*

Ο Elon Musk πιστεύει ότι θα πρέπει να μπορείτε να παρακολουθείτε ένα βίντεο μαχαιρώματος στο X

Το X αφαιρεί βίντεο με μαχαίρωμα ενός επισκόπου στην Αυστραλία, αλλά αντιδρά στα αιτήματα να το μπλοκάρει παγκοσμίως, με τον Musk να υποστηρίζει ότι αυτό ισοδυναμεί με το να αφήνει την Αυστραλία να ελέγχει ολόκληρο το διαδίκτυο.

(Credit: Joe Hindy / PCMag)

Ο Elon Musk για άλλη μια φορά αντιμάχεται τις προσπάθειες αφαίρεσης περιεχομένου από το X. Αυτή τη φορά έρχεται αντιμέτωπος με τις αυστραλιανές αρχές που απαιτούν από τον Musk να αφαιρέσει ένα βίαιο βίντεο από το X.

Το εν λόγω βίντεο καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας στο Σίδνεϊ που μεταδιδόταν μέσω livestreaming την περασμένη εβδομάδα, όπου ένας 16χρονος μαχαίρωσε τον επίσκοπο της εκκλησίας. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε στο X και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, οπότε οι αυστραλιανές αρχές τους διέταξαν να το αφαιρέσουν. Η X συμμορφώθηκε, αλλά μόνο στην Αυστραλία.

Ο Επίτροπος eSafety της Αυστραλίας έχει την εξουσία να αφαιρεί υλικό που "προωθεί, υποκινεί, καθοδηγεί ή απεικονίζει απεχθή βίαιη συμπεριφορά", το οποίο θα μπορούσε "να γίνει viral και να προκαλέσει σημαντική βλάβη στην αυστραλιανή κοινότητα". Ως εκ τούτου, ο επίτροπος έδωσε εντολή στο X να αφαιρέσει το βίντεο από την πλατφόρμα παγκοσμίως, όχι μόνο στην Αυστραλία. Ο Musk και το X υποστηρίζουν ότι το βίντεο θα πρέπει να επιτραπεί να παραμείνει στο διαδίκτυο εκτός Αυστραλίας.

"Αν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χώρα επιτρέπεται να λογοκρίνει περιεχόμενο για ΟΛΕΣ τις χώρες, κάτι που απαιτεί ο Αυστραλός "Επίτροπος Ηλεκτρονικής Ασφάλειας", τότε τι εμποδίζει οποιαδήποτε χώρα να ελέγχει ολόκληρο το Διαδίκτυο;", έγραψε στο Twitter. Συνεχίζει λέγοντας ότι το βίντεο δεν μπορούν να το δουν οι Αυστραλοί πολίτες και ότι το υλικό δεν αποθηκεύεται σε αυστραλιανούς διακομιστές.

Ο λογαριασμός Global Government Affairs του X πρόσθεσε: "Το X πιστεύει ότι η εντολή της eSafety δεν ήταν εντός του πεδίου εφαρμογής της αυστραλιανής νομοθεσίας και συμμορφωθήκαμε με την οδηγία εν αναμονή της νομικής αμφισβήτησης".

Όπως αναφέρει η The Wall Street Journal, η Google, η Microsoft, η Snap και η TikTok αφαίρεσαν το βίντεο από τις πλατφόρμες τους παγκοσμίως. Η Meta έκανε το ίδιο μετά από κάποιες αντιδράσεις. Αυτό αφήνει το X ως την τελευταία μεγάλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που εξακολουθεί να φιλοξενεί το βίντεο.

"Ενώ η πλειονότητα των κύριων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης έχουν συνεργαστεί μαζί μας, δεν είμαι ικανοποιημένη ότι γίνονται αρκετά για να προστατευθούν οι Αυστραλοί από αυτό το πιο ακραίο και αχρείαστο βίαιο υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο", δήλωσε η Julie Inman Grant, Επίτροπος eSafety της Αυστραλίας, σε συνέντευξη Τύπου, αναφέρει το The Verge. "Γι' αυτό ασκώ τις εξουσίες μου βάσει του νόμου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο για να τους υποχρεώσω επίσημα να το αφαιρέσουν".

Τη Δευτέρα, ένας Αυστραλός δικαστής εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαιτεί από το X να κρύψει το βίντεο, αλλά θα υπάρξουν ακροάσεις για να καθοριστεί τι θα συμβεί αν το X συνεχίσει να αντιστέκεται, αναφέρει η WSJ. Η Αυστραλία θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο στο X άνω των 500.000 δολαρίων ανά παράβαση.

Το X πρόσφατα μπήκε σε παρόμοια μάχη με τις αρχές της Βραζιλίας, οι οποίες ήθελαν το X να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς, αλλά τελικά συμμορφώθηκε με το αίτημα.

Ο επίσκοπος Mar Mari Emmanuel επέζησε από την επίθεση στην εκκλησία - ένας 16χρονος συνελήφθη αφού μέλη της εκκλησίας βοήθησαν να τον ακινητοποιήσουν, αναφέρει το CNN.