*

Η Tesla αποκτά έκταση για το νέο της εργοστάσιο στην Κίνα

Στην τεράστια έκταση 860 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων θα λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο που θα επιτρέψει την παραγωγή 500.000 οχημάτων το χρόνο. Όταν εγκαινιαστεί θα επιτρέψει στην Tesla να γλυτώσει τον φόρο της τάξης του 40 τοις εκατό που επιβάλει η Κίνα στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Τον Ιούλιο, η Tesla είχε ανακοινώσει τη συμφωνία που έκανε με την Κίνα που θα της επέτρεπε την παραγωγή 500.000 οχημάτων το χρόνο. Τώρα, η εταιρεία του Elon Musk απέκτησε την έκταση που θα χτίσει το υπερ-εργοστάσιο της στη Shanghai.

Η τοποθεσία του εργοστασίου κατέληξε στην Shanghai που είναι free trade zone και θα επιτρέψει στην εταιρεία να μην έχει ανάγκη από τρίτους συνεταίρους για να ξεκινήσει την παραγωγή. Σύμφωνα με το Reuter, η κινέζικη κυβέρνηση πούλησε στην Tesla ένα κομμάτι γης έκτασης 860 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που θα στεγάσει τις νέες της εγκαταστάσεις.

Η τιμή του οικοπέδου δεν έχει επαληθευτεί ακόμα από την Tesla, αλλά η πολεοδομία της Shanghai δημοσίευσε ότι ένα οικόπεδο έκτασης 864.885 τετραγωνικών μέτρων πουλήθηκε έναντι του 140 εκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, αν δεν είναι αυτό που αγόρασε η Tesla θα είναι σίγουρα μια πολύ απίθανη σύμπτωση.

Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να κοστίσει περίπου 2 δισεκατομμύρια, αλλά με τις κυβερνήσεις να πιέζουν τη μείωση ρύπων σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ακούγεται σαν καλή επένδυση. Η τοπική οικονομία επίσης θα επωφεληθεί καθώς το νέο εργοστάσιο θα ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας και θα ανοίξει νέους εμπορικούς δρόμους στην Ασία.

Ο Robin Ren αντιπρόεδρος διεθνών πωλήσεων της Tesla δήλωσε: "Η διασφάλιση του πρώτου εργοστασίου εκτός Αμερικής, είναι ένα σημαντικό γεγονός που θα σηματοδοτήσει την αρχή του επόμενης εξελιγμένης και αυτόνομης παραγωγής οχημάτων". Ενώ την ίδια στιγμή η Tesla σημείωσε 83.500 πωλήσεις στο τρίτο εξάμηνο του 2018. Αν ο ρυθμός συνεχίζει να αυξάνεται έτσι τότε ο στόχος των 500.000 αυτοκινήτων το χρόνο δεν θα αργήσει να φανεί εύκολος.

About Κώστας Δεσίπρης