*

Ο Μπάιντεν υπογράφει νομοσχέδιο που θα μπορούσε να απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ το επόμενο έτος

Αφού η Γερουσία ψήφισε το δεύτερο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το υπογράφει ως νόμο.

(Credit: BongkarnGraphic/Shutterstock.com)

[UPDATE 26/4/2024] Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε το νομοσχέδιο που αναγκάζει την TikTok να διαχωριστεί από την κινεζική μητρική της εταιρεία ByteDance ή να αντιμετωπίσει μια εθνική απαγόρευση σε όλες τις ΗΠΑ σε 270 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι το TikTok θα μπορούσε να αφαιρεθεί επίσημα από τα καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ μέχρι τις αρχές του 2025.

"Αυτός ο αντισυνταγματικός νόμος είναι μια απαγόρευση του TikTok και θα τον αμφισβητήσουμε στο δικαστήριο", δήλωσε το TikTok.

Οι σημερινές παρατηρήσεις του Biden επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη συνιστώσα της εξωτερικής βοήθειας της νομοθεσίας, αλλά εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απαγόρευση του TikTok.


[Αρχική δημοσίευση 24/4/2024] Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε για την έγκριση ενός νέου νομοσχεδίου που θα αναγκάσει το TikTok να διακόψει τους δεσμούς του με την ByteDance ή να αντιμετωπίσει απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εβδομήντα εννέα γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του μέτρου και 18 ψήφισαν κατά αργά την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας μπορεί να πείστηκε να εγκρίνει αυτή την απαγόρευση της TikTok επειδή δίνει στην ByteDance περισσότερο χρόνο για να αποχωρήσει από την προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου, η οποία μπορεί να μην ήταν νομικά αποδεκτή, αναφέρει το Business Insider.

Εάν ο πρόεδρος Joe Biden υπογράψει το νομοσχέδιο, κάτι που έχει δηλώσει ότι θα κάνει, θα γίνει νόμος. Η TikTok θα έχει στη συνέχεια 270 ημέρες, δηλαδή περίπου εννέα μήνες, για να ξεφορτωθεί τους ιδιοκτήτες της στην Κίνα, να αποδεχτεί την απαγόρευση ή να συνεχίσει τις προσπάθειές της να προσπαθήσει να ανατρέψει το νόμο. Το TikTok θα παραμείνει διαθέσιμο στις ΗΠΑ μέχρι να λήξει αυτό το χρονικό διάστημα.

"Θα υπογράψω αυτό το νομοσχέδιο σε νόμο και θα απευθυνθώ στον αμερικανικό λαό μόλις φτάσει αύριο στο γραφείο μου", δήλωσε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του την Τρίτη.

Αυτό το τελεσίγραφο του TikTok αποτελεί μέρος ενός πακέτου εξωτερικής βοήθειας με το οποίο το Κογκρέσο είχε παλέψει επί μήνες. Τον περασμένο μήνα, μια διακομματική ομάδα Αμερικανών νομοθέτων παρουσίασε ένα αρχικό νομοσχέδιο με την ονομασία "Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act", το οποίο ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα υπογράψει ως νόμο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε γρήγορα το νομοσχέδιο, αλλά η Γερουσία φέρεται να το καθυστέρησε, καθιστώντας ασαφή την τύχη του. Αυτό το δεύτερο νομοσχέδιο, ωστόσο, κινήθηκε πιο γρήγορα, καθώς το κομμάτι του TikTok είναι ένα μικρότερο στοιχείο των ευρύτερων διατάξεων του πακέτου - 95 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, αναφέρει το CBS.

"Η ανάγκη είναι επείγουσα", δήλωσε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. "Για την Ουκρανία, που αντιμετωπίζει αδιάκοπους βομβαρδισμούς από τη Ρωσία- για το Ισραήλ, που μόλις αντιμετώπισε πρωτοφανείς επιθέσεις από το Ιράν- για τους πρόσφυγες και όσους επηρεάζονται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στη Γάζα, το Σουδάν και την Αϊτή- και για τους εταίρους μας που επιδιώκουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό".

Η απαγόρευση του TikTok παρέμεινε ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει το TikTok το 2020, ο Τραμπ έχει έκτοτε ταχθεί κατά της ιδέας της απαγόρευσης κυρίως επειδή μισεί το Facebook. Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος Elon Musk, του οποίου η πλατφόρμα X/Twitter επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι κατασκευάζει μια εφαρμογή "X TV" με επίκεντρο το βίντεο, έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του στο αρχικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok, χαρακτηρίζοντάς το "λογοκρισία".