*

Η νέα έκδοση του Google Chrome θα μπλοκάρει τις παραπλανητικές διαφημίσεις

Η επόμενη έκδοση του Google Chrome browser θα αφαιρέσει όλες τις παραπλανητικές διαφημίσεις από τα “ύποπτα” sites.

Η επόμενη έκδοση του Google Chrome browser θα αφαιρέσει όλες τις παραπλανητικές διαφημίσεις από τα “ύποπτα” sites.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο blog του Vivek Sekhar, product manager του Chrome, η Google προσπάθησε να αυξήσει τα μέτρα προστασίας του browser μπλοκάροντας τα pop-ups και τα νέα windows requests σε μια σειρά από ύποπτα sites. Τα μέτρα αυτά όμως αποδείχθηκαν ανεπαρκή, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αρκούν για να μπλοκάρουν τις ενοχλητικές ή τις παραπλανητικές διαφημίσεις.

Οι διαφημίσεις αυτές προσπαθούν να παραπλανήσουν τους χρήστες του Chrome και να τους αναγκάσουν να κλικάρουν πάνω τους, προσποιούμενες system warnings ή close buttons, τα οποία στην πραγματικότητα δεν κλείνουν την διαφήμιση. Οι διαφημίσεις αυτές όχι μόνο είναι ενοχλητικές, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διάφορους επίδοξους scammers για να αλιεύσουν (phishing) τα προσωπικά δεδομένα σας.Η Google δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για το ποιοι είναι αυτοί οι scammers και σε ποιες δραστηριότητες επιδίδονται, ωστόσο τόνισε ότι το νέο update του Chrome θα μπλοκάρει όλες τις διαφημίσεις στα “ύποπτα” sites. To update αυτό αναμένεται να γίνει διαθέσιμο τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η Google διατήρησε σιγή ιχθύος σχετικά με την αδυναμία της να εμποδίσει αυτά τα ενοχλητικά φαινόμενα στην τελευταία έκδοση του Chrome. Μια εκπρόσωπός της αρκέστηκε στο να δηλώσει: “Θα υπάρχουν πάντα νέοι τρόποι για να παραπλανήσουν τους χρήστες και να παρακάμψουν τα μέτρα προστασίας μας.

Για να επιλυθεί το πρόβλημα θα χρειαστεί να υπάρξει και η ανάλογη πρωτοβουλία από τους ιδιοκτήτες των sites, οι οποίοι πολλές φορές κωλυσιεργούν και δεν αφαιρούν τις παραπλανητικές διαφημίσεις από τα sites τους.” Με βάση το προαναφερθέν blog, οι ιδιοκτήτες των sites μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Abusive Experiences Report μέσω του Google Search Console για να εντοπίσουν τυχόν παραπλανητικές διαφημίσεις μέσα σε αυτό και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αφαίρεσή τους.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν ένα χρονικό περιθώριο 30 ημερών για να προβούν σε αυτές τις ενέργειες και μετά το πέρας αυτού το χρονικού διαστήματος ο Chrome θα αφαιρέσει αυτόματα τις όποιες παραπλανητικές διαφημίσεις.

About Pantelis Daskalelos