Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Τα Παραλειπόμενα Των Θεοφανείων Στην Ηλιουπολη

Άρθρο του αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου.

Δημοσιεύθηκε στις

Συντάκτης Newsroom

Τα Παραλειπόμενα Των Θεοφανείων Στην Ηλιουπολη

Γράφει ο πάτερ Σεραφείμ Δημητρίου

Σε τίποτα δεν μπορούν να είναι συνεπείς στο Δήμο μας. Με βιασύνη ξεκίνησαν σήμερα στο κολυμβητήριο τον αγιασμό των υδάτων. Ο Συμπαραστάτης του πολίτη δεν πρόλαβε ούτε το Αμήν. 12:04 έπεσαν τα παιδιά στο νερό. Ποιος τους κυνηγά ώστε παραλίγο να κόψουν και την αγιοβασιλειόπιτα, χωρίς ευλογία; Στο τσακ ανέτρεψαν το λάθος αφού σηκώθηκαν οι κληρικοί. Δεν το χουν με τα τελετουργικά. Τι φταίει και αυτή η παρουσιάστρια, άλλοι τα κανονίζουν. Φοβούνται τάχα πως θα τους πάρει κάποιος τον Δήμο; Στο άλλο κόσμο δεν θα πάρουμε τίποτα μαζί μας, και αν βρεθεί τάφος να μας βάλουν μετά από κανένα 15ήμερο, χωρίς τα αξιώματα και τα εξ αυτών θα πάμε στην μάνα γη. Κάποιοι και χωρίς εξόδιο ακολουθία. Φέτος επιλέξαμε να προσευχηθούμε, ανάμεσα στους λίγους πολίτες που κάθε χρόνο συμμετέχουν απέναντι από τους συνωστισμένους παράγοντες. Ήταν όμορφα να ακούς τα σχόλια των πολιτών, μετά την ακολουθία. 

Στην αγία Μαρίνα εχθές και σήμερα ο παπά Ευσέβιος περιέρχεται κατά το παραδοσιακό τρόπο, κατοικίες προς αγιασμό. Ο παπά Λάμπρος εξυπηρετεί μοναστήρι στην Βοιωτία, ο παπά Γιάννης ασθενεί. Το πρωί οι πατέρες Ευσέβιος, Δαμασκηνός και Βασίλειος έκαναν τα προβλεπόμενα της εορτής στο ναό. Το κρύο μας κράτησε εντός, αλλά παπάΔαμασκηνός και οι δύο πρώην Δήμαρχοι της Ηλιούπολης, βγήκαν έξω και τρία περιστέρια πέταξαν από τα χέρια τους στον ουρανό.  Αγιάστηκαν, διάβασαν και την ομιλία μας, που παραθέτουμε στην συνέχεια και όλα με την χάρη του εν Ιορδάνη φανέντος Θεού. 

“Ο φωτισμός μας υπό του Αγίου Πνεύματος, είναι σήμερα το αιτούμενο όλων μας.

Τούτη την ώρα με το αγιασμένο νερό θα λάβουμε την ευλογία του Παρακλήτου Πνεύματος. Αν αφήσουμε τον Θεό να ενεργήσει στη ζωή μας, περιορίζοντας το εγώ στα όσα χρειώδη και όχι στο όλο της ύπαρξης μας, θα καταλάβουμε τον άλλο – τον κάθε άλλο, όσο διαφορετικός και αν είναι – δίπλα μας και θα τον ανεχτούμε, ώστε να μπορούμε να πορευτούμε στην δύσκολη καθημερινότητα.

Φτάσαμε σε σημείο να μην χωρούμε πουθενά. Να μην συγχωρούμε και αυτό είναι ότι μας λείπει , αφού το εγώ μας δεν χωράει πουθενά. Μιας και έχουμε πολύ κρύο θέλω να Σας μεταφέρω μια εικόνα από τα παλιά μοναστήρια. Εκεί υπήρχαν τα κελία, όπου ο κάθε μοναχός εντελώς μόνος ζούσε την άσκηση του. Υπήρχαν όμως και οι κέλες. Ήταν μεγάλοι χώροι με περισσότερα κρεβάτια και εκεί έβαζαν την εστία την φωτιά και κοιμόντουσαν όλοι μαζί για να έχουν θέρμανση και λιγότερη κατανάλωση ξύλων. Ας δούμε αν σήμερα μπορεί αυτό να συμβεί. Βλέπετε τα παιδιά, μεγαλώνουν ικανοποιούμενα σε όλα τα θέλω τους, φτάνοντας σε ηλικία γάμου, που έχει ανέβει στο μετά τα 35, και τότε μαθημένα στα δικά τους, δεν μπορούν να μοιραστούν ούτε την κλίνη με σύζυγο. Η παρουσία σήμερα και των 3 προσώπων της Αγίας Τριάδος στα ρείθρα του Ιορδάνου μας προσκαλεί σε ενότητα, σε συμπόρευση, σε ότι μπορούμε να βάλουμε ως πρόσημο το συν στην ζωή μας, για να την κάνουμε ευκολότερη.

