*

Οι πωλήσεις των smartphones κατέγραψαν σημαντική πτώση τον Φεβρουάριο λόγω κορονοϊού

Συνολικά απεστάλησαν στους retailers 37 εκατομμύρια λιγότερες μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2018.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας Strategy Analytics, οι παγκόσμιες αποστολές smartphones κατέγραψαν δραματική πτώση της τάξεως του 38% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει ποτέ καταγραφεί στην παγκόσμια αγορά των smartphones.

Αν και τα νούμερα αυτά αφορούν συνολικές αποστολές smartphone συσκευών (shipments) στους retailers, εύλογα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι υπήρξε ένα ανάλογο πλήγμα και στις πωλήσεις των smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Φεβρουάριο του 2019 απεστάλησαν 61.8 εκατομμύρια μονάδες, ενώ αντίστοιχα τον Φεβρουάριο του 2018 απεστάλησαν 99.2 εκατομμύρια μονάδες. Να επισημάνουμε εδώ, ότι και τον Φεβρουάριου του 2018 είχε παρατηρηθεί μείωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2017, ωστόσο αυτή η μείωση ήταν της τάξεως του 3%.

Προφανώς η μείωση αυτή οφείλεται σε συντριπτικό βαθμό στην πανδημία του κορονοϊού που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες. Αρχικά, πλήγηκε η Kίνα και με δεδομένο ότι τα περισσότερα εργοστάσια που βρίσκονται εκεί αναγκάστηκαν να σταματήσουν ή να αναστείλουν την παραγωγή νέων smartphones προκλήθηκαν πλήγματα στην αλυσίδα εφοδιασμού των καταστημάτων. Παράλληλα, ο περιορισμός των μετακινήσεων της μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού στην Κίνα, στις ΗΠΑ και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες σημαίνει ότι όλο και λιγότεροι καταναλωτές επισκέπτονται ένα κατάστημα για να αγοράσουν ένα smartphone. Εν τω μεταξύ, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού είναι επίσης πολύ λογικό αρκετοί καταναλωτές να αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα αγαθά, περιορίζοντας τις τυχόν σπατάλες.

Η αγορά αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα και τον Μάρτιο, καθώς όπως επισημαίνει ο Yiwen Wu, αναλυτής της Strategy Analytics, αρκετοί καταναλωτές είναι “εγκλωβισμένοι” στα σπίτια τους λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων που έχει θεσπιστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον Wu, η βιομηχανία των smartphones μπορεί να ανακάμψει μόνο μέσω ελκυστικών online προσφορών προς στους καταναλωτές. Μια ακόμη εναλλακτική είναι η διάθεση ενός smartphone ως πακέτο με κάποιο ελκυστικό wearable, όπως ένα smartwatch.


Πηγή: Business Wire

About Pantelis Daskalelos