*

Facebook, Instagram απαγορεύουν περιεχόμενο που προωθεί θεραπείες σε LGBT

Η νέα πολιτική φτάνει καθώς οι εκκλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται προς την τοπική κυβέρνηση να απαγορεύσει τις θεραπείες αλλαγής σεξουαλικών προτιμήσεων. “Δεν επιτρέπουμε επιθέσεις εναντίον ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου”, λέει το Instagram.

(Photo by Carl Court/Getty Images)

Το Facebook και το Instagram έχουν αρχίσει να απαγορεύουν περιεχόμενο που προωθεί τις θεραπείες αλλαγής φύλου σε LGBT, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιεύσεων χρηστών.

Η απαγόρευση ισχύει για πρακτικές που επιδιώκουν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου από γκέι ή αμφισεξουαλικό σε ετεροφυλόφιλο. Διευθυντής δημόσιας πολιτικής του Instagram δήλωσε στο BBC ότι το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο δεν θα επιτρέπεται να δημοσιεύεται, από αυτήν την εβδομάδα.

“Δεν επιτρέπουμε επιθέσεις εναντίον ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου και ενημερώνουμε τις πολιτικές μας για την απαγόρευση της προώθησης υπηρεσιών θεραπείας μετατροπής σεξουαλικών προτιμήσεων” αναφέρε ο εκπρόσωπος του Instagram. “Εξετάζουμε πάντα τις πολιτικές μας και θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με ειδικούς και άτομα με προσωπικές εμπειρίες για να ενημερώσουμε την προσέγγισή μας στο θέμα”. Η αλλαγές θα ισχύσουν και για το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram. Νωρίτερα φέτος, οι πλατφόρμες απαγόρευσαν την διαφημιστική προώθηση των συγκεκριμένων θεραπειών.

Η νέα πολιτική έρχεται καθώς οι φωνές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται προς την τοπική κυβέρνηση να απαγορεύσει τις συγκεκριμένες θεραπείες ως ποινικό αδίκημα.Το 2018, η χώρα δεσμεύτηκε να καταστείλει αυτές τις πρακτικές, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα επίσημη δράση. Στις ΗΠΑ, οι θεραπείες αλλαγής σεξουαλικών προτιμήσεων που απευθύνονται σε ανηλίκους έχουν απαγορευτεί σε 20 πολιτείες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο αυστηρά το Facebook και το Instagram θα επιβάλουν την απαγόρευση όταν οι ομάδες αυτές θεραπείας τείνουν να έχουν και θρησκευτικές επιρροές. Μέχρι σήμερα, ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι το Facebook ειδικότερα είναι αργό στις αντιδράσεις του ενάντια στη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στην πλατφόρμα. Ωστόσο, στελέχη της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου, Mark Zuckerberg, δήλωσαν ότι η εταιρεία θέλει να αποφύγει την αστυνόμευση της ελεύθερης έκφρασης.

Το Instagram δήλωσε στο BBC ότι η καθολική απαγόρευση θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί. Έτσι, οι λογαριασμοί χρηστών και οι ομάδες που είναι αφιερωμένες στις θεραπείες ενδέχεται να συνεχίσουν να παραμένουν ορατές, προς το παρόν.