*

Η Amazon αλλάζει γνώμη, λέγοντας πως δεν απαιτεί από τους εργαζομένους να διαγράψουν το TikTok

Απ' ότι φαίνεται, το email από το προσωπικό του τομέα IT της Amazon που ζήτησε από τους εργαζομένους να αφαιρέσουν το TikTok από τις συσκευές smartphone τους, στάλθηκε κατά λάθος.

(Εικόνα από Justin Sullivan/Getty Images)

UPDATE: Ουπς. Απ'ότι φαίνεται, η Amazon δεν σκόπευε να στείλει email στο προσωπικό της στο οποίο τους ζητούσε να κάνουν απεγκατάσταση του TikTok.

"Το email που στάλθηκε το πρωί σε κάποιους εργαζομένους έγινε κατά λάθος. Δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τις πολιτικές μας όσο αφορά το TikTok" δήλωσε η εταιρεία στο PCMag, χωρίς να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Αρχικό άρθρο:

Η Amazon ζητά από τους εργαζομένους της να αφαιρέσουν το TikTok από τις συσκευές smartphone τους, επικαλούμενη “κινδύνους σχετικούς με το απόρρητο”.

“Λόγω κινδύνων σχετικών με το απόρρητο, η εφαρμογή TikTok δεν επιτρέπεται πλέον να βρίσκεται σε συσκευές smartphone που έχουν πρόσβαση σε email της Amazon” δήλωσε το τμήμα IT μέσω email στο προσωπικό της, σύμφωνα με το The New York Times.

Η ταυτότητα του κινδύνου αυτού δεν προσδιορίστηκε. Ωστόσο, τον προηγούμενο μήνα το video-sharing app βρέθηκε να ψάχνει το περιεχόμενο στο clipboard χρηστών iPhone, ύστερα από ενημέρωση του iOS και παρά την υπόσχεση του TikTok να σταματήσει αυτή την πρακτική στο παρελθόν. (Το TikTok από τότε κατηγόρησε πως το 'ψάξιμο' στο clipboard οφείλεται σε μια anti-spam δυνατότητα που σχεδιάστηκε για να σταματάει τα bots. Έχει πλέον αφαιρεθεί.)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκέφτεται επίσης να μπλοκάρει το TikTok, εν μέρει γιατί η μητρική εταιρεία της εφαρμογής Bytedance έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Κίνα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν πως η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορέσει να πείσει την Bytedance να μοιραστεί τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών της για δράσεις κατασκοπίας.

Η Amazon δεν έδωσε άμεσα απάντηση σε αίτημα για σχόλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με το email, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αφαιρέσουν την εφαρμογή TikTok άμεσα, διαφορετικά θα χάσουν την πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Amazon. Από εδώ και πέρα, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο TikTok μόνο μέσω web browser σε laptop.

Το TikTok δήλωσε στο PCMag ότι δεν γνωρίζει το λόγο που η Amazon αναφέρει στους εργαζόμενούς της να διαγράψουν την εφαρμογή. "Παρά το ότι η Amazon δεν επικοινώνησε μαζί μας πριν την αποστολή αυτού του email και συνεχίζουμε να μην καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες της, είμαστε ανοιχτοί σε ένα διάλογο, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να έχουν και να εξασφαλίσουμε πως η ομάδα της θα μπορέσει να συνεχίσει να συμμετέχει στην κοινότητά μας" δήλωσε το TikTok.

Το video-sharing app αρνήθηκε, επιπλέον, πως αποτελεί μέσο κατασκοπίας για τους χρήστες των ΗΠΑ. “Αποθηκεύουμε όλα τα δεδομένα των χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ, με backup των δεδομένων στη Σιγκαπούρη. Τα κέντρα δεδομένων μας βρίσκονται πλήρως εκτός Κίνας και δε βρίσκονται στη δικαιοδοσία του κινέζικου νόμου” ανέφερε η εταιρεία, σε δήλωσή της το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το TikTok σκέφτεται να δημιουργήσει διαφορετικά κεντρικά γραφεία εκτός Κίνας, ώστε να αντιμετωπίσει με αυτό τον τρόπο τις φοβίες περί κατασκοπίας. Τον προηγούμενο μήνα, η Ινδία απαγόρευσε το TikTok και δεκάδες κινέζικες εφαρμογές για smartphone, επικαλούμενη ανησυχίες περί παραβίασης και εκμετάλλευσης των δεδομένων των χρηστών από αυτές τις εφαρμογές.