*

Η Meta ανοίγει το λειτουργικό της σύστημα VR σε τρίτους κατασκευαστές

Η Asus, η Lenovo και η Microsoft θα είναι οι πρώτες που θα κατασκευάσουν headsets με το λειτουργικό σύστημα της Meta.

(Credit: Meta)

Για χρόνια, η Meta ακολουθούσε το μοντέλο της Apple και διατηρούσε τον έλεγχο της ανάπτυξης του λογισμικού και του υλικού των VR headsets της. Αλλά τώρα ακολουθεί μια προσέγγιση που μοιάζει περισσότερο με το Android, ανοίγοντας το λειτουργικό σύστημα για άλλους προγραμματιστές για να κατασκευάσουν headsets.

Για αρχή, η Meta μετονομάζει το VR OS της από Meta Quest Platform σε Meta Horizon Platform. Το Horizon είναι το παρατσούκλι που χρησιμοποιεί εδώ και καιρό η Meta για τις προσπάθειες ανοιχτού κόσμου, από την εφαρμογή κοινωνικής VR μέχρι τις διάφορες εφαρμογές εργασίας VR. Δεν είναι σαφές αν αυτό σημαίνει ότι η Meta σκοπεύει να εγκαταλείψει εντελώς το όνομα Quest ή να το επιτρέψει μόνο για headsets που αναπτύσσει η ίδια και όχι για υλικό τρίτων. Ωστόσο, η συνοδευτική εφαρμογή για το Meta Quest θα λάβει επίσης αλλαγή ονόματος παρόμοια με την εφαρμογή Meta Horizon. Τα μελλοντικά headsets τρίτων κατασκευαστών θα βασίζονται σε αυτή την εφαρμογή, όπως ακριβώς και το headset Quest της Meta.

Η Meta έχει ήδη τρεις μεγάλες εταιρείες στη σειρά για την ανάπτυξη νέων headsets VR που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Meta Horizon: τις Asus, Lenovo και Microsoft.

Η Asus θα δημιουργήσει σύντομα ένα headset με επίκεντρο το gaming, ενώ η Lenovo θα κυκλοφορήσει ένα που θα είναι προσανατολισμένο στην παραγωγικότητα. Και, μετά τη συνεργασία των δύο εταιρειών που οδήγησε στο Xbox Cloud στο Meta Quest, η Meta και η Microsoft θα αναπτύξουν ένα headset περιορισμένης έκδοσης με θέμα το Xbox. Οι οπαδοί του Xbox ζητούσαν εδώ και χρόνια ένα σετ VR για το Xbox για να ανταγωνιστούν τις επιλογές παιχνιδιών PlayStation VR και αυτό θα είναι τουλάχιστον ένα βήμα πιο κοντά, αν και όχι το ίδιο.

Και τα τρία headsets θα χρησιμοποιούν επεξεργαστές Snapdragon, όπως ακριβώς και το τρέχον υλικό Meta Quest, οπότε δεν είναι σαφές πώς θα διαφοροποιείται το ένα από το άλλο. Αλλά εξακολουθεί να είναι μια αλλαγή στρατηγικής για τη Meta, καθώς εγκαταλείπει τον έλεγχο των VR φιλοδοξιών της ανοίγοντας το υλικό σε άλλους κατασκευαστές.

Η Meta σχεδιάζει να εισαγάγει αλλαγές στο κατάστημα εφαρμογών VR που θα απλοποιήσουν την ανακάλυψη του App Labs. Οι τίτλοι του App Lab είναι συνήθως πιο πειραματικοί και ήταν πιο δύσκολο να βρεθούν.

Με αυτή την αλλαγή, η Meta καλεί επίσης την Google να φέρει το κατάστημα εφαρμογών Play 2D στην πλατφόρμα. Δεδομένου ότι η Meta Horizon Platform τρέχει στο λειτουργικό σύστημα Android, αυτό φαίνεται να είναι ένα εφικτό αίτημα, αν και μένει να δούμε αν η Google θα το ακολουθήσει.

Δεν είναι επίσης σαφές πότε θα φτάσουν τα νέα headsets ή πώς θα τιμολογούνται. Αλλά καθώς η Apple, η Xreal, και άλλες εταιρείες εισέρχονται στον τομέα της μικτής πραγματικότητας, η Meta είναι σαφώς έτοιμη να δοκιμάσει νέα πράγματα για να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της στον τομέα της VR και της XR.