Δέος από την πρώτη κοντινή φωτογραφία του πλανήτη Δία

Μια κοντινή φωτογραφία του πλανήτη Δία που τραβήχτηκε από τον ρομποτικό διαστημικό σταθμό της NASA Juno δείχνει τον θυελλώδη πλανήτη με εκπληκτική λεπτομέρεια.

Μια κοντινή φωτογραφία του πλανήτη Δία που τραβήχτηκε από τον ρομποτικό διαστημικό σταθμό της NASA Juno δείχνει τον θυελλώδη πλανήτη με εκπληκτική λεπτομέρεια.

Οι περισσότερες εικόνες του Δία έχουν ληφθεί από μακριά, είτε από τη Γη είτε από μια αρκετά μεγάλη απόσταση που σχεδόν ο μισός πλανήτης δεν είναι ορατός.

Ωστόσο, αυτή η φωτογραφία αποτελείται από αρκετές εικόνες που έχουν ληφθεί από σχετικά κοντά, όπου ήταν καθαρά ορατό το ήμισυ του πλανήτη.

Από αυτή την οπτική, ο Δίας εξακολουθεί να εμφανίζεται σφαιρικός, αλλά η προοπτική στρέβλωση τον κάνει να μοιάζει σαν να είναι φτιαγμένος από μάρμαρο.

Το Μεγάλο Κόκκινο Σημείο – ένας τυφώνας μεγαλύτερος από ολόκληρο τον πλανήτη Γη – λυμαίνεται στην πάνω δεξιά γωνία της εικόνας.

Ο τυφώνας μαστίζει τον Δία για τουλάχιστον όσο τα τηλεσκόπια καταφέρνουν να λαμβάνουν εικόνες, αλλά όπως και τα περισσότερα αστρονομικά φαινόμενα, δεν έγινε αμέσως κατανοητό μετά την ανακάλυψή του.

Αν και οι μικρές δονήσεις που τροφοδοτούν το σύστημα θύελλας φαίνεται να παίζουν ρόλο, η έρευνα για μια πιο πλήρη κατανόηση του γιγαντιαίου νέφους θύελλας συνεχίζεται- και θα μπορούσε να βοηθήσει να ρίξει φως στα πρότυπα του καιρού εδώ στη Γη.

Επίσης, ορατή στην εικόνα, πάνω στις κορυφές των νεφών του Δία, είναι μια προεξέχουσα σκοτεινή οριζόντια ζώνη που περιέχει ένα λευκό οβάλ σύννεφο και ένα λευκό σύννεφο ζώνης, αμφότερα τα οποία περιβάλλουν τον πλανήτη.

Το λευκό ωοειδές σύννεφο είναι ένα σύστημα υψηλής πίεσης, το οποίο ισοδυναμεί με ένα γήινο αντικυκλώνα και αποτελεί μια από τις ωοειδές «χορδές των μαργαριταριών» που βρίσκονται νότια της γιγάντιας κόκκινης κηλίδας.

Η εικόνα τραβήχτηκε από το διαστημόπλοιο Juno τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια του 17ου κλειστού περάσματος του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και επιλέχθηκε χθες ως εικόνα αστρονομίας της ημέρας από τη NASA.

Η αποστολή του Juno, που επεκτάθηκε τώρα έως το 2021, είναι να μελετήσει τον Δία με νέους τρόπους.

Έχει ήδη κάνει αρκετές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένου ότι το μαγνητικό πεδίο του Δία είναι εκπληκτικά ογκώδες και ότι μερικά από τα συστήματα σύννεφων του Δία διατρέχουν περίπου 3.000 χιλιόμετρα στον πλανήτη.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα