*

Η εφαρμογή του Facebook ενεργοποιεί την κάμερα του τηλεφώνου χωρίς έγκριση

Ο σχεδιαστής ιστοσελίδων, Joshua Maddux, παρατήρησε το πρόβλημα ενώ έκανε scroll μέσα στην εφαρμογή του Facebook.

Η εφαρμογή Facebook για iOS ενεργοποιεί την κάμερα του iPhone χωρίς συγκατάθεση.

Ο σχεδιαστής ιστοσελίδων, Joshua Maddux, παρατήρησε το πρόβλημα ενώ έκανε scroll μέσα στην εφαρμογή του Facebook. Καθώς μεταφερόταν μεταξύ διαφορετικών σελίδων, εντόπισε την εφαρμογή να δείχνει την κάμερά του μαζί με το κύρια ροή του Facebook.

Ο Maddux ανέβασε το βίντεο στο Twitter, επιδεικνύοντας το πιθανό πρόβλημα ιδιωτικότητας εν δράση. Ένα σφάλμα στην εφαρμογή θα δείξει για λίγο ότι εμφανίζει την κύρια ροή του Facebook πάνω από την προβολή της κάμερας του iPhone. Σε αυτή την περίπτωση, η κάμερα δείχνει ένα χαλί. Αλλά ο Maddux αναρωτιόταν αν η εφαρμογή Facebook μπορεί να καταγράφει κρυφά περισσότερες πληροφορίες από αυτές που έχουν διαπραγματευτεί οι χρήστες.

Ωστόσο, το Facebook λέει πως η ενεργοποίηση της κάμερας ήταν απλά ένα σφάλμα. "Πρόσφατα ανακαλύψαμε πως η εφαρμογή για iOS άνοιγε λανθασμένα στο παρασκήνιο. Στις διορθώσεις του v246 την περασμένη εβδομάδα, κάναμε ένα σφάλμα κατά λάθος όπου η εφαρμογή πήγαινε εν μέρη στην οθόνη της κάμερας όταν γινόταν λήψη μιας φωτογραφίας. Δεν υπάρχουν στοιχεία πως έχει γίνει upload εικόνων/βίντεο, εξαιτίας αυτού," είπε ο αντιπρόεδρος του Facebook Guy Rosen σε tweet.

Όμως, επειδή το σφάλμα προέρχεται από το Facebook (μία εταιρεία με τη φήμη συλλογής δεδομένων χωρίς την έγκριση του κοινού), η ενεργοποίηση της κάμερας γέννησε ερωτήματα στον Maddux, ο οποίος λέει πως το πρόβλημα υπήρχε σε πέντε διαφορετικά iPhones που έτρεχαν iOS 13.2.2. Άλλοι χρήστες του Twitter και μέσα ενημέρωσης είχαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα ενώ χρησιμοποιούσαν την έκδοση iOS της εφαρμογής.

Ο Rosen είπε πως έχουν υποβάλει μία λύση στο iOS App Store. Σύμφωνα με τον Maddux, οι χρήστες iPhone μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα από μόνοι τους μέσα από τις Ρυθμίσεις του iOS, απενεργοποιώντας την πρόσβαση σε κάμερα και μικρόφωνο για την εφαρμογή του Facebook.

About Mike Viliotis