Θεόδωρε Γιωργάκη, Γιάννη Αναγνώστου κύριοι πρώην Δήμαρχοι της πόλης μας, Τάσο Ευσταθίου επικεφαλής δημοτικής παρατάξεως, Γιάννη Πούλε, Κωνσταντίνε Σεφτελή, Παναγιώτη Βιδάλη, Γιάννη Αντζινά, κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι, Βαγγέλη Κοκώση πολιτευτή στην Περιφέρεια, χαιρετίζω την παρουσία και συμπροσευχή Σας με τον λαό της Αγίας Μαρίνης.

Σήμερα ανάγκη παρέστη να βρεθώ αντικαταστάτης εφημέριος, σε μια μικρή ενορία σε υποβαθμισμένη περιοχή των Αθηνών, στον Άγιο Τρύφωνα Κολωνού, λόγω ασθένειας του εκεί εφημερίου. Έχοντας την διακονία και όχι την επιβολή ως αρχή, έφυγα αμέσως, λύνοντας το πρόβλημα του κενού και από κει Σας ευλογώ μαζί με όλους τους ευλαβείς προσκυνητές και ενορίτες του Ναού μας.

Χαιρετίζουμε ευχόμενοι τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, εξαιρετικά τον Φώτη και την Φωτεινή Πίκουλα, συνεργάτες μας μέσα από την προσωπική τους μικρή επιχείρηση την “Μοναστηριακή αυλή”,  όπου διαθέτουν εκκλησιαστικά και μοναστηριακά ειδή, στο προαύλιο του ναού μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνδράμετε στον έρανο της αγάπης και όσους θα το κάνετε τις επόμενες ημέρες παίρνοντας κουπόνια από το νεωκόρο μας, τον οποίον ευχαριστούμε γιατί χωρίς να κάνει τον διακονιάρη στην πόρτα του Ναού, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το ενοριακό μας φιλόπτωχο χωρίς προσκόμματα, αλλά και τόσα άλλα από τα όσα κάνουμε με την αγάπη Σας. Τον ευλογούμε και ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει χαρές από τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Επιπλέον ευχαριστώ όσους προμηθευτήκατε ημερολόγια από την ενορία μας. Από το μικρό κέρδος τους μπορούμε να στηρίξουμε τις μεγάλες ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας του Ναού. Υπάρχουν ακόμα τα ημερολόγια μαγνήτες που πρώτη φορά φτιάξαμε και μπορείτε να τα βάλετε σε οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια και κάθε μέρα να αλλάζετε το φύλλο καθώς και τα μηνιαία ημερολόγια τοίχου. Χθες παραλάβαμε και τα ημερολόγια τσέπης και είναι στη διάθεσή σας με το ετήσιο πρόγραμμα του ναού και πρόβλεψη να είναι σημειωματάριο για τις ασχολίες σας. Με 2 ευρώ μπορείτε να το έχετε πάντα κοντά Σας με πολλές πληροφορίες και προσευχές.

Να ευχαριστήσω ακόμα όσους φέρνεται ρούχα τα οποία προωθούμε σε πολυτέκνους και άλλες ευπαθείς ομάδες, Σας αναγγέλλω ότι πριν κλείσει ο Γενάρης, ένα φιλανθρωπικό κατάστημα με ρούχα και υποδήματα θα λειτουργεί στο ναό μας.

