο RGB λωρίδες παίρνουν κόκκινο χρώμα υποδεικνύοντάς σας ότι ήρθε η ώρα να φορτίσετε τη συσκευή σας. Η γρήγορη πάντως φόρτιση της μπαταρίας (27W) εγγυάται ότι θα μπορέσετε να συνεχίσετε άμεσα το gaming session σας. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Black Shark 2, 5 λεπτά φόρτισης εξασφαλίζουν μισή ώρα gaming, ενώ 30 λεπτά φόρτισης είναι αρκετά για να αναπληρώσουν το 60% της μπαταρίας.

Σε επίπεδο λειτουργικού, το Black Shark 2 έρχεται με το Android Pie 9.0 και για να αποκτήσετε πρόσβαση στις εφαρμογές σας θα πρέπει να κάνετε swipe την οθόνη από κάτω προς τα πάνω. Σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος της συσκευής θα λέγαμε ότι είναι κάπως δύσκολο να την χειριστείτε μόνο με το ένα σας χέρι. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναφερθούμε και στο Shark Space, το οποίο μετατρέπει το Android interface σε ένα dedicated gaming hub, το οποίο σας δίνει άμεση πρόσβαση σε όλα τα εγκαταστημένα games σας. Για να ενεργοποιήσετε το Shark Space αρκεί να μετακινήσετε τον σχετικό διακόπτη που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της συσκευής. Όταν ξεκινήσετε να παίζετε μπορείτε να κάνετε drag διαγώνια από την πάνω δεξιά πλευρά της οθόνης για να εμφανίσετε το μενού του Gamer Studio, το οποίο σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τα display και τα performance settings ή να απενεργοποιήσετε τα notifications ώστε να παίξετε χωρίς ενοχλητικούς αντιπερισπασμούς.

Στο Black Shark 2 συναντάμε μια διπλή κάμερα, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής. Η κύρια κάμερα έχει αισθητήρα 48MP με διάφραγμα f/1.8, ενώ η δεύτερη έχει αισθητήρα 12MP με διάφραγμα f/2.2 και 2x zoom. Με τη σειρά της, η μπροστινή κάμερα για τις selfies έχει αισθητήρα 20MP με διάφραγμα f/2.0. Να σημειώσουμε ότι η συσκευή μπορεί να τραβήξει full HD ή 4K βίντεο στα 30fps. Οι παραγόμενες φωτογραφίες, ιδίως σε συνθήκες επαρκούς φωτισμού, έχουν ζωντανά χρώματα και ικανοποιητική λεπτομέρεια. Προφανώς οι επιδόσεις της κάμερας του Black Shark υστερούν σε σύγκριση με τις “ναυαρχίδες” της αγοράς, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εν λόγω συσκευή απευθύνεται κυρίως σε όσους αναζητούν κορυφαίες gaming επιδόσεις και όχι στους λάτρεις της φωτογραφίας. Παρόλα αυτά, όπως μπορείτε να δείτε και στα παρακάτω δείγματα, οι φωτογραφίες που θα τραβήξετε είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές για χρήση στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram.

Σε ότι αφορά το SoC, το Black Shark 2 έρχεται εφοδιασμένο με τον Snapdragon 855 της Qualcomm. O οχταπύρηνος επεξεργαστής απαρτίζεται από έναν A76 πυρήνα χρονισμένο στα 2.84Ghz, τρεις A76 πυρήνες χρονισμένους στα 2.41GHz, τέσσερις A73 πυρήνες χρονισμένους στα 1.78GHz και την Adreno 640 GPU. Τα 8GB RAM απογειώνουν τις επιδόσεις του Black Shark 2 και εξασφαλίζουν ότι δεν συναντήσετε κολλήματα ακόμη και στα πιο απαιτητικά games στις υψηλότερες δυνατές ρυθμίσεις τους. Επιπροσθέτως, το Direct Touch Multilayer Liquid Cooling σύστημα ψύξης αποτρέπει την υπερθέρμανση της συσκευής ακόμη και μετά από πολύωρα gaming sessions. Αν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε 100 ευρώ παραπάνω μπορείτε να προμηθευτείτε την έκδοση του Black Shark 2 που έρχεται με 12GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου και διατίθεται σε μαύρο ή ασημί χρώμα. Να σημειώσουμε ότι ο αποθηκευτικός χώρος της βασικής έκδοσης κυμαίνεται στα 126GB (δεν υπάρχει υποδοχή microSD).


VERDICT


Το Black Shark 2 είναι ένα εξαιρετικό smartphone που προσφέρει flagship επιδόσεις σε μια άκρως ανταγωνιστική mid-range τιμή. Το επιθετικό design του, οι ακραίες επιδόσεις του στο gaming, το χαμηλό latency, η δυνατότητα προσαρμογής των controls στα γούστα σας μέσω της Master Touch λειτουργίας και τα ποιοτικά στερεοφωνικά front-facing ηχεία του το καθιστούν ως τον “βασιλιά” της κατηγορίας του.

About Pantelis Daskalelos