*

Η Microsoft αποθηκεύει τον Superman σε... γυαλί

Μετά τα ραδιοφωνικά σόου της δεκαετίας του 1940, η ταινία Superman (1978) αποθηκεύεται στο Project Silica της Microsoft.

Photo by Jonathan Banks for Microsoft

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε, με ασφάλεια, τα δεδομένα σας για πολύ καιρό, ποιό μέσο αποθήκευσης θα επιλέγατε; Σύμφωνα με την Microsoft, καλό θα ήταν να επιλέξετε τον υπό κατασκευή δίσκο από χαλαζία.

Το όνομα του Project Silica και βασίζεται σε femtosecond lasers για την αποθήκευση δεδομένων σε ένα φύλλο από γυαλί. Ως δοκιμή για το Project Silica, η Microsoft συνεργάστηκε με την Warner Bros. για να αποθηκεύσει σε κομμάτι αυτού του γυαλιού, με διαστάσεις 75-επί-75mm και 2mm πάχος, την ταινία Superman του 1978. Το μέγεθος του αποθηκευτικού μέσου έφτανε αυτό ενός σουβέρ.

Η ταινία αποθηκεύτηκε μέσω κωδικοποίησης των δεδομένων με ένα laser υπερύθρων και την δημιουργία "στρωμάτων από τρισδιάστατα πλέγματα και παραμορφώσεις νανοκλίμακας, σε διάφορες γωνίες και βάθη." Το διάβασμα των πληροφοριών από το γυαλί απαιτεί αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, που θα μπορούν να αποκωδικοποιήσουν "εικόνες και μοτίβα που δημιουργήθηκαν ως πολωμένο φως που λάμπει μέσα από γυαλί." Οπότε, αντίθετα με τα άλλα αποθηκευτικά μέσα που σχεδιάστηκαν για λειτουργία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φορητές συσκευές, το Project Silica θα λειτουργεί με πόρους που προσφέρονται από το cloud.

Ακούγεται περίπλοκο, αλλά το πλεονέκτημα είναι το πόσο γερό είναι αυτό το μέσω αποθήκευσης. Η Microsoft ισχυρίζεται πως το γυαλί μπορεί να βράσει μέσα σε νερό, να ψηθεί στον φούρνο στους 500 βαθμούς, να εκτεθεί σε φούρνο μικροκυμάτων και να απομαγνητιστεί, αλλά τα δεδομένα που περιέχει θα παραμείνουν ασφαλή. Η διάρκεια ζωής της "συσκευής" έχει επίσης αυξηθεί και μετριέται σε χιλιάδες χρόνια.

Μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο το όνομα της Warner Bros. για πρώτη συνεργασία, όπως ασυνήθιστο είναι και το πρώτο πείραμα με την ταινία Superman, αλλά όλα έχουν νόημα και περιλαμβάνουν κι ένα μικρό κομμάτι ιστορίας. Στη δεκαετία του 1940, γινόντουσαν εγγραφές των ραδιοφωνικών σειρών του Superman και οι αρχειοφύλακες της Warner Bros. ανακάλυψαν πρόσφατα πως οι εγγραφές ήταν αποθηκευμένες σε κομμάτια γυαλιού σε μέγεθος δίσκου (βινυλίου), με το επιπλέον bonus ότι μπορούν να αναπαραχθούν ακόμα και σήμερα! Οπότε η αποθήκευση της ταινίας σε κομμάτι γυαλί ταιριάζει απόλυτα και διασφαλίζει πως θα εξακολουθεί να παίζει ακόμα και στο μέλλον, όπως ακριβώς οι ραδιοφωνικές σειρές.

Η Microsoft ελπίζει ξεκάθαρα, το Project Silica να γίνει το αποθηκευτικό μέσο του μέλλοντος και πως κάποια μέρα ίσως δούμε όλες τους παραγωγούς ταινιών και σειρών να μεταφέρουν το περιεχόμενό τους... κυριολεκτικά στο γυαλί. Ωστόσο, η αρχειοθέτηση είναι μόνο το ένα κομμάτι του "αποθηκευτικού παζλ" και χρειαζόμαστε κι άλλες λύσεις για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον τεράστιο αριθμό δεδομένων που δημιουργούμε κάθε χρόνο. Πάνω σε αυτό, η Microsoft εργάζεται σε μία λύση που αντί για γυαλί, βασίζεται πάνω στο DNA.

About Mike Viliotis