Ευχαριστώ  όσους συνδράμετε στις προσκλήσεις ελέους, για την ελληνική εταιρεία σκλήρυνσης κατά πλάκας με τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση που έγινε, για τους πυρόπληκτους αδελφούς μας με την οικονομική συνδρομή σας προς ενίσχυση τους. Ήδη έχει προγραμματιστεί με την άφιξη από την Πολωνία και την Βραζιλία αντίστοιχα αντιπροσωπειών να γίνει η παράδοση και των από εκεί, με πρωτοβουλία μας συγκεντρωθέντων χρημάτων, όπως ήδη έγινε και με εκείνα που συγκεντρώσαμε, χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης στην Γερμανία, όταν ήμασταν με τον π. Δαμασκηνό από έναν μήνα το περασμένο καλοκαίρι σε αντικατάσταση εκεί εφημερίων. Επίσης θέλω να ξέρετε ότι ξεκίνησε η παράδοση 180 τόνων τροφίμων, ειδών υγιεινής και παιδικών ειδών, στους πρόσφυγες και τους παράτυπα εισελθόντες στην Ελλάδα οικονομικούς και πολιτικούς μετανάστες στην Μακεδονία και την Θράκη. Αυτό μετά από ενέργειες μας προς την Πολωνική Κυβέρνηση, η οποία τελικά με μέριμνα του ίδιου του Πρωθυπουργού της, Ματθαίου Μοραβιέτσκι παραχώρησε το παραπάνω όγκο υλικών, στην χρήση του ομωνύμου της ενορίας ιδρύματος μας,  ώστε αυτά να διατεθούν μέσω των τοπικών Ιερών Μητροπόλεων. Είμαστε περήφανοι για αυτό, γιατί μπορεί να μας κατηγορούν ως φασίστες επειδή υπερασπιστήκαμε τη μοναδικότητα της Μακεδονία μας ή να μας λένε ακροδεξιούς γιατί δεν τους αρέσει η αλήθεια, όμως ξέρουν καλά και εκείνοι και όλοι Σας, ότι οι εκ των τοπικών παραγόντων αυτής της ευλογημένης περιοχής παίζουν με τα λόγια, όμως δεν μπορούν σε τίποτα να σταθούν απέναντι μας, αφού είναι γυμνοί και γυμνοί θα παραμείνουν εφόσον δεν τους αρέσει η αλήθεια και νομιμότητα σε λόγους και έργα. Το ότι δεν ανήκουμε σε κόμματα και παρατάξεις το δήλωσαν, ανήμερα της γιορτής του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ, κάποιοι από τους οποίους δεν το περίμενες. Εμείς εργαζόμαστε από αγάπη στο Θεό και τους ανθρώπους, ενώ οι διώκτες μόνο από ιδιοτέλεια.  Αν κάνουμε λάθη, ζητάμε το έλεος του Θεού και το δικό Σας. Να ξέρετε όλοι, ότι την καταδίκη μας από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιουπόλεως, στην οποία ο νυν Δήμαρχος απαίτησε και ονοματική ψηφοφορία, την θεωρούμε καύχημα και τιμή μας. Οι αρνητές της Εκκλησίας στην πόλη μας, συμπλέοντας με τους αθέους που θέλουν να απαλείψουν την αναφορά της Αγίας Τριάδος από το Ελληνικό Σύνταγμα, να ξέρουν ότι και την καρδιά να μας ξεριζώσουν, Χριστό και Ελλάδα θα βρούν μέσα, ενώ εκείνοι θα καταλάβουν τις θέσεις απαξίωσης τους από την ιστορία, δίπλα στους διώκτες του Χριστού και της Εκκλησίας του.

Χρόνια πολλά σε όλους. Καλή μετάνοια σε αρνητές και διώκτες. Καλό Φωτισμό σε όλους μας”.                                       

Η παρουσία στο Ναό του Κώστα Καλούδη, προέδρου της ΚΑΦΑΔΗΛ, ενός εκ των 25 Δημοτικών Συμβούλων που καταδίκασαν τον αγώνα μας για την Μακεδονία, δεν παραθεωρήθηκε ηθελημένα. Η συμπροσευχή των υπολοίπων πρώην και νυν θεσμικών παραγόντων, είχε δηλωθεί από τηλεφωνήματα τους από την προηγούμενη ημέρα και είχαν καταγραφεί στην ομιλία που ετοιμάστηκε ξημερώματα την εορτής. Καταλαβαίνουμε ότι έρχονται εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι παπάδες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα ονόματα κάθε επισκεπτόμενου ως κομήτη τον Ναό, έστω και αν είναι γνώριμος στους παλιούς.

Καλή και ευλογημένη πολιτική χρονιά!

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

2 σχόλια στο άρθρο “Τα Παραλειπόμενα Των Θεοφανείων Στην Ηλιουπολη
  1. Ο/Η Ευαγγελία λέει:

    Καλά χριστούγεννα σε Πρεσβύτερους καί πιστούς ενορίτες τής Αγίας Μαρίνας . Δύναμη και κουράγιο στους καθημερινά μεγάλους Αγώνες τους γιά μία πόλη χαρούμενη με Αξίες ανεκτίμητες επί Παρόντος καί διά Μέλλοντος-Αμήν

  2. Ο/Η Κωστας λέει:

    Δεν υπαρχουν ΕΛΛΗΝΕΣ να εργαστουν στην ΚΟΙΜΗΣΗ…..ΜΟΝΟ ξενοι ;;;